Bărbatul a descris atât simptomatologia, cât și interacțiunea cu medicii și tratamentul care i-a fost administrat.”Nu scriu lucrurile acestea ca să vă sperii. Vă scriu să știți că nu e de glumit!”, a precizat acesta.

Oamenii din spatele statisticilor

În spatele statisticilor sunt oameni, spune Mihai. „Bărbat, 84 de ani din județul Iași. Internat în Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Iași, secția Boli Infecțioase în data de 03.04.2020, transferat în secția ATI în data de 11.04.2020. Rezultat pozitiv pe data de 05.04.2020” a fost tatăl meu. Și iată cum s-a întâmplat totul.

Primele urme ale bolii au fost identificate pe 28 martie, într-o zi de sâmbătă, în care bătrânul de 84 de ani a ieșit din casă și a dus gunoiul, a mers la supermarket și a luat apă, iar acasă soția sa avea febră și a început să ia Biseptol, punând febra pe faptul că a băut lichide reci, repede. Două zile mai târziu, luni, 30 martie, și bărbatul de 84 de ani constată că are febră, iar din acel moment decid să nu mai iasă din casă. Singura persoană care îi vizitează este o vecină. Acea vecină, însă, sâmbătă, 21 martie, fusese la Suceava la o pomenire unde a fost și mama ei, care venise curând din Anglia.

Febra, apoi panica

Bărbatul consideră ziua 0 duminică, 29 martie, când au apărut primele semne de febră.

Marți, 31 martie, soția bărbatului de 84 de ani nu mai ia Biseptol pentru că a scăpat de febră, dar la soțul ei starea se agravează.

„Pe 2 aprilie, joi, soția mă sună că vrea să meargă la Iași, să le facă cumpărături și să vadă dacă mai au nevoie de ceva. Îi spun să stea acasă; voi încerca să rezolv cu un coleg care stă în Iași și e dispus să facă asta. Ionică e primul sunat, dar spune că nu poate ajunge. Îl sun pe Vali (ghinionul pică pe el ) – se prinde și merge să le facă cumpărături. Le lasă cumpărăturile, ia o cutie de bomboane și se oferă să le ducă gunoiul”, a scris Mihai M. pe Facebook.

Vineri, 3 aprilie, în ziua a 5-a, tatăl său continuă să facă febră și se instaurează și panica: acesta cheamă ambulanța, e transferat la Spitalul de Urgențe, unde e testat cu un test rapid pentru coronavirus care iese pozitiv. În aceeași noapte este transferat la Spitalul de Boli Infecțioase, iar sâmbătă îi este recoltat o mostră pentru testul PCR pentru detectarea COVID-19.

Testat pozitiv. Febra continuă, apare tusea

Duminică, 5 aprilie, a venit rezultatul care l-a confirmat cu noul coronavirus, iar când a vorbit cu el la telefon i-a transmis fiului că are febră, dar nu a tușit în timpul conversației. Vali, bărbatul care le-a dus bătrânilor cumpărăturile și le-a aruncat gunoiul, nu mai merge la serviciu, se izolează acasă, iar soția sa anunță DSP-ul.

„Luni, 6 aprilie, vorbesc la telefon cu tata – a început să tușească. Plec acasă, seara vorbesc iarăși – tușește și mai tare. Vali este sunat de la DSP și i se confirmă că trebuie să rămână în autoizolare.

Ziua 9, marți, 7 aprilie, merg la Iași. Duc cumpărături mamei și tatei. Vorbesc cu tata la telefon și dimineața, și seara. Face febră în continuare și tușește mai des”, a precizat Mihai în postarea de pe Facebook.

În cea de-a zecea zi de la internare, miercuri, 8 aprilie, tusea continuă și după-amiază este conectat la oxigen. Fiul merge iarăși la Iași, duce la spital un pachet de haine pentru tatăl său, vorbește dimineața și după-amiază la telefon cu el și remarcă faptul că vorbește greu, febra nu îi cedează, dar tusea pare mai rară. „I-am dus câteva pahare cu iaurt, dar îmi spune că nu mănâncă mai nimic de 2-3 zile, nu are poftă de mâncare.”

Terapie intensivă, ventilație mecanică, informații sumare

Următoarele două zile situația se păstrează la fel, până sâmbătă, 11 aprilie, când dimineața soția a încercat să vorbească de câteva ori la spital și nu i-a răspuns la telefon, iar la al patrulea apel a răspuns o asistentă care i-a transmis că bărbatul de 84 de ani a fost transferat la terapie intensivă, fără a fi intubat, dar ventilat mecanic.

