• Contactat de Libertatea, directorul DSP Cluj, Mihai Moisescu, recunoaște problemele cu locurile tot mai puține pentru pacienții COVID și susține că ar trebui deschis încă un spital suport COVID în județ. ”Am avut şi 100 de cazuri pe zi, este foarte dificil să faci internări”, a spus el.

Când bunica a sunat-o din spital să-şi ia rămas bun, tânăra şi-a deschis pagina de Facebook şi a scris, dintr-o suflare, tot coşmarul pe care familia ei l-a trăit pe parcursul unei săptămâni.

”Bunica mea este grav bolnavă… Și nu doar ea… Și România noastră e grav bolnavă! Sunt revoltată, epuizată și întristată. Bunica ne-a sunat să-și ia rămas bun… Nu doresc la nimeni”, a scris aceasta, în mesajul de pe rețeaua de socializare.

Plimbată la trei spitale

Femeia de 77 de ani a fost depistată cu coronavirus la începutul săptămânii trecute. Boala i s-a agravat şi a fost internată la spitalul din Dej. Însă, pentru că acolo nu există secție pentru pacienţii COVID şi nu putea să primească tratament, bătrâna trebuia să fie transferată la un spital din Cluj. Familia spune că la internare i s-a comunicat că nu mai sunt locuri.

”În Clujul nostru nu mai există locuri, deși la televizor s-a zis că sunt echipați, sunt multe locuri, totul în regulă. Ca urmare, noi, cei din familie, ne-am unit și am dat telefoane peste tot, în toate orașele, la toate spitalele să găsim noi un loc pe secția de COVID. Deci NOI să găsim un loc la spital, deși, logic vorbind, nu ar fi fost treaba noastră. Dar dacă doctorii au zis: ”Nu avem loc, asta este, nu avem ce face…”, a mai povestit tânăra, pe Facebook.

Au găsit donatori de plasmă, dar nu au avut unde să recolteze

În cele din urmă, bătrânei i s-a găsit un pat în spitalul din Cluj. Dar în noaptea care a urmat, situaţia i s-a agravat şi a avut nevoie de îngrijiri în secţia ATI. Familiei i s-a transmis că nu există nici un loc liber şi va fi transportată la un spital Covid din Bistriţa.

”Aici s-a discutat că bunica mea ar mai avea o șansă, dacă cineva care a avut COVID i-ar dona plasma!”, a mai povestit tânăra.

Familia bătrânei a căutat cu disperare donatori de plasmă.

”Cei din Bistrița au luat legătura cu noi spunând că au făcut cerere la DSP pentru plasmă, dar dacă am găsi și noi donatori ar fi și mai rapidă intervenția. Ne-am apucat iar de dat telefoane, deoarece niciunul din noi nu am avut virusul și nu am fi compatibili pentru asta… Am găsit chiar patru donatori, oameni minunați, care sunt dispuși să ajute străini, dar nu am rezolvat nimic!”, spune nepoata bătrânei.

Tânăra susţine că nu au găsit pe nimeni la centrele de transfuzie pentru recoltare, dar că, în cele din urmă, medicii din Bistriţa au reuşit să transfere plasmă pentru bătrână de la Bucureşti.

Directorul DSP: ”Am avut şi 100 de cazuri pe zi, este foarte dificil să faci internări”

Șeful DSP Cluj, Mihai Moisescu, a precizat pentru Libertatea că în spitale sunt foarte puține locuri disponibile pentru bolnavii de COVID. Din această cauză, este nevoie de un triaj, prioritate având cei aflați în stare gravă.

”Un lucru este clar, dacă mergem în ritmul acesta, nu o să mai avem locuri. Trebuie să luăm o măsură suplimentară de a deschide un alt spital COVID. Se analizează acest lucru, sunt mai multe spitale care ar putea deveni spital suport COVID”, a spus Moisescu.

Potrivit acestuia capacitatea spitalelor pentru bolnavii cu coronavirus este de 360 de locuri.

Am avut şi 100 de cazuri pe zi, este foarte dificil să faci internări când sunt atâtea cazuri într-o zi. Se consultă, se fac analize şi abia după aceea intri.

Șeful DSP Cluj:

În plus, necesită timp inclusiv chestiunile administrative, cum ar fi dezinfectarea. ”Fiecare salon care se eliberează trebuie curăţat, dezinfectat, pregătit şi numai după aceea poate fi ocupat. Şi salvările, după ce transportă un pacient, intră în procedura de curăţenie şi nebulizare, care durează 50 de minute. Toate aceste lucruri durează şi nu se poate face aşa repede internarea”, a mai afirmat Mihai Moisescu.

Șefa DSP Bistrița: ”Au sunat şi la Bucureşti să trimită la noi”

La rândul său, Anca Andrițoiu, directorul DSP Bistrița-Năsăud, a precizat că, în afară de bătrâna din Cluj, a mai avut un caz transferat din Harghita, pentru că nici acolo nu au mai avut locuri. ”Au sunat şi de la Bucureşti să trimită la noi, dar, din câte am înţeles, locurile erau ocupate aici. Sunt şi suspecţi pe care trebuie să îi ţină acolo şi, până la urmă, au găsit altă soluţie”, a spus aceasta.

În Bistrița nu sunt multe locuri disponibile pentru bolnavii de Covid, spune șefa DSP: opt locuri disponibile din totalul de 20 la ATI și alte 100 în spital. ”Mai avem câteva locuri libere, dar le mai ţinem pentru cazuri care au evoluţie imprevizibilă”, a încheiat aceasta.

VIDEO Momentul în care Simona Halep și Gică Hagi au făcut spectacol pe ringul de dans
PARTENERI - GSP.RO
VIDEO Momentul în care Simona Halep și Gică Hagi au făcut spectacol pe ringul de dans
IREAL! Ce i-a făcut propria mamă lui Silviu Biriș. Actorul devenit preot a mărturisit mâhnirea primită
Playtech.ro
IREAL! Ce i-a făcut propria mamă lui Silviu Biriș. Actorul devenit preot a mărturisit mâhnirea primită
Bunica Emmei Răducanu, noi mărturisiri despre nepoata-star:  "Când vine aici în România, vorbim româneşte"
Observatornews.ro
Bunica Emmei Răducanu, noi mărturisiri despre nepoata-star: "Când vine aici în România, vorbim româneşte"
Horoscop 18 septembrie 2021. Peștii vor avea ocazia să-și limpezească mintea, să-și calmeze emoțiile furtunoase
HOROSCOP
Horoscop 18 septembrie 2021. Peștii vor avea ocazia să-și limpezească mintea, să-și calmeze emoțiile furtunoase
Mama fetiței din Iași care a murit în cadă a fost arestată. Este înfiorător ce s-a descoperit la autopsie
Știrileprotv.ro
Mama fetiței din Iași care a murit în cadă a fost arestată. Este înfiorător ce s-a descoperit la autopsie
Ţara, în stare de şoc. Vedeta unei generaţii a murit misterios. Ultimul mesaj, tulburător: "Creierul meu vreau să fie studiat"
Telekomsport
Ţara, în stare de şoc. Vedeta unei generaţii a murit misterios. Ultimul mesaj, tulburător: "Creierul meu vreau să fie studiat"
În vara asta, o bucurie deschide o alta! FRESH 0.0 – optimism 100% răcoritor
PUBLICITATE
În vara asta, o bucurie deschide o alta! FRESH 0.0 – optimism 100% răcoritor