MENIU CAUTĂ
24 Iul. 2018 19:43

CEDO a decis că o tabără de romi din Roma nu poate fi distrusă

Distribuie

CEDO a decis că o tabără de romi din Roma nu poate fi distrusă și cele aproape 300 de persoane care stau aici nu pot fi evacuate. Judecătorii de la Curtea Europeană a Drepturilor Omului le-au dat câștig de cauză avocaților care îi reprezintă pe romi, invocând că nu li s-a oferit o cazare alternativă, scrie Agerpres citând dpa.

Autorităţile din Roma urmau să evacueze marţi aproximativ 300 de persoane din tabăra de romi 'Camping River' din capitala Italiei, însă li s-a transmis să aştepte până vineri, a anunţat asociaţia Articolo 21. Avocaţii asociaţiei reprezintă în faţa CEDO trei romi care au contestat ordinul de evacuare.

Ordinul de evacuare a ajuns la Primăria din Roma, au confirmat autoritățile romane, care spun și că s-a cerut să detalieze ce au plănuit pentru locuitorii taberei odată ce vor fi evacuați.

Primăria a transmis într-un comunicat că respinge acuzaţiile formulate de Articolo 21, conform cărora locuitorilor taberei de romi nu li s-ar fi oferit cazare alternativă. Potrivit acestora, unor rezidenţi ai taberei li s-a oferit bani pentru a se întoarce voluntar în ţările lor de origine.

Cazul taberei Camping River vine după promisiunile noului ministru de interne şi vicepremier de extremă-dreapta Matteo Salvini de a efectua un „referendum' în rândul minorităţii rome şi de a expulza numeroşi romi. Afirmaţiile sale au stârnit controverse, deoarece ideea unui referendum concentrat pe o anumită minoritate le aminteşte unora de persecuţiile naziştilor împotriva evreilor. Romii au fost la rândul lor victime ale Holocaustului.

Matteo Salvini a criticat decizia CEDO și a atacat atitudinea „de inimă sângerândă'.

Săptămâna trecută, primarul Virginia Raggi s-a aflat în România pentru a se întâlni cu unele dintre persoanele care au acceptat această ofertă.


Recent, Libertatea a publicat un serial intitulat „OAMENI ȘI BULDOZERE. Ce se întâmplă acum cu romii din Italia'Libertatea și-a propus să vorbească despre 'pogromul secolului XXI', așa cum îl numesc activiștii pentru drepturile omului și care amintesc de Holocaust, dar despre care, până acum, aproape că doar ei au vorbit.


Citește și: EXCLUSIV/ Adevărul despre ce se întâmplă în Libia. Un inginer român povestește ce a văzut cu ochii lui: 'Am câștigat enorm, dar am plecat de frică'


 

Citește mai multe despre CEDO, OAMENI ȘI BULDOZERE. Ce se întâmplă acum cu romii din Italia și roma pe Libertatea.

Comentarii