MENIU CAUTĂ
14 Ian. 2018 15:15 , de Cristian Burcioiu, Cristian Simion

Consilierul județean Mihnea Boerescu, cercetat pentru cămătărie. Ar fi dat bani cu camătă de aproape zece ani, la adăpostul unor contracte notariale

Distribuie

Mihai Mihnea Boerescu, 45 de ani, consilier județean Giurgiu, a ajuns la sfârșitul acestei săptămâni în arestul IPJ Giurgiu sub acuzația de cămătărie. Judiciariștii giurgiuveni au descoperit că politicianul penelist acționa după tiparul folosit de clanurile interlope: masca împrumuturile de zeci de mii de euro în acte de vânzare-cumpărare, iar la data scandentă trecută pe contract îl lăsa pe dator fără casa, mașina sau fără terenul care făcea obiectul tranzacției fictive. Politicianul, un personaj ce are peste 160 de terenuri ce însumează sute de mii de metri pătrați, a fost plasat în arest la domiciliu pentru 30 de zile.

De aproape un an, polițiștii de la Serviciul de Investigații Criminale din IPJ Giurgiu au început supravegherea lui Mihai Mihnea Boerescu. Existau informații, ba chiar și plângeri, că personajul politic face avere pe spatele celor care se împrumută la el de bani pe care erau nevoiți să-i returneze cu camătă. Pentru ca totul să aibă o aparență legală, consilierul județean Boerescu încheia contracte de vânzare-cumpărare în care miza erau terenuri, case sau mașini, chipurile scoase la vânzare.

Împrumuturi de zeci de mii de euro, mascate în contracte notariale încheiate cu victimele

'Împrumuturile de zeci de mii de euro erau mascate în mai multe acte notariale care, firește, aveau un termen scadent pentru încheierea așa-zisei tranzacții. Cum dobânzile, care în unele cazuri ajungeau chiar și la sută la sută din sumă, erau înrobitoare și imposibil de plătit, oamenii rămâneau fără casa, mașina sau terenul scos la mezat pentru împrumut', ne-au explicat surse judiciare mecanismul prin care consilierul județean Mihai Mihnea Boerescu îi jecmănea pe care se împrumutau la el.

Politicianul dădea bani cu camătă de un deceniu?

Până acum, investigatorii giurgiuveni care l-au supravegheat inclusiv din punct de vedere tehnic, au probat șase asemenea cazuri, însă există informații că numărul victimelor este de ordinul zecilor cu atât mai mult cu cât 'afacerea' consilierul județean s-ar derula de prin 2008-2009, adică de aproape un deceniu.

'În acest moment, există șase cazuri probate, din București și Giurgiu, dar informațiile noastre bazate pe investigații duc spre un număr care ajunge la câteva zeci de păgubiți care au preferat să ajungă la el decât să meargă la bancă. Polițiștii investighează cazul acesta de un an, dar consilierul județean pare să dea bani cu camătă de prin 2008. Toți cei care au avut de-a face cu respectivul bărbat pot să vină la poliție și să depună plângere', au adăugat sursele citate.

Consilierul județean-cămătar Mihai Mihnea Boerescu a fost eliberat după o noapte de arest

După o noapte petrecută după gratii, în arestul IPJ Giurgiu, consilierul județean Mihai Mihnea Boerescu a fost eliberat și plasat în arest la domiciliu pentru o perioadă de 30 de zile. În anchetă, la audieri, consilierul penelist a negat că ar fi dat bani cu camătă și s-ar fi apărat bazându-se pe acele contracte de vânzare-cumpărare încheiate la notar.

O avere demnă de invidiat

Mihai Mihnea Boerescu are, conform declarațiilor de avere depuse în calitate de consilier județean, o avere demnă de invidiat. De altfel, politicianul s-a autointitulat 'colecționar de terenuri', recomandându-se pe site-ul uneia dintre firmele sale drept 'cel mai mare proprietar de terenuri rezidențiale'.

