Dacă te gândești să îți montezi în casă sau în apartament o centrală termică, atunci este bine să te documentezi temeinic înainte, să te asiguri că știi tot ce e de știut despre acestea și care sunt greșelile pe care să le eviți, astfel încât rezultatul să se ridice la nivelul așteptărilor tale:

Ce e mai ieftin nu e întotdeauna mai bun

Gama de centrale termice disponibile pe piață este un variată. Găsești modele pentru orice tip de spațiu, dar și pentru orice buzunar. Însă, când vine vorba despre cheltuieli, nu ar trebui să sacrifici calitatea pentru un preț mai mic. Centralele termice ieftine te costă mai puțin inițial, însă, pe termen lung, s-ar putea să ajungi să cheltui mai mult decât dacă ai fi ales o centrală de calitate superioară, cu un preț pe măsură. În primul rând, o centrală ieftină este, cel mai probabil, fabricată cu componente ieftine, așa că durata ei de viață va fi mai mică, iar performanța sa, redusă. Centralele termice moderne, cu prețuri medii dispun inclusiv de termostate care să le eficientizeze funcționarea, asigurând în același timp un confort termic optim în locuință. Cel mai bine este să alegi câteva modele pe care să le compari apoi din punct de vedere al specificațiilor și funcționalităților. Nu ezita să cauți recenzii ale altor utilizatori, astfel încât să îți faci o părere cât mai clară. 

Lista cu toate restricțiile care vor fi ridicate de la 1 iunie. De luni, ieșirea din localitate se face fără declarație
Recomandări
Lista cu toate restricțiile care vor fi ridicate de la 1 iunie. De luni, ieșirea din localitate se face fără declarație
 

Apelează la o echipă de profesioniști

Există cazuri de proprietari care s-au încumetat să își monteze singuri centralele în locuință. Și s-ar putea ca ei să îți spună câți bani au economisit astfel și ce treabă bună au făcut. Însă riscurile sunt uriașe. De regulă, echipa de instalatori care îți montează centrala o va și pune în funcțiune imediat, astfel încât să se asigure că totul merge bine, că nu există scurgeri de gaz și că locuința se încălzește în mod normal. Punerea în funcțiune intră, de regulă, în prețul montajului și este important să insiști ca centrala să fie verificată înainte de a o porni pe cont propriu. De obicei, este nevoie ca lucrarea să fie verificată de un specialist și abia apoi se poate face și punerea în funcțiune.  

Alege calorifere potrivite pentru fiecare încăpere

Dimensiunea caloriferelor pe care le alegi ar trebui să fie proporțională cu spațiul pe care acestea trebuie să îl încălzească. Dacă la baie te poți descurca cu un calorifer mic, acesta nu va fi suficient pentru a-ți asigura confortul într-un living spațios, spre exemplu. Caloriferele trebuie aerisite anual, pentru a funcționa la parametrii optimi, așa că ar fi bine să te asiguri că știi să faci corect aerisirea încă de la bun început. Cel mai simplu este să rogi un instalator să îți arate cum se deschide gura de aerisire și cum se închide la loc, așa încât să nu fie nevoie să chemi un specialist la fiecare început de iarnă. Spre deosebire de instalarea centralei și a caloriferelor, aerisirea este o operațiune destul de simplă și lipsită de pericole, așa că nu îți asumi riscuri făcând-o pe cont propriu. 

Tragedia celor 100.000 de decese COVID din SUA a arătat nu doar cum au eșuat autoritățile, ci cum au fost cel mai grav loviți oamenii defavorizați
Recomandări
Tragedia celor 100.000 de decese COVID din SUA a arătat nu doar cum au eșuat autoritățile, ci cum au fost cel mai grav loviți oamenii defavorizați
 

Programează din timp inspecția centralei

Verificările anuale ale centralei termice, efectuate, de preferință, înainte de începutul sezonului rece pot crește randamentul acesteia, îi pot prelungi durata de viață și te pot feri de orice riscuri. Reviziile anuale includ și curățarea centralei, precum și evaluarea stării componentelor acesteia. Astfel, poți depista din timp piesele care s-au uzat și care ar trebui înlocuite, ceea ce înseamnă că centrala ta va funcționa fără probleme mai mult timp. În plus, este important de știut că, o dată la doi ani, trebuie reînnoită autorizația de funcționare. În caz contrar, ești pasibil de amendă. 

Toate aceste lucruri sunt bine de știut mai ales pentru proprietarii care nu au mai avut până acum de a face cu o centrală termică și nu sunt la curent cu toate regulile de care trebuie să țină cont. Însă cei care se documentează din timp și au grijă să respecte aceste lucruri, se bucură de un confort termic mai mare, precum și de costuri mai mici pe termen lung.

Sursa foto: Binyamin Mellish from Pexels

După Marica, un alt fotbalist a fost prins de soţie cu amanta într-o cameră de hotel
GSP.RO
După Marica, un alt fotbalist a fost prins de soţie cu amanta într-o cameră de hotel
Horoscop 29 mai 2020. Săgetătorii sunt acum mai înțelepți și poate mai curajoși
HOROSCOP
Horoscop 29 mai 2020. Săgetătorii sunt acum mai înțelepți și poate mai curajoși