MENIU CAUTĂ
, de Delia Chilianu

Clădirea Universității din București intră în reabilitare. Primăria Capitalei contribuie cu 83 de milioane de lei

Distribuie

Clădirea Universității din București intră în reabilitare. Primăria Capitalei va contribui și ea cu o sumă, în urma proiectului aprobat astăzi de consilierii generali.

Consilierii au votat astăzi proiectul „Restaurarea Palatului Universității din București”. Este vorba de un grant de 83.639.292 lei oferit Universității din București.

Propunerea din CGMB vine după ce Universitatea a solicitat sprijin din partea primăriei. ”Având în vedere faptul că suma necesară pentru consolidarea, restaurarea, reabilitarea fațadelor, a învelitorii și a amenajărilor conexe în curtea interioară este extrem de mare și reprezintă circă 25% din bugetul instituției pe anul în curs, Universitatea din București a solicitat susținere financiară”, se arată în expunerea de motive.

Construirea clădirii a început în 1857

Palatul Universității este o construcție monument istoric, din clasa A de importanță, aflată în b-dul  Regina Elisabeta nr 4-14 sector 1, înaltă de 6 etaje, construită în stil neoclasic pe fostul amplasament al Mănăstirii Sfântul Sava. Ruinele acestei mănăstiri și mai multe schelete au fost descoperite în 2010 cu ocazia săpăturilor pentru pacarea subterană de la Universitate.

Construirea celei mai mari universități din România, Universitatea București a început în data de 10 octombrie 1857, după planurile arhitectului Alexandru Orăscu și a fost finalizată la 14 decembrie 1869. În prezent clădirea găzduiește câteva din facultățile Universității București: Facultatea de Geografie, Facultatea de Matematică și Informatică, Facultatea de Litere, Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, Facultatea de Istorie și laboratoarele specifice facultăților.

În acest moment sunt 31.000 de studenți înscriși la ciclurile universitare de licență, masterat sau doctorat. ”Dacă vom reuși să reabilităm și curtea interioară și să punem în valoare vestigiile arhitecturale descoperite aici, care datează din veacul al XVII-lea considerăm că acest lucru va spori interesul turistic”, se arată în scrisoarea trimisă Primăriei de prorectorul prof. Univ. Dr Laurențiu Vlad.

Tot astăzi, în ședința CGMB s-au aprobat proiectele: burse pentru elevii care au note mari, aparate dentare gratuite pentru elevi și majorarea tarifului pentru parcarea din București.

Libertatea transmite LIVE, 24 de ore din 24, imagini din Centrul Vechi, din București

CITEȘTE ȘI:

REPORTAJ/O fetiță din Vaslui era legată cu lanțul de copac, arsă cu fierul de călcat și obligată să asiste la desfrâul mamei sale

 

 

 

Citește mai multe despre cgmb, primaria capitalei, reabilitare și Universitatea București pe Libertatea.

Comentarii