De Iulian Cuibar,

Preotul Gheorghe Streza, paroh la Șercaia, spune că a decis să facă acest pas când li s-a îmbolnăvit clopotarul.

”Nu am anticipat cumva și nici nu am pregătit această operație. Pur și simplu, totul a pornit de la o coincidență. În luna iunie, clopotarul nostru a fost internat în spital, în urma unui accident vascular. În acea perioadă, colegul nostru, preotul de la Perșani, a dotat biserica de acolo cu același tip de sistem, printr-o firmă din Maramureș. Ne-a recomandat și pe noi și ni s-a părut util”, povestește preotul Gheorghe Streza, paroh la Șercaia.

Biserica din Șercaia

Nu mai are cine să tragă clopotele, dar e și mai ușor

Acesta spune că la țară clopotarii sunt, de cele mai multe ori, oameni în vârstă, iar tineri nu prea mai sunt.  Au plecat la oraș.

Dar nu doar faptul că generațiile tinere sunt mai greu ”prinse” în treburile satului a contribuit la instalarea sistemului, ci, tot în ton cu vremurile, lejeritatea pe care o aduce ”invenția”.

Vechiul clopotar a fost înlocuit, în primă fază, cu altul. Mai trăgeam eu, mai veneau copiii să o facă. Dar nu ai mereu timp, iar cu telecomanda este mult mai ușor, «bate» la 300 de metri. Scara este îngustă, clopotele sunt de peste 100 de ani, se mai pot întâmpla accidente.

Preotul Gheorghe Streza
Biserica din Șercaia poartă hramul Sfântului Nicolae

La Șercaia, automatizarea s-a făcut pe toate cele trei clopote ale bisericii. În plus, funcționează şi pe baza a trei butoane care se află în biserică. Clopotul cel mare este programat să bată zilnic, la ora 12.00, timp de două minute, ca să anunțe ”miezul zilei”. De asemenea, există un program memorat pentru înmormântări, dar și altele pentru hram sau slujba de Înviere.

Ce se întâmplă dacă Viorica Dăncilă vine la dezbaterea lui Iohannis de la BCU. Reacția lui Rareș Bogdan
Recomandări

Ce se întâmplă dacă Viorica Dăncilă vine la dezbaterea lui Iohannis de la BCU. Reacția lui Rareș Bogdan

Trend clar, firma are nenumărate lucrări

Deși sistemul nu este recent apărut, în Țara Făgărașului sunt doar câteva biserici care au fost dotate. Dar trendul este clar: ”Eu știam că mai este la Viștea de Jos și la vecinii de la Perșani, dar oamenii de la firmă ne-au spus că nu au zile libere și că au lucrări din acestea foarte multe”.

Biserica, ridicată în urmă cu aproape un secol

Troiţa este realizată din lemn sculptat şi din marmură. Îl înfăţişează pe Mântuitor, iar la picioarele sale a fost sculptat chipul Părintelui Arsenie Boca. Foto salutfagaras.ro

Biserica din Șercaia poartă hramul Sfântului Nicolae și a fost ridicată în urmă cu aproape un secol. Practic, sunt 94 de ani de la începerea lucrărilor de zidire și 91 de ani de la sfințirea lăcașului.

Sătenii obişnuiesc să facă în fiecare an, în luna octombrie, pelerinaje la Mânăstirea Prislop din judeţul Hunedoara, acolo unde a fost înmormântat Arsenie Boca. De altfel, chipul părintelui este sculptat pe troița din curtea bisericii, ridicată cu ajutorul credincioșilor din parohie și sfințită pe 13 octombrie.

Citeşte şi:

La 86 de ani, Ion Dichiseanu tot la cuceriri se gândește! “Iubesc femeia. Eu și la ANAF mă duc cu flori și bomboane”

Cum explică USR că a cedat în fața primarului Sectorului 1 și a aprobat 5 milioane de euro pentru toaletarea copacilor, până la finalul anului

Prima fermă solară plutitoare din Europa, inaugurată în Franța. Poate alimenta cu energie un oraș cât Năsăudul

O voce puternică a politicii Suediei, cea mai usturătoare GAFĂ despre România. Până și presa suedeză s-a amuzat
GSP.RO

O voce puternică a politicii Suediei, cea mai usturătoare GAFĂ despre România. Până și presa suedeză s-a amuzat

Horoscop 18 noiembrie 2019. Ce zodie are parte de o strângere de inimă
HOROSCOP

Horoscop 18 noiembrie 2019. Ce zodie are parte de o strângere de inimă