„Mi-a plăcut foarte mult zumba. Toată săptămâna a fost una minunată”, a spus Liza, o fetiță refugiată din Ucraina, la finalul celor cinci zile sportive petrecute alături de copii români, la Gura Humorului.

„Mi-a plăcut totul foarte mult. Vă mulțumim că ați petrecut timp împreună cu noi”, le-a transmis noilor ei prieteni români și Mișa, o altă participantă. 

Antrenorii români povestesc că la sfârșitul proiectului, două fetițe, una din Ucraina și una din România, au făcut schimb de numere de telefon și și-au luat la revedere îmbrățișate.

Copii din Ucraina și România au făcut sport împreună, la Gura Humorului. „Vă mulțumim că ați petrecut timp împreună cu noi”
Două fetițe, una din Ucraina și una din România, au făcut schimb de numere de telefon și și-au luat la revedere îmbrățișate | Foto: Gabriela Bejan

În total, 37 de copii ucraineni care sunt refugiați la Gura Humorului împreună cu însoțitorii lor au luat parte la tabăra organizată între 24 și 28 octombrie, la Gura Humorului. Aceștia au putut să facă diferite sporturi împreună cu alți 15 copii români. 

Copii din Ucraina și România au făcut sport împreună, la Gura Humorului. „Vă mulțumim că ați petrecut timp împreună cu noi”
37 de copii ucraineni împreună cu însoțitorii lor au luat parte la tabăra organizată între 24 și 28 octombrie, la Gura Humorului | Foto: Gabriela Bejan

În program au avut înot, cățărări, rugby, volei, gimnastică, judo, popice, atletism și zumba.

Oamenii din sportul humorean s-au gândit că integrarea va fi mai ușoară dacă aceștia vor face sport alături de adolescenții români. 

„Ne-am dorit să putem arăta puterea sportului în comunitate”

Copii din Ucraina și România au făcut sport împreună, la Gura Humorului. „Vă mulțumim că ați petrecut timp împreună cu noi”
Parte dintre adolescenții ucraineni fac judo | Foto: Gabriela Bejan

„La nivel global, sportul poate contribui la rezolvarea numeroaselor probleme sociale. Ne-am dorit foarte mult prin această tabără să putem arăta puterea și impactul social al sportului în comunitate, dar și să creăm legături între copiii din comunitate și copiii ucraineni”, spune Gabriela Popescu, președinte al Rugby Club Gura Humorului și al fundației Te Aud, organizatoarea taberei.

Antrenorii spun că parte dintre adolescenții ucraineni fac deja sport la cluburile din Gura Humorului. Astfel, copii din Ucraina sunt înscriși deja în proiectul Rugby pentru Toți, iar alții fac deja judo.

„Așteptăm cât mai mulți copii din Ucraina să se alăture activităților clubului nostru”, a menționat Andrei Varvaroi, directorul Clubului Sportiv Școlar Gura Humorului.

Baremul de corectare la limba română pentru Evaluarea Naţională 2025
Recomandări
Baremul de corectare la limba română pentru Evaluarea Naţională 2025
dsc1468-1Icon photoVEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 24

Conform organizatorilor, tabăra face parte dintr-un proiect mai amplu, denumit Integrare fără Frontiere. Până acum, în cadrul programului, în jur de 200 de copii refugiați au avut parte de ateliere non-formale, consiliere psihologică de grup și părinte-copil și trei tabere cu tematici de artă, sport și limba engleză. 

Fotografii: Gabriela Bejan


Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News Abonați-vă la canalul Libertatea de WhatsApp pentru a fi la curent cu ultimele informații
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.