În timp ce președintele american Donald Trump îngheață finanțări de miliarde de dolari pentru universități de top, obligându-le să accepte liste de cerințe politice, Uniunea Europeană încearcă să exploateze oportunitatea pentru a atrage dincoace de Ocean cele mai strălucite minți din mediile științifice și academice.  

Comisia Europeană și mai multe universități au anunțat o serie de programe care prevăd libertate academică cercetătorilor americani dispuși să se relocheze în Europa, în special celor vizați de administrația Trump în domenii precum imunologia și bolile transmisibile, schimbările climatice dar și științele sociale care implică studii de gen, diversitate și migrație. 

Mediul academic european a considerat că, în condițiile în care colegii din SUA se confruntă cu ingerințe politice și pierderi de locuri de muncă, reacția și sprijinul oferit constituie o atitudine naturală. 

”Este revoltător, nejustificat”, a declarat pentru DW, într-un interviu telefonic, Maria Leptin, președinta Consiliului European pentru Cercetare (ERC), organismul public al UE dedicat cercetării științifice și tehnologice. ”Am mulți prieteni și colegi în SUA și este pur și simplu șocant să văd ce se întâmplă acolo”.  

VIDEO Neştiuta poveste a lui Ianis, eroul de 17 ani care a salvat de la înec o tânără, în staţiunea Costineşti
Recomandări
VIDEO Neştiuta poveste a lui Ianis, eroul de 17 ani care a salvat de la înec o tânără, în staţiunea Costineşti

Jan Danckaert, rectorul Universității Libere Bruxelles (Vrije Universiteit Brussel – VUB), a descris situația drept ”dureroasă”. Într-o declarație pentru DW Danckaert a subliniat că ”cercetătorii ar trebui protejați cât mai mult posibil de influențele politice. În SUA vedem exact contrariul. Guvernul intervine din motive politice”.  

Google News Urmărește-ne pe Google News Abonați-vă la canalul Libertatea de WhatsApp pentru a fi la curent cu ultimele informații
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.