• Campioni ai Europei la vaccinare, britanicii au demarat campania de imunizare cu personalul medical aflat în prima linie, vârstnicii și bolnavii cronici.
  • Dar riscul nu e singurul criteriu luat în calcul: deși cifrele arată că mortalitatea provocată de coronavirus în rândul profesorilor este aceeași cu cea a populației generale, se intenționează prioritizarea cadrelor didactice pentru redeschiderea școlilor.

În Marea Britanie sunt în toi dezbaterile privind criteriile de prioritizare a populației active în etapa a doua a campaniei de imunizare la COVID. În prima etapă, care se află în derulare, au fost incluse persoanele vârstnice, bolnavii cronici, asistenții sociali și cadrele medicale aflate în prima linie, până în prezent fiind vaccinate peste 6 milioane de persoane.

Pentru a veni în ajutorul oficialilor, statisticienii britanici au finalizat și publicat o analiză provizorie, pe categorii de profesii, a deceselor cauzate de COVID în rândul persoanelor cu vârste cuprinse între 20 și 64 de ani, din Anglia și Țara Galilor. Analiza a fost făcută pe 7.961 de decese ale populației active, pe perioada 9 martie – 28 decembrie 2020. 

Bărbații decedați, de două ori mai mulți decât femeile

Prima concluzie a statisticienilor confirmă una din primele observații făcute de specialiștii din toată lumea încă de la începutul pandemiei: bărbații sunt supuși unui risc mai mare de deces. 

În statistica britanică, aproape două treimi din decese, 5.128, au avut loc în rândul bărbaților, rata mortalității standardizate COVID fiind statistic semnificativ mai mare în comparație cu cea a femeilor, 2.833.

Muncitorii, paznicii și șoferii de taxi, cei mai expuși

Conform cifrelor, bărbații cu „ocupații elementare”, citat din studiu, au cel mai mare risc de deces: 957, ceea ce reprezintă 18,7% din totalul bărbaților decedați.

Ocupațiile sau profesiile elementare sunt definite de Organizația Internațională a Muncii (ILO), cu un consens dificil de atins, drept acele munci care presupun vânzarea bunurilor, împachetarea lor manuală, livrarea „door to door”, anumite munci din turism, curieratul, munci agricole simple și alte activități.

Din această categorie, în UK 153 de decese COVID analizate provin din rândul angajaților care asigură ordinea și securitatea, 140 fiind paznici, 120 de decese sunt din rândul muncitorilor care îndeplinesc sarcini manuale în fabrici.

Ei sunt urmați de 180 de bucătari și personal din restaurante, 292 de șoferi de taxi și autobuze, 52 vânzătorii din magazine.

A doua categorie de joburi în care s-au înregistrat multe decese în rândul bărbaților este cea a asistenților sociali: 350. Mai mult de jumătate, respectiv 184, sunt îngrijitori la domiciliu, restul fiind reprezentat de asistenți medicali și personalul din centrele sociale.

La femei, asistentele sociale sunt cele mai afectate

În cazul femeilor, topul meseriilor cele mai expuse la COVID este condus de departe de grupul asistentelor sociale: 460 de asistente și îngrijitoare la domiciliu sau personal din centrele sociale, ceea ce înseamnă 26,4% din decesele înregistrate la femei.

Sunt urmate de muncitoarele care operează manual în fabrici, fie la linii de producție, fie la asamblare sau ambalare și de vânzătoare, catering și femeile care lucrează în spații alimentare.

Rată mai mică a mortalității în cazul cadrelor medicale și al profesorilor

Bărbații care au lucrat în unități medicale au avut și ei o rată a mortalității statistic mai mare, 190 de decese, dar nu la mare distanță de rata COVID a bărbaților din populația generală activă. 

Același lucru s-a înregistrat și la femeile decedate din rândul cadrelor medicale, respectiv 224. Și în cazul lor a fost statistic similară cu rata populației generale active.

Statistica arată și faptul că profesorii au același risc de deces ca media populației generale. „Este posibil ca profesorii să fi avut totuși un risc ușor mai mare, dar nu măsurabil, decât media populației generale, pentru că școlile au fost deschise doar câteva luni”, au explicat analiștii.