Iar documentele oficiale nu fac altceva decât să confirme că renumele pe care-l folosește când se referă la el însuși este justificat. Cea mai recentă declarație de avere completată în vara anului trecut și depusă la Consiliul Județean Giurgiu arată că Boerescu este proprietarul a nu mai puțin de 166 de terenuri. A avut nevoie de șase pagini să completeze numai lista terenurilor.

Terenuri de sute de mii de metri pătrați

Pe cele mai multe terenuri, Boerescu este unic proprietar și le-a obținut în baza unor contracte de vânzare-cumpărare, începând cu anul 2007. Sunt și terenuri la care consilierul județean este co-proprietar. Sunt terenuri amplasate în Bolintin Deal, Bolintin Vale, Ulmi, Grădinari. Puține dintre ele au câteva sute de metri pătrați, cele mai multe dintre ele au mii de metri pătrați. Unul dintre terenuri, cumpărat în 2014 și asupra căruia Boerescu este proprietar cu 51%, depășește 44.000 de metri pătrați.

Artă de „câteva sute de mii de euro', apartamente și motociclete

Averea consilierului inculpat pentru cămătărie nu se rezumă doar la terenurile care l-au făcut celebru. Mihai Mihnea Boerescu se laudă de asemenea cu patru apartamente în București, unul obținut prin hotărâre judecătorească și trei cumpărate între anii 2010 și 2016, dar și cu două motociclete – o Suzuki și o Honda. Când vine vorba despre bijuterii, obiecte de artă și ceasuri, consilierul liberal declară că deține astfel de bunuri în valoare de „câteva sute de mii de euro', fără a le putea estima oficial la modul concret.

Consilierul județean-cămătar declară venituri modeste

În ciuda acestei averi de invidiat, Mihai Mihnea Boerescu nu se poate lăuda cu cine știe ce venituri, astfel, declarația de avere depusă anul trecut în care sunt precizate veniturile din 2016, arată că politicianul a avut în anul scrutinului electoral venituri de 5.270 de lei de la Consiliul Județean Giurgiu, 12.000 de lei în urma arendării unora dintre terenuri și 5.400 de lei subvenție de la APIA. Pentru 2015, veniturile sunt din aceleași surse și sunt până în 25.000 de lei pe an. În ceea ce privește veniturile din 2014, politicianul giurgiuvean a fost ceva mai evaziv, declarând 6.500 de lei indemnizație de consilier județean și „sute de milioane' din contracte de arendă. La fel și cu un an înainte.

Aroganțe de consilier: 'Numai looserii joacă jocuri de noroc'

Arogant nevoie mare, latifundiarul din Giurgiu a scris, în una dintre declarațiile sale de avere că 'Numai looserii joacă jocuri de noroc', remarca este trecută la acel capitol din document care prevede menționarea de către titularul declarației a unor venituri din premii sau jocuri de  noroc. Aroganța merge mai departe în același document unde Boerescu ignoră legea și declară că a venit 'recoltă foarte multă impozitată la sursă' dar și 'soldă de consilier' fără  a preciza sumele primite.

Boerescu se pretinde și darnic. În urmă cu câțiva ani, când a participat la un târg imobiliar, el s-a filmat în timp ce anunța că organizează o tombolă la care dă gratuit un teren de peste 500 de metri pătrați, prin firma sa, Casa Mihnea SRL, la care este asociat unic. Și, apropo de firme, politicianul arată, în cea mai nouă declarație de interese pe care a completat-o anul trecut, că are două societăți: Casa Mihnea SRL, cu afaceri în domeniul imobiliar, și BNB Dinamic Enterprise SRL, la care deține jumătate din acțiuni. Cu toate acestea, în declarațiile sale de avere nu se arată nicăieri că ar fi câștigat vreun ban de pe urma acestor firme.


UPDATE/ Valentin Riciu, consilier al ministrului Carmen Dan, este anchetat în trei dosare penale


 

Loading...
Comentarii