Mergi direct la conținut »
”Cimitirul viitorului”, construit într-unul din cele mai vechi orașe ale lumii. Va fi dotat cu lifturi și mașinuțe de golf
Știri Externe Libertatea > Ştiri > Știri Externe > ”Cimitirul viitorului”, construit într-unul din cele mai vechi orașe ale lumii. Va fi dotat cu lifturi și mașinuțe de golf

”Cimitirul viitorului”, construit într-unul din cele mai vechi orașe ale lumii. Va fi dotat cu lifturi și mașinuțe de golf

Ierusalimul revine la practica antică a înmormântărilor subterane. Pentru a rezolva problema numărului redus de locuri de veci, o companie de pompe funebre din Israel a comandat săparea unui tunel într-un munte, în care va fi amenajat un cimitir cu o capacitate de 23.000 de locuri, scrie ”The Guardian”.

De Adrian Ilie,

Necropola are aspectul unei catacombe antice, însă a fost realizată prin mijloace cât se poate de moderne. Galeriile au fost forate cu freze electrice, iar zidurile au fost realizate din beton. Accesul în cimitir se face cu liftul, iar persoanele cu mobilitate limitată vor putea folosi mașinuțe de golf pentru a se deplasa în interiorul necropolei.

Revenirea la vremurile când evreii își îngropau morții în grote a fost determinată de lipsa locurilor de veci din Ierusalim. În ultimii patru ani au fost săpate tuneluri care însumează peste 1,5 km, în interiorul unei coline de la marginea orașului sfânt.

Cimitirul subteran a fost realizat de compania Rolzur care, altminteri, este specializată în săpare de tunele pentru căile ferate și autostrăzi. Proiectul a fost finanțat de compania Kehillat Yerushalayim cu aproximativ 52.000.000 de euro.

Regulile sunt stricte: este interzisă înhumarea celor incinerați, iar defuncții trebuie să atingă pământul, astfel că și în încăperile individuale construite din beton a fost păstrată măcar o porțiune mică în care să existe un contact direct între cadavru și sol, pentru respectarea prescripțiilor religiei mozaice.

Pentru a păstra o atmosferă austeră, iluminarea se face cu becuri LED mai discrete, iar din loc în loc sunt amplasate vitralii în formă de globuri, concepute de artista germană Yvelle Gabriel.

Cum a câștigat o patroană de pensiune un contract de aproape 2 milioane de euro cu Spitalul Județean Suceava
Recomandări

Cum a câștigat o patroană de pensiune un contract de aproape 2 milioane de euro cu Spitalul Județean Suceava

 

Pe 30 octombrie, cimitirul va fi inaugurat oficial însă numai 8.000 de locuri de veci vor fi disponibile, săpăturile continuând până la atingerea capacității de 23.000 de locuri. Catacombele se află sub cel mai mare cimitir evreiesc Givat Shaul, cu 250.000 de morminte, care a ajuns să fie și el supraetajat precum o parcare.

Proiectul necropolei subterane are avantajul că va putea fi extins și mai mult în subteran pe termen lung. ”Nu irosiți spațiul de la suprafață pentru lucruri care se pot face sub pământ”, a spus Adi Alphandary, un reprezentant al companiei constructoare.

Close
Închide
  Close