La punctul doi, proiectul prevede că stabilirea salariului de bază sub nivelul celui prevăzut constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 300 lei la 2.000 lei, pentru fiecare contract individual de muncă în care salariul minim este stabilit sub cel menționat în prezenta hotărâre, în măsura în care, potrivit legii, fapta nu constituie infracțiune.
La capitolul motivare, documentul spune că această măsură a fost luată – în afară de recomandarea Comisiei Europene și Programul de guvernare PSD – pentru reducerea persoanelor salariate aflate în risc de sărăcie și excluziune socială, dar ”s-a avut în vedere” și transferul contribuțiilor sociale obligatorii de la angajator la angajat. Adică, mai pe românește, să ajute muncitorul să își plătească CAS care se va mări tot de la 1 ianuarie 2018.
Reamintim că de anul viitor, partea de contribuții sociale plătite acum de angajator va trece în sarcina angajatului. Deși, inițial, inițiatorii demersului au susținut că trecerea CAS exclusiv la angajator nu va scădea salariul net al acestuia, iată că prin noua măsură se recunoaște că, da, salariile vor scădea, iar scăderea trebuie compensată cu ceva. Iar acest ceva este mărirea la 1.900 de lei a salariului minim brut.
Guvernul va face o modificare a Codului Fiscal prin OUG
”Conform calculelor noastre, creșterea netă medie va fi de 3,25%, adică foarte mică. Asta pentru că este, în fapt, o măsură politicianistă. Este fals că se măresc salariile, în fapt acestea rămân la fel, din cauză că mărirea se suprapune peste trecerea întregului CAS la angajat, tot de la 1 ianuarie 2018. Guvernul va face modificare Codului Fiscal pentru acest CAS, măsură pe care noi am respins-o.
În orice caz, ideea de bază este că Guvernul mimează că mărește slariile, în fapt ele rămân la fel, pentru că ce se dă cu stânga, se ia cu dreapte”, ne-a explicat Petre Dandea, vicepreședintele Confederației Naționale Sindicale Cartel Alfa.
”Trebuie să ne așteptăm la creșterea evaziunii fiscale”
”Din punct de vedere economic, nici nu ar trebui să vorbim despre salariu minim pe economie, acest termen nu există în economiile avansate. Mai mult, această creștere a salariului minim de la 1 ianaurie 2018 cade pe umerii angajatorului, care, oricum, nici acum nu o duce prea bine. Ca atare, administratorul afacerii va trebuie să reducă cheltuielile cu fiscalitatea muncii sau să închidă societatea. Deci, anul viitor trebuie să ne așteptăm la scăderea numărului de locuri de muncă, prin concedieri sau prăbușiri de firme, sau la creșterea accentuată a evaziunii fiscale”, ne-a explicat economistul George Vulcănescu.
Principalul suspect în cazul dublului asasinat de la Târgoviște deținea legal arma cu care a comis crima, dar nu avea dreptul să o folosească pe terenul unde s-au comis crimele