De la spargerea fiolei de vaccin Moderna, serul are o valabilitate de 6 ore, iar dintr-o fiolă pot fi extrase până la 11 doze de vaccin. Dr. Hasan Gokal a luat parte la conferința în care li s-a explicat medicilor protocolul de vaccinare cu Moderna pe 22 decembrie.
„Ne-au spus pe cine să vaccinăm, personal medical, persoane aflate în cămine și centre de bătrâni, persoane peste 65 de ani sau care au afecțiuni cronice care cresc riscul de a face forme severe de COVID, apoi ne-au transmis să nu irosim nicio doză”, amintește dr. Gokal.
O săptămână mai târziu, dr. Hasan Gokal s-a trezit, la finalul unei zile de vaccinări, cu 10 doze de ser rămase. În șase ore, acestea ar fi trebuit aruncate la gunoi.
Ca să nu irosească vaccinul, a-nceput să caute persoane cu afecțiuni cronice, ca să le administreze dozele rămase. Unii dintre cei imunizați au fost cunoscuți de-ai săi, alții, persoane complet străine. Toți însă erau bolnavi.
A ales, printre alții, o bătrână de 90 de ani țintuită la pat, o femeie cu demență, în vârstă de 80 de ani, mama unui copil cu o afecțiune gravă, ventilat mecanic. Puțin după miezul nopții, când mai erau câteva minute până să expire vacccinul, i-a administrat ultima doză soției lui, care suferă de o boală gravă, sarcoidoză pulmonară.
După ce decizia lui a ieșit la iveală, medicul a fost concediat și acuzat de furtul celor 10 doze de vaccin, în valoare totală de 135 de dolari.
„S-a prăbușit lumea peste mine. Doamne, a fost cel mai groaznic moment din viața mea!”, a mărturisit medicul, acum șomer, aflat acasă în Sugar Land, Texas.
Procuror: „Un medic oportunist”
Studiu de caz pentru cei care caută să întocmească un ghid de etică destinat campaniei de vaccinare anti-COVID, dr. Gokal a ajuns la tribunal, unde procurorul l-a prezentat drept „un medic oportunist”, care a profitat de faptul că avea acces la vaccin pentru a-și imuniza soția și cunoștințele.
Judecătorul a respins acuzațiile, dar procurorul nu vrea să renunțe: a cerut ca acest caz să fie prezentat Marelui Juriu, care va decide dacă medicul va fi cercetat penal pentru faptele sale.
Dr. Hasan Gokal are 48 de ani, este de origine pakistaneză și a ajuns în America la 4 ani, cu părinții lui. A studiat medicina la SUNY Upstate Medical University, în Syracuse și și-a început cariera în spitalele din centrul New York-ului, pentru a se muta în 2009 în Texas, unde a preluat Unitatea de Primiri Urgențe a unui spital dintr-o suburbie a Houstonului.
Face constant muncă de voluntariat – în 2017, s-a implicat în reconstrucția caselor distruse de uraganul Harvey și le-a acordat asistență medicală gratuită celor aflați în nevoie.
În ultimii ani, s-a împărțit între două spitale, iar după izbucnirea pandemiei de COVID, la începutul anului trecut, când a început să lucreze în prima linie anti-COVID, s-a mutat pentru o lună la hotel, de teamă să nu ia SARS-COV-2 și să-și infecteze apoi soția, Maria, care, la 47 de ani, suferă de sarcoidoză pulmonară, o afecțiune gravă, care o lasă fără suflare la cel mai mic efort.
„Eram îngrozit că mi-aș putea îmbolnăvi soția”, spune el.
În aprilie, Departamentul de Sănătate l-a contactat pentru a conduce, ca director medical, echipa care coordonează lupta anti-COVID. Mai prost plătit decât celelalte două joburi, acest post l-a depărtat însă de camerele de gardă și de pericolul infectării, în orice moment, cu noul coronavirus. I-a dat liniștea sufletească să meargă acasă fără teama că-și pune în pericol partenera de viață.
Așa că a acceptat imediat. Și totul a mers bine până la sfârșitul anului.
29 decembrie, ziua care i-a schimbat cariera
Pe 29 decembrie, dr. Gokal a supervizat o campanie de vaccinare destinată în principal personalului medical de urgență. Slab popularizat, evenimentul a fost un semieșec, cu doar 250 de persoane imunizate până aproape de ora închiderii cabinetului.
La 18.45 s-a prezentat însă încă o persoană eligibilă. Asistenta a spart fiola, a extras doza, i-a administrat serul, apoi a rămas cu alte 10 doze care, dacă nu erau folosite în următoarele șase ore, trebuiau aruncate la gunoi, conform protocolului.
Să apară încă 10 persoane la vaccinare în seara respectivă erau șanse mici spre zero, având în vedere cât de prost mersese toată ziua. Dr. Gokal i-a întrebat întâi pe medicii și asistenții implicați în campanie, prezenți la fața locului, dacă vor să se vaccineze, însă unii fuseseră deja imunizați, iar ceilalți au refuzat. La fel s-a întâmplat cu polițiștii prezenți acolo – unul era deja vaccinat, celălalt a refuzat. Paramedicii detașați la centru plecaseră spre case.
Hotărât să nu arunce dozele rămase, dr. Gokal spune că a sunat un oficial de la Departamentul de Sănătate și i-a cerut permisiunea de a căuta 10 persoane eligibile pentru vaccinare. Ar fi primit OK-ul.
Următorul pas: și-a sunat colegii care au părinți în vârstă și/sau bolnavi. Nu au putut ajunge la vaccinare.
