Corespondență de Ștefan Pană (Museo Reina Sofia, Madrid)
După o scurtă introducere în engleză, liderul PSD a continuat discursul în română, motivând că „doresc ca oamenii de acasă să mă poată înțelege”.

El a început spunând că are încredere în manifestul socialiștilor pentru Europa și a atacat „cei 15 ani de dominație a dreptei care au distrus destine și încrederea în Europa”.

Liderul PSD a făcut referire și la „instituțiile de forță”, care ar fi fost folosite de Dreapta în România.

„Au distrus încrederea în proiectul european şi stim că Dreapta face orice să ne blocheze. Cred, dar trebuie să le spunem oamenilor modul în care Dreapta europeană a distrus Europa, folosind austeritatea, manipularea sau, cum e în România, instituţiile de forţă ale statului”, a spus Liviu Dragnea.

Liviu Dragnea s-a referit la o discuție pe care a avut-o azi cu liderii socialiști ai UE, conversație pe care a numit-o „foarte bună”, invocându-i pe numele mic și spunând că e nevoie de o comunicare mai bună și că „din partea mea există toată deschiderea”.

Afirmațiile liderului român de la tribuna din Madrid vin după ce, în ultimele zile, colegii săi social-democrați din UE au criticat deschis schimbările făcute în justiție de Guvernul PSD-ALDE.

Liderul PSD a amintit că „am mărit salariile si pensiile, desi dreapta spunea ca nu se poate, astfel încat în 2020, nicio pensie nu va fi mai mică decât dublul pensiilor din momentul în care am venit la guvernare”.

Liviu Dragnea a subliniat că miza alegerilor pentru Parlamentul European este uriaşă. „Vorbim de viitorul Europei, de viitorul nostru, al meu, al dumneavoastră, al copiilor noştri, al părinţilor noştri. Împreună cu partidele surori din Europa, social-democraţii trebuie să restabilim dreptatea, să construim un nou contract social pentru Europa şi pentru toţi cetăţenii Europei. Eu sunt absolut convins că o putem face”, a spus Liviu Dragnea.

Acesta este convins că PSD va câştiga alegerile în România.

„Partidul Social Democrat în România va câştiga alegerile şi sunt convins că şi PSOE va câştiga alegerile în Spania. Sunt convins că românii din Spania au aşteptări mari de la voi şi că nu-i veţi înşela. Şi sunt convins că o să vă voteze”, a adăugat liderul PSD.

Iată, mai jos, discursul integral susținut de Liviu Dragnea la Madrid:

Ne aflăm aici astăzi pentru a discuta despre manifestul politic pe care Stânga europeană îl propune pentru aceste alegeri europene.

Eu l-am citit și vă spun cu toată convingerea că acest manifest, acest document, va schimba Europa în bine.

Suntem după 15 ani de dominația Dreptei care a distrus multe valori, a distrus multe speranțe, a distrus multe destine. Au distrus, de asemenea, încrederea în proiectul european-și știm bine că Dreapta, oriunde în Europa, face orice să ne blocheze. Cred în proiectul european dar trebuie cu curaj și tărie să le spunem oamenilor modul în care Dreapta europeană le-a distrus Europa, folosind instrumente politice de austeritate, manipularea și uneori, cum este cazul și în România, folosind instituțiile de forță ale statului.

Trebuie să ieșim din defensivă împreună.

În România, social-democrația are 125 de ani de existență, suntem puternici pentru că am rămas fideli valorilor noastre.

În ultimii ani am auzit colegii noștri cum vorbeau despre salariul minim, despre creșterea pensiilor, grație guvernului nostru care a depus toate eforturile pentru a îmbunătăți viața de zi cu zi. Salariul minim a crescut în doi ani de zile cu peste 50%, pensiile au crescut și vor crește în fiecare an, în așa fel ca în 2020, practic, nici o pensie nu va fi decât dublul de la începutul mandatului din 2017.

În condițiile în care am redus și taxele pentru cetățeni, impozitul pe venit și taxele pe mediul de afaceri, cei de dreapta ne-au zis mereu că așa ceva nu se poate că nu trebuie să mărim pensiile că nu trebuie să mărim salariile pentru că nu sunt bani. Noi am arătat că un guvern social-democrat poate micșora taxele, poate crește salariile, poate crește pensiile, poate reda speranța pentru tineri.

Nu a fost ușor și nu va fi nici de acum înainte ușor.

Miza alegerilor pentru Parlamentul European este uriașă. Vorbim de viitorul Europei, al meu, al dumneavoastră, al copiilor noștri, al părinților noștri. Împreună cu partidele surori