UE va da 500 de milioane de euro pentru a atrage oamenii de știință americani

„Știința este o investiție – și trebuie să oferim stimulentele potrivite. De aceea pot anunța că vom propune un nou pachet de 500 de milioane de euro pentru perioada 2025-2027, pentru a face din Europa un magnet pentru cercetători”, a declarat șefa Comisiei Europene într-un discurs susținut la Paris, alături de Macron.

Ea a mai spus că își dorește ca statele membre ale UE să investească 3% din produsul intern brut în cercetare și dezvoltare până în 2030.
Macron a numit politica științifică americană a administrației Trump un „dictat” și o „eroare”.

„Nimeni nu și-ar fi putut imagina că această mare democrație globală, de al cărei model economic depinde atât de mult de știința… va comite o astfel de eroare”, a spus el. „Refuzăm un dictat care permite unui guvern să decidă dacă se poate cerceta una sau alta”.

Președintele francez îi îndeamnă pe cercetătorii străini să aleagă Franța

Sub Trump, universitățile și unitățile de cercetare din Statele Unite au fost supuse unor presiuni politice și financiare tot mai mari, inclusiv din cauza amenințărilor cu reduceri masive ale finanțării.

Columbianul trimis de serviciile secrete ruse să dea foc unor obiective strategice din România, condamnat la 6 ani de închisoare
Recomandări
Columbianul trimis de serviciile secrete ruse să dea foc unor obiective strategice din România, condamnat la 6 ani de închisoare

Președintele american Donald Trump îngheață finanțări de miliarde de dolari pentru universități de top, obligându-le să accepte liste de cerințe politice,

Programele de cercetare se confruntă cu închiderea, zeci de mii de funcționari federali au fost concediați, în timp ce studenții străini se tem de o posibilă deportare din cauza opiniilor lor politice.

Uniunea Europeană speră să ofere o alternativă cercetătorilor și, în același timp, „să ne apere interesele strategice și să promoveze o viziune universalistă”, a declarat pentru AFP un oficial din biroul lui Macron.

Președintele francez a făcut deja luna trecută un apel către cercetătorii străini, în special cei americani, să „aleagă Franța” și a dezvăluit planuri pentru un program de finanțare care să ajute universitățile și alte organisme de cercetare să acopere costurile aducerii oamenilor de știință străini în Franța.

Google News Urmărește-ne pe Google News Abonați-vă la canalul Libertatea de WhatsApp pentru a fi la curent cu ultimele informații
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.