Mergi direct la conținut »
Clopotarii pierd teren în fața tehnologiei. Parohul bisericii din Șercaia, dotată cu clopote ”inteligente”: ”Cu telecomanda e mult mai ușor. Bate la 300 de metri și evităm și accidentele”
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România > Clopotarii pierd teren în fața tehnologiei. Parohul bisericii din Șercaia, dotată cu clopote ”inteligente”: ”Cu telecomanda e mult mai ușor. Bate la 300 de metri și evităm și accidentele”

Clopotarii pierd teren în fața tehnologiei. Parohul bisericii din Șercaia, dotată cu clopote ”inteligente”: ”Cu telecomanda e mult mai ușor. Bate la 300 de metri și evităm și accidentele”

Una dintre îndeletnicirile care datează de secole în satele românești tinde să piardă teren în fața tehnologiei. De câteva săptămâni, la biserica din localitatea brașoveană Șercaia a fost implementat un sistem automat de tragere a clopotelor.

De Iulian Cuibar,

Preotul Gheorghe Streza, paroh la Șercaia, spune că a decis să facă acest pas când li s-a îmbolnăvit clopotarul.

”Nu am anticipat cumva și nici nu am pregătit această operație. Pur și simplu, totul a pornit de la o coincidență. În luna iunie, clopotarul nostru a fost internat în spital, în urma unui accident vascular. În acea perioadă, colegul nostru, preotul de la Perșani, a dotat biserica de acolo cu același tip de sistem, printr-o firmă din Maramureș. Ne-a recomandat și pe noi și ni s-a părut util”, povestește preotul Gheorghe Streza, paroh la Șercaia.

Biserica din Șercaia

Nu mai are cine să tragă clopotele, dar e și mai ușor

Acesta spune că la țară clopotarii sunt, de cele mai multe ori, oameni în vârstă, iar tineri nu prea mai sunt.  Au plecat la oraș.

Dar nu doar faptul că generațiile tinere sunt mai greu ”prinse” în treburile satului a contribuit la instalarea sistemului, ci, tot în ton cu vremurile, lejeritatea pe care o aduce ”invenția”.

Vechiul clopotar a fost înlocuit, în primă fază, cu altul. Mai trăgeam eu, mai veneau copiii să o facă. Dar nu ai mereu timp, iar cu telecomanda este mult mai ușor, «bate» la 300 de metri. Scara este îngustă, clopotele sunt de peste 100 de ani, se mai pot întâmpla accidente.

Preotul Gheorghe Streza
Biserica din Șercaia poartă hramul Sfântului Nicolae

La Șercaia, automatizarea s-a făcut pe toate cele trei clopote ale bisericii. În plus, funcționează şi pe baza a trei butoane care se află în biserică. Clopotul cel mare este programat să bată zilnic, la ora 12.00, timp de două minute, ca să anunțe ”miezul zilei”. De asemenea, există un program memorat pentru înmormântări, dar și altele pentru hram sau slujba de Înviere.

În timp ce se îngrijorează de coronavirus, pe bucureșteni îi omoară poluarea aerului. Cum a ajuns România groapa de gunoi în locul Chinei?
Recomandări

În timp ce se îngrijorează de coronavirus, pe bucureșteni îi omoară poluarea aerului. Cum a ajuns România groapa de gunoi în locul Chinei?

Trend clar, firma are nenumărate lucrări

Deși sistemul nu este recent apărut, în Țara Făgărașului sunt doar câteva biserici care au fost dotate. Dar trendul este clar: ”Eu știam că mai este la Viștea de Jos și la vecinii de la Perșani, dar oamenii de la firmă ne-au spus că nu au zile libere și că au lucrări din acestea foarte multe”.

Biserica, ridicată în urmă cu aproape un secol

Troiţa este realizată din lemn sculptat şi din marmură. Îl înfăţişează pe Mântuitor, iar la picioarele sale a fost sculptat chipul Părintelui Arsenie Boca. Foto salutfagaras.ro

Biserica din Șercaia poartă hramul Sfântului Nicolae și a fost ridicată în urmă cu aproape un secol. Practic, sunt 94 de ani de la începerea lucrărilor de zidire și 91 de ani de la sfințirea lăcașului.

Sătenii obişnuiesc să facă în fiecare an, în luna octombrie, pelerinaje la Mânăstirea Prislop din judeţul Hunedoara, acolo unde a fost înmormântat Arsenie Boca. De altfel, chipul părintelui este sculptat pe troița din curtea bisericii, ridicată cu ajutorul credincioșilor din parohie și sfințită pe 13 octombrie.

Close
Închide
  Close