MENIU CAUTĂ
, de Raluca Diaconu

FOTO/ Cel mai important centru de natație al Timișoarei a murit din nepăsare. Ajunsă o ruină, fosta bază sportivă Uszoda este un focar de infecție

Distribuie

Timișorenii își amintesc cu nostalgie de vremurile când erau copii și învățau să înoate la cel mai important centru de natație. Acum, fosta baza sportivă Uszoda, odinioară mândria Timișoarei, a ajuns o ruină. Cei 4.500 de metri pătrați de teren sunt un focar de infecție, casă pentru oameni ai străzii și depozit de gunoaie.

Autoritățile locale au obținut de doi ani fosta bază sportivă și de atunci se tot gândesc ce să facă cu ea. Ultima variantă este o parcare supraterană.

Pe vremuri, Timișoara era un oraș al sporturilor de apă, disciplinele care au dus renumele orașului de pe Bega fiind înotul, polo, canotajul și caiac-canoe. În ultimii 20 de ani însă, Uszoda, odinioară mândria Timișoarei, locul în care au învățat să înoate mii de timișoreni, a ajuns o pată neagră pe obrazul urbei.

Povestea bazei sportive Uszoda începe după 1900, când lângă Parcul Central al Timișoarei a fost construit sediul asociației de canotaj. Dimensiunile celor două bazine din incintă nu au permis practicarea înotului de performanță, dar au fost pepiniera sportivilor de renume ai orașului.

Uszoda a funcționat cu succes ani buni, însă după Revoluția din 1989 nimănui nu i-a mai păsat de el. Acum, în locul bazei Uszoda s-ar putea turna cu ușurință un film de groază.

Baza sportivă a aparținut Ministerului Învățământului, însă din 2016 a ajuns în proprietatea Primăriei Timișoara. De atunci, mai-marii instituției se tot joacă cu destinația acesteia.

Mai mult, în 2016, unul dintre cele 100 de motive oferite timișorenilor să îl voteze pe primarul Nicolae Robu pentru al doilea mandat era salvarea Uszodei. Robu a mai câștigat primăria pentru patru ani, iar apoi a decis că mai bine demolează Uszoda și o transformă în parc. S-a vorbit la un moment dat despre reamenajarea unor terenuri de baschet care erau exact lângă ștrand.

Petiție pentru salvarea Uszodei

Timișorenii nostalgici au creat o petiție pentru a-l determina pe primar să salveze Uszoda.

Corneliu Vaida, inițiatorul acesteia, dar și cetățean de onoare al orașului, spunea că este păcat să se ducă pe apa sâmbetei acest loc.

„Îl acuz public pe primarul Nicolae Robu de înșelătorie și de inducere în eroare a cetățenilor Timișoarei cu scopul de a le câștiga voturile! Baza de agrement cunoscută de către timișoreni drept Uszoda a fost ștrandul unde au învățat să înoate majoritatea localnicilor. După revoluție, aflându-se în patrimoniul Ministerului Învățământului, a fost abandonată”, le povestea Vaida timișorenilor.

Petiția online s-a pierdut la o adresă web, iar mai-marii din primărie au lăsat și ei baltă ideile de transformare a fostului centru de natație.

Ce vrea să facă primarul Robu!

Asta până acum! Primarul Nicolae Robu are o altă idee. Vrea să demoleze complet Uszoda și să ridice acolo o parcare supraterană, mai ales că Timișoara este un oraș cu un mare deficit de locuri de parcare, în special în zona centrală.

„Ultima idee este, am și pus-o pe hârtie, să facem pe acel areal un parking suprateran, care sus să aibă un bazin de înot și un teren de baschet. Cu investiție de la bugetul local. Sus să fie terenuri. Vrem o parcare supraterană, iar la ultimul nivel să fie bazin de înot și teren de baschet. Trebuie să avem și capacitatea de a visa, nu?”, ne-a declarat primarul Timișoarei.

Până ce planurile primarului sunt puse în practică, dacă acestea rămân la fel, timișorenii își amintesc cu nostalgie de locul care a rămas în sufletul lor doar o amintire.


Citește și: Stațiunile balneo, un vis de un miliard de euro. Ne îmbătăm cu apă minerală și rămânem cu durerile de șale, făcând turism pentru sănătate

Citește mai multe despre Investigații şi Reportaje și Timișoara pe Libertatea.

Comentarii