Într-o hotărâre publicată miercuri, instanța de la Strasbourg a solicitat eliberarea imediată din închisoare a lui Alexei Navalnîi, pe motiv că guvernul „nu poate oferi suficiente garanții pentru viața și sănătatea sa”.
Autoritățile de la Moscova au catalogat decizia instanței drept „o ingerință flagrantă și grosolană în treburile judiciare ale unui stat suveran” și au refuzat să se conformeze, deși este membru al Consiliului Europei.
Alexei Navalnîi, care a fost, în august 2020, victima unei otrăviri cu Noviciok, a fost condamnat la doi ani și opt luni de închisoare pentru încălcarea unei pedepse cu suspendare datând din 2014.
Între timp, guvernul i-a adus noi acuzații, ce ar putea duce la creșterea pedepsei.
Decizia CEDO a venit ca urmare a analizării condițiilor de detenție, a menționat instanța, și nu se referă la pedeapsa din 2014, considerată pe scară largă ca fiind una politică.
Alexei Navalnîi urmează să facă în această săptămână apel în instanță împotriva deciziei.
Conform hotărârii CEDO publicate online, Navalnîi ar trebui să fie eliberat „cu efect imediat”. Ministrul rus al Justiției, Konstantin Chuychenko, a numit hotărârea „inexecutabilă”, spunând că „nu există niciun temei legal pentru a elibera această persoană de custodie”.
Rusia a adoptat anul trecut noi amendamente constituționale care precizează că Moscova are dreptul să ignore deciziile legale internaționale care îi încalcă suveranitatea.
În trecut, Moscova a ignorat și alte decizii ale CEDO, inclusiv un ordin din iulie 2014 de a plăti o compensație de 1,9 miliarde de euro acționarilor imperiului petrolier Yukos, al oligarhului rus Mihail Khodorkovsky.
Khodorkovsky a fost închis aproape zece ani pentru evaziune fiscală și fraudă, iar compania a fost împărțită și vândută firmelor controlate de stat.
Rusia a aderat la Consiliul Europei în 1996. Moscova și-a pierdut dreptul de vot în adunarea plenară a consiliului din 2014, din cauza invaziei în Ucraina, și l-a recăpătat în 2019.
FOTO: EPA