Cuprins:
CNA va avea un nou președinte în ianuarie 2025
Până la numirea unui nou preşedinte, care va fi luna viitoare, conducerea şedinţelor şi dreptul de semnătură au fost atribuite vicepreşedintelui CNA, Valentin Jucan, scrie paginademedia.ro.
Șapte membri din cei 11 şi-au terminat mandatele începute în 2018: Monica Gubernat, Răsvan Popescu, Cristina Pocora, Ramona Sorescu, Nicolaie Bălaşa, Oana Simona Dincă şi Orsolya Borsos.
Unii vor rămâne însă la CNA după ce au primit noi mandate de şase ani. Este vorba despre Monica Gubernat, numită de PSD pentru al treilea mandat, Orsolya Borsos, propunerea UDMR pentru al doilea mandat, şi Oana Dincă, propusă de PNL pentru al doilea mandat.
Ceilalţi patru au fost înlocuiţi. Nicolaie Bălaşa, propunerea PSD şi un apropiat al Liei Olguţa Vasilescu, a fost schimbat de un alt apropiat al primăriţei din Craiova, Lucian Dindirică.
Răsvan Popescu, care era de 24 de ani membru CNA, propus de guvernul PSD, a fost înlocuit de Vasile Bănescu, fostul purtător de cuvânt al Bisericii Ortodoxe.
Cristina Pocora, numită în CNA de preşedintele Iohannis, a fost înlocuită de un alt nume de la Cotroceni, Daniela Bârsan, consilier prezidenţial, şefa departamentului comunicare al Administraţiei Prezidenţiale.
Ramona Sorescu, numită tot de PSD, a fost înlocuită de Georgică Severin, fost senator PSD, apoi preşedinte al radioului public şi membru în Consiliul de Administraţie al TVR.
Cine sunt membrii CNA
Consiliul Naţional al Audiovizualului este format din 11 membri:
Valentin Jucan – vicepreședinte CNA
Vasile Bănescu – membru CNA
Daniela Bârsan – membru CNA
Orsolya Eva Borsos – membru CNA
Oana Dincă – membru CNA
Lucian Dindirică – membru CNA
Monica Gubernat – membru CNA
Ionel Palăr – membru CNA
Dorina Rusu – membru CNA
Georgică Severin – membru CNA
Mircea Toma – membru CNA
Ce rol are CNA
CNA (Consiliul Național al Audiovizualului) este autoritatea de reglementare în domeniul audiovizualului. Rolul său principal este să asigure respectarea legii în domeniul televiziunii și radioului, protejând astfel interesul public.
CNA monitorizează ce difuzează televiziunile pentru a se asigura că respectă legislația privind audiovizualul, inclusiv protecția minorilor, limbajul decent și echilibrul politic. De asemenea, CNA acordă licențe TV și radio.
CNA aplică sancțiuni televiziunilor și radiourilor care nu respectă reglementările, de la avertismente până la amenzi sau chiar retragerea licenței.
Președintele și membrii CNA, votați în Parlament pentru șase ani
Consiliul Naţional al Audiovizualului se află sub controlul Parlamentului și este format din 11 membri. Aceştia sunt numiţi de Parlament pentru un mandat de şase ani, astfel: 3 la propunerea Senatului, 3 la propunerea Camerei Deputaţilor, 2 la propunerea preşedintelui României şi 3 la propunerea Guvernului.
CNA este condus de un preşedinte asimilat funcţiei de ministru, numit prin votul Parlamentului, dintre membrii Consiliului, propus de aceștia. Noul președinte al CNA va fi ales în ianuarie 2025 pentru un mandat de 6 ani.
Durata mandatului membrilor CNA este tot de 6 ani, iar numirea se face eşalonat, în funcţie de expirarea mandatului. Membrii CNA au funcţie de demnitate publică asimilată funcţiei de secretar de stat.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro