MENIU CAUTĂ
28 Ian. 2012 17:36

Cele mai exotice specii de animale dispărute din ţara noastră | Leii vânau în Bihor, cu 35.000 de ani în urmă

Distribuie

La noi în țară au trăit dinozaurul pitic, leul de peşteră şi Arheopterix, despre care se spune că ar fi prima pasăre din Europa. Toate aceste specii au pierit pentru totdeauna. Ceva mai recent, bourul, zimbrul şi dropia de Bărăgan au fost trecute şi ele, din păcate, pe lista animalelor dispărute din România. Vă prezentăm azi povestea acestor viețuitoare uluitoare.

Fosile de lei de peşteră, descoperite la Coliboaia


↑ Podoabă tracică de la sud de Dunăre, din secolul V Î.Hr., ce reprezintă un leu de peşteră care sfârtecă o căprioară

Leul de peşteră, înrudit cu leul african, era cu 30% mai mare decât actualul rege al animalelor. Oasele sale au fost găsite în zona Munţilor Apuseni, respectiv Peştera Urşilor (jud. Bihor), Peştera Cuciulat (jud. Sălaj) şi Peştera Coliboaia (jud. Bihor). La Coliboaia au fost descoperite şi desene rupestre vechi de 35.000 de ani, în care sunt reproduse figuri ale unor animale, printre care şi leii de peşteră, fiare descrise în cultura populară străveche din Balcani. Se pare că leii de peşteră au fost cândva destul de răspândiţi în Europa, din Franţa până la noi', ne-a explicat speologul Cristian Lascu (foto).

Prima pasăre din Europa a trăit în Munţii Apuseni

În Transilvania, într-o peşteră din apropierea localităţii Cornet, în Munţii Pădurea Craiului, a fost făcută o descoperire spectaculoasă. E vorba despre un Arheopterix, cea mai veche pasăre găsită în Europa. Pe lângă oasele de dinozaur şi de reptile zburătoare specifice acelor vremuri, au fost găsite şi oase de păsări. Sunt rămăşiţele primelor păsări de pe continentul european', ne-a declarat muzeograful Erica Posmoşeanu, paleontolog la Muzeul Ţării Crişurilor.
Aşa arăta prima pasăre din Europa, descoperită în Apuseni →

Dinozaurul pitic vâna în zona cetăţilor dacice

Cu aproximativ 70 de milioane de ani în urmă, cea mai mare parte a Europei era acoperită de Oceanul Thetis. În acea perioadă, zona cuprinsă azi între Hunedoara, Alba şi Bihor era o insulă mare, plină cu vegetaţie şi locuită de fel de fel de vietăţi, printre care şi dinozauri. Fosilele lor au fost descoperite cu 100 de ani în urmă. Oasele dezgropate au ajuns la Viena sau la Londra. Specialiştii care le-au studiat au fost şocaţi de faptul că aveau în faţă oasele celor mai mici dinozauri din lume', ne-a spus paleontologul Dan Grigore.

↑ Dinozaurul pitic Zalmoxes robustus a trăit în zona Haţegului, pe locul unde dacii şi-au construit mai târziu cetăţile
După cercetări de zeci de ani, au fost reconstituite trei specii de dinozauri care au trăit pe teritoriul României. Machete ale acestor creaturi sunt expuse astăzi la Muzeul de Geologie din Bucureşti. Cel mai simpatic e micuţul ierbivor Zalmoxes robustus', de înălţimea unui om, care a fost botezat aşa după numele zeului dacilor. De ce erau aceşti dinozauri pitici? Singura explicaţie plauzibilă vehiculată în cercurile ştiinţifice este o mutaţie genetică determinată de radiaţiile zăcămintelor de uraniu din zonă.

Dropia de Bărăgan, exterminată

Dropia a trăit în România, în special în Bărăgan, până acum câteva decenii. Se pare că a fost exterminată prin vânătoare. Există încă în Ungaria, unde este protejată de lege. Este pasărea cea mai grea care se poate înălţa în zbor, masculul de dropie putând ajunge până la 18,5 kg.

Bourul, reprezentat pe stema Moldovei, nu mai există din 1627


Stema Românei păstrează imaginea unui animal dispărut: bourul. Ca înfăţişare semăna cu un taur de coridă, dar era mai mare şi mai agresiv. Este strămoşul direct al tuturor bovinelor domestice de astăzi →
Bourul, un mamifer bovin, a dispărut ca specie. A fost un soi de vită sălbatică, de dimensiuni foarte mari – atingea înălţimi de aproape doi metri, pe când vaca domestică nu depăşeşte 1,4 metri -, care a apărut în India cu aproape două milioane de ani în urmă, apoi a migrat în Orientul Mijlociu şi în Asia Mică, pentru a ajunge în Europa acum 250.000 de ani. La noi este cunoscut de pe stema medievală a Moldovei, de unde a trecut ulterior pe stema României. Conform datelor statistice, ultimul bour din Europa a fost vânat în anul 1627, în Polonia.

România nu poate fi repopulată cu zimbri! Puii lor au probleme genetice

Zimbrul este o specie de bizon european care a dispărut ca animal liber încă din Epoca Medievală, ultimele exemplare fiind ţinute în captivitate, pentru reproducere, secole de-a rândul. Astăzi mai trăiesc doar în păduri protejate din mai multe ţări europene.
← Puii de zimbru născuţi în rezervaţia din Braşov au defecte' genetice şi nu ar putea supravieţui în sălbăticie
La noi, ultimii zimbri în libertate au dispărut la sfârşitul secolului al VIII-lea. În anul 1958 au fost adusă din Polonia o pereche de zimbri în rezervaţia din Haţeg. În timp, numărul animalelor de import a crescut, pentru că s-a încercat repopularea cu zimbri a pădurilor din Carpaţi. Din anul 2010 încoace chiar s-au născut câţiva pui în captivitate, în rezervaţiile din Braşov şi din Neamţ, iar proiectul părea să prindă aripi.
Din păcate, puii de zimbru născuţi în captivitate au probleme genetice şi nu se poate spune că aceste animale pot supravieţui în libertate', ne-a declarat biologul Aurora Stănescu (foto), de la Muzeul Antipa din Bucureşti.

Viaţa era să piară de trei ori de pe Terra

Viaţa a apărut pe Terra cu 4 miliarde de ani în urmă. Evoluţia ei a fost zguduită în perioada dezvoltării pluricelularelor, acum 570 de milioane de ani, când a avut loc, nu se ştie de ce, o dispariţie în masă a speciilor. Ca şi când cineva ar fi dorit să distrugă tot ce era viu pe planetă. Unele specii au rezistat însă şi au apărut vertebratele, insectele şi primele reptile. Însă acum 285 de milioane de ani a avut loc, în mod straniu, a doua dispariţie în masă. Totuşi, cu 230 de milioane de ani în urmă au apărut dinozaurii. Dominaţia uriaşelor animale a durat 160 de milioane de ani, după care au dispărut din motive pe care oamenii de ştiinţă încă nu le-au elucidat în mod satisfăcător…
SUPEROFERTĂ! urmăIntră acum pe shop.libertatea.ro şi cumpără, la un preţ excepţional, cărţile colecţiei «Descoperă animalele savanei cu Regele Leu»!

Urmareste cel mai nou VIDEO incarcat pe libertatea.ro
Horoscop 17 februarie 2019
Comentarii