Medicul și-a dat seama că stând pe loc, pierde tip prețios. A luat fiola și a plecat spre casă, iar pe drum, din mașină, a-nceput să sune oameni din agenda telefonică și să-i întrebe dacă au rude sau vecini la risc, care au nevoie imediată de imunizare. Celor care i-au răspuns afirmativ le-a dat adresa de acasă și le-a spus să vină de îndată.
Niciunul dintre cei pe care i-am sunat nu îmi sunt foarte apropiați, sunt simple cunoștințe.
Dr. Gokal:
Când a ajuns acasă, în fața porții așteptau deja o femeie de 65 de ani cu probleme cardiace și o alta de peste 70 de ani cu afecțiuni cronice. Le-a vaccinat pe amândouă.
Cu opt doze rămase, medicul, însoțit acum de soția lui, a plecat cu mașina spre reședința unei familii cu patru membri eligibili pentru vaccinare anti-COVID – un bărbat de aproape 70 de ani și soția lui, ambii cu afecțiuni cronice, mama nonagenară a bărbatului, țintuită la pat, și soacra de peste 80 de ani, bolnavă de demență.
De acolo, soții Gokal au mers la casa unei alte bătrâne și au vaccinat-o și pe ea.
Alte trei persoane l-au anunțat că vin spre reședința medicului – perfect, pentru că mai erau fix trei doze. Pe două dintre ele, dr. Gokal le-a găsit în fața porții, când a ajuns acasă – o cunoștință îndepărtată de-a sa, în vârstă de 55 de ani, care lucrează la recepția unei clinici medicale, și o femeie de peste 40 de ani, mama unui băiețel grav bolnav, dependent de ventilator.
Aproape de miezul nopții, cea de-a treia persoană a sunat și a anunțat că nu mai ajunge.
Abia atunci, spune dr. Gokal, și-a întrebat soția, grav bolnavă și ea, dacă vrea să se vaccineze.
Doza asta nu era pentru tine, dar acum trebuie să luăm o decizie. Dacă nu vrei să te vaccinez, în jumătate de oră va trebui să arunc serul la WC.
Dr. Gokal, către soția lui:
Iar după un scurt moment de ezitare, Maria, soția lui, a acceptat. Cu 15 minute înainte de termenul de expirare, dr. Gokal a administrat și ultima doză de ser anti-COVID.
În dimineața următoare, dr. Gokal a completat fișele pentru toate cele 10 persoane vaccinate cu dozele rămase de la centru și și-a informat superiorii și colegii.
După câteva zile, a fost chemat la departamentul de Resurse Umane, întrebat, scurt, dacă a administrat cele 10 doze de vaccin în afara cabinetului arondat campaniei organizate pe 29 decembrie, apoi a fost concediat.
Conform autorităților, dr. Gokal a încălcat protocolul. Oficialii insistă, în ciuda celor comunicate la conferința din 22 decembrie, de a nu se irosi nicio doză, că dozele rămase trebuiau returnate centrului care le alocase campaniei respective sau aruncate la gunoi.
Pe 21 ianuarie, după ce un prieten l-a anunțat pe dr. Gokal că i-a apărut numele în publicațiile locale, familia lui s-a trezit cu reporterii la ușă. Așa a aflat medicul că fusese pus sub acuzare pentru furtul dozelor de vaccin.
Dr. Gokal a abuzat de poziția sa pentru a-și vaccina familia și prietenii înaintea persoanelor eligibile care au trecut prin procesul necesar programării la imunizare.
Procurorul districtual Kim Ogg:
Nimeni de la biroul procurorului districtual nu l-a contactat pentru a-i asculta versiunea, spune dr. Gokal. Iar când avocatul său a solicitat protocolul scris și lista persoanelor înscrise la vaccinare, documente menționate în plângere, i s-a spus că protocolul nu există. Nici vreo listă, pentru că, susține procurorul, într-un e-mail trimis avocatului, „Harris County a primit vacccinul mai repede decât se aștepta, n-a mai fost timp de liste, s-a sărit imediat de la testare la vaccinare”.
Rămas fără job, face voluntariat la o clinică pentru săraci
La câteva zile de la punerea sa sub acuzare, judecătorul a clasat cazul.
Se încearcă incriminarea unui doctor care a luat o decizie într-o situație de urgență sanitară și punerea lui pe picior de egalitate cu un hoț care fură dintr-un magazin. Curtea respinge acest caz. E greu de înțeles acuzarea unui doctor care și-a dovedit bunele intenții și judecarea sa după legea penală.
Judecătorul Franklin Bynum:
Conform departamentului de comunicare al procurorului districtual, cazul va merge însă mai departe, urmând a fi prezentat în fața Marelui Juriu. Acolo, oamenii vor decide dacă medicul va fi judecat sau nu pentru fapta sa.
Conform People, riscă un an de închisoare, dacă e condamnat.
Două foruri medicale importante, unul statal și unul districtual, Texas Medical Association și Harris County Medical Society, au emis comunicate în care și-au arătat susținerea pentru dr. Gokal, care a pierdut tot, din punct de vedere profesional, în urma acestui scandal.
Nu mai are job. Spitalele la care a lucrat înainte de a deveni șeful echipei operaționale anti-COVID i-au transmis că nu are ce căuta acolo până la rezolvarea cazului.
Iar viața familiei sale s-a dat total peste cap – soția suferă acum și de insomnie, iar cei trei copii ai cuplului sunt copleșiți de griji din cauza stării proaste a părinților lor.
Singurii câștigați din această poveste sunt cei mai săraci din district. În lipsa unui loc de muncă, dr. Gokal își petrece zilele făcând voluntariat la clinica non-profit destinată persoanelor fără venituri și fără asigurări medicale.
Foto: Profimedia