Mergi direct la conținut »
CNAS atenționează că valabilitatea cardurilor de sănătate s-a prelungit de la cinci la șapte ani
Politică Libertatea > Ştiri > Politică > CNAS atenționează că valabilitatea cardurilor de sănătate s-a prelungit de la cinci la șapte ani

CNAS atenționează că valabilitatea cardurilor de sănătate s-a prelungit de la cinci la șapte ani

Casa Națională de Asigurări de Sănătate reaminteşte furnizorilor de servicii medicale aflaţi în contract cu casele de asigurări de sănătate, dar şi asiguraţilor, că termenul de valabilitate a cardurilor naționale de sănătate emise până la data de 31 iulie 2018 a fost prelungit de la 5 la 7 ani, după ce mai mulți pacienți au reclamat că li s-au refuzat servicii medicale pe motiv că au cardul expirat.

De Elvira Gheorghiță,

Decizia de prelungire a valabilității cardului național de sănătate, luată prin  Hotărârea de Guvern în 28 iunie 2018, va permite o economie de circa 270 milioane lei, prin degrevarea bugetului de stat de cheltuielile aferente tipăririi a aproximativ 14,2 milioane de carduri noi în perioada anilor 2018 – 2019, fondurile respective urmând să fie direcționate spre alte cheltuieli din domeniul sănătății publice.

Deși , decizia datează de mai bine de o lună, în ultimele zile Casa Națională de Asigurări de Sănătate  a primit semnalări telefonice că unii furnizori aflaţi în contract cu casele de asigurări de sănătate au refuzat să acorde servicii medicale persoanelor asigurate, sub motiv că acestea deţin carduri cu termenul de valabilitate inscripţionat depăşit.

”Menţionăm că aceste carduri sunt recunoscute drept valabile de Platforma Informatică a Asigurărilor de Sănătate timp de doi ani după data de expirare a valabilităţii inscripţionată pe suprafaţa din material plastic, deoarece certificatele digitale înscrise în cipurile electronice au o valabilitate de șapte ani”, a precizat CNAS.

Totodată, în cazul cardurilor emise anterior datei de 31 decembrie 2012, termenul de valabilitate este 31 decembrie 2019.

În plus, cardurile naţionale de sănătate noi care se emit începând cu data de 1 august 2018 au de la început durata de valabilitate de şapte ani, conform aceleiaşi Hotărâri de Guvern.

Casa Națională de Asigurări de Sănătate a reaminti că acest document este personal şi netransmisibil, unul din rolurile cardului naţional de sănătate fiind de a certifica că serviciile medicale decontabile din Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate au fost efectiv acordate asiguratului respectiv.

Close
Închide
  Close