„Îi spune să sune între orele 14-15 pentru informații. Vorbește cu un medic, probabil, care îi spune că starea s-a înrăutățit brusc, a scăzut saturația cu oxigen a plămânilor. A intrat în faza critică – cu 3 zile mai târziu decât tiparul clasic. Și asta în condițiile în care cu o seară înainte părea ok”, a mai scris Mihai M. pe Facebook.

Duminică, 12 aprilie, în cea de-a 14-a zi de la momentul când a făcut prima oară febră, bărbatul era ventilat încă noninvaziv, avea saturația oxigenului de 96% și avusese temperatură 38,5 grade toată noaptea. O zi mai târziu, saturația plămânilor a scăzut la 70% și nu a mai fost intubat, iar fiul descrie pe Facebook că devine din ce în ce mai greu să prindă pe cineva la spital cu care să vorbească.

Organismul a cedat treptat

Marți, 14 aprilie, în ziua 16, bărbatul este hipotensiv, dezvoltă hiperkaliemie, o creștere anormală a nivelului de potasiu din sânge, care are drept cauză principală insuficiența renală.

Joi, 16 aprilie, în ziua 18, starea generală devine foarte gravă, este intubat oro-traheal și ventilat mecanic în modul în care ventilatorul efectuează întreg efortul respirator. Bărbatul este sedat și tensiunea arterială este de 80/30.

În ziua în care s-a pronunțat decesul, a 21-a de la primele simptome și după 16 zile de internare, tensiunea a fost în creștere, la fel și saturația cu oxigen a plămânilor. Însă la ora 16.00, spitalul a anunțat soția că acesta s-a stins din viață.

„Viața nu e dreaptă. De cele mai multe ori, oricâte măsuri ți-ai lua, te lovește când nu te aștepți. Te gândești… «chiar pe mine»?! și realizezi că, din sutele de mii de oameni, chiar pe tine te-a ales. Cum a ajuns virusul, de ce?! Cine este vinovat de îmbolnăvire, cine de moarte? Întrebări fără răspuns”, mai consemnează bărbatul.

Citeşte şi:

Ministrul spune că bolnavii de COVID-19 nu pot fi tratați acasă, dar șeful Poliției locale din Suceava se tratează la domiciliu, deși nu a avut nici un test negativ

Gripa uitată din 1968. Lecțiile învățate după ce o pandemie similară cu cea de astăzi a ucis un milion de oameni

Încă o dovadă că se poate transmite Covid-19 la animale. Două crescătorii de nurci din Olanda, devastate de pandemie

Singura condiție pusă de Reghecampf la divorț! Anamaria Prodan a izbucnit în râs: „Are așa, niște chestii! Și?!”
PARTENERI - GSP.RO
Singura condiție pusă de Reghecampf la divorț! Anamaria Prodan a izbucnit în râs: „Are așa, niște chestii! Și?!”
BOMBĂ! Singura soluție SALVATOARE pentru ieșirea României din criza sanitară. Rafila a făcut anunțul
Playtech.ro
BOMBĂ! Singura soluție SALVATOARE pentru ieșirea României din criza sanitară. Rafila a făcut anunțul
Georgiana, tânăra ucisă în Brăila, urma să nască peste două zile. Părinții fetei sunt devastatați de durere
Observatornews.ro
Georgiana, tânăra ucisă în Brăila, urma să nască peste două zile. Părinții fetei sunt devastatați de durere
Horoscop 21 octombrie 2021. Săgetătorii s-ar putea să se confrunte cu situații neplăcute la serviciu
HOROSCOP
Horoscop 21 octombrie 2021. Săgetătorii s-ar putea să se confrunte cu situații neplăcute la serviciu
Protest inedit la Roma. Fostele stewardese de la Alitalia s-au dezbrăcat în centrul capitalei în semn de protest
Știrileprotv.ro
Protest inedit la Roma. Fostele stewardese de la Alitalia s-au dezbrăcat în centrul capitalei în semn de protest
Frumoasa sportivă a ţării, şocată după ce şi-a făcut analizele. Ce rezultat a citit: "Homosexualitate, risc ridicat". "Diagnosticul" medicului a bulversat-o
Telekomsport
Frumoasa sportivă a ţării, şocată după ce şi-a făcut analizele. Ce rezultat a citit: "Homosexualitate, risc ridicat". "Diagnosticul" medicului a bulversat-o
Curățarea nu este același lucru cu dezinfectarea. Află care sunt diferențele
PUBLICITATE
Curățarea nu este același lucru cu dezinfectarea. Află care sunt diferențele