Practic, e dificil de analizat mortalitatea la profesori, lucrând de acasă multă vreme. Dintre ei, în grupul analizat, au existat 18 decese la bărbați și 10 la femei.

Managerii, directorii și funcționarii din instituțiile publice, risc scăzut

Din celelalte categorii de profesii, începând cu cele de manageri, directori, funcționari din administrația locală sau centrală, alte ocupații profesionale , atât la bărbați, cât și la femei nu s-au înregistrat rate ale mortalității diferite de cea a populației generale între 20 și 64 de ani.

Oficiul Național de Statistică a exclus din analiză orice ocupație care a înregistrat mai puțin de 10 decese.

„Pe măsură ce pandemia a progresat, am aflat mai multe despre boală și comunitățile pe care le afectează cel mai mult. Analiza de astăzi arată că locurile de muncă cu expunere regulată la COVID-19 și cei care relaționează, prin specificul muncii lor, cu mai multe persoane continuă să aibă rate mai mari de deces COVID-19 în comparație cu restul populației active. Iar bărbații continuă să aibă o rată dublă de mortalitate decât femeile”, a concluzionat analistul-șef Ben Humberstone.

O analiză pentru a ajuta în prioritizarea profesiilor la vaccinare

Această analiză a expunerii la COVID pe categorii profesionale a fost publicată, susține ONC, pentru a ajuta la salvarea a cât mai multe vieți. „Guvernul trebuie să stabilească o nouă serie de criterii, multe persoane urmând să fie prioritizate pe baza rolului lor de serviciu și expunerii la boală, cum sunt lucrătorii din magazine, ofițerii de poliție, inclusiv profesorii”, a declarat ministrul Nadim Zahawi, responsabil cu campania de vaccinare din UK.

Citeşte şi:

Cariera de succes a unui om lipit de banii statului de opt ani: fost șef la o mică firmă de instalații termice, astăzi, numărul doi în Nuclearelectrica SA

26.000 de români a ucis COVID-19, prin virus și prin alte boli pe care oamenii nu și le-au mai putut trata din cauza pandemiei

DOCUMENT. Poliția Constanța și DIICOT știau despre caii abuzați ai procurorului Țucă din Techirghiol, dar nu au făcut nimic!

VIDEO Momentul în care Simona Halep și Gică Hagi au făcut spectacol pe ringul de dans
PARTENERI - GSP.RO
VIDEO Momentul în care Simona Halep și Gică Hagi au făcut spectacol pe ringul de dans
IREAL! Ce i-a făcut propria mamă lui Silviu Biriș. Actorul devenit preot a mărturisit mâhnirea primită
Playtech.ro
IREAL! Ce i-a făcut propria mamă lui Silviu Biriș. Actorul devenit preot a mărturisit mâhnirea primită
O tânără mămică, care a ignorat o aluniţă suspectă timp de câţiva ani, a fost răpusă de cancerul de piele, în SUA: ''A fost o călătorie foarte lungă''
Observatornews.ro
O tânără mămică, care a ignorat o aluniţă suspectă timp de câţiva ani, a fost răpusă de cancerul de piele, în SUA: ''A fost o călătorie foarte lungă''
Horoscop 17 septembrie 2021. Vărsătorii trebuie să fie limpede în gânduri, dorințe și intenții și să le selecteze pe cele benefice
HOROSCOP
Horoscop 17 septembrie 2021. Vărsătorii trebuie să fie limpede în gânduri, dorințe și intenții și să le selecteze pe cele benefice
Bulevarde și străzi importante vor fi închise în weekend, în Capitală. Ce evenimente vor avea loc
Știrileprotv.ro
Bulevarde și străzi importante vor fi închise în weekend, în Capitală. Ce evenimente vor avea loc
Dragoş Săvulescu a rupt tăcerea. Declaraţii bombă în Grecia: ”România este o ţară comunistă, n-are cultura unui stat de drept”
Telekomsport
Dragoş Săvulescu a rupt tăcerea. Declaraţii bombă în Grecia: ”România este o ţară comunistă, n-are cultura unui stat de drept”
Igiena intimă este o prioritate - care sunt pașii pentru o îngrijire corectă
PUBLICITATE
Igiena intimă este o prioritate - care sunt pașii pentru o îngrijire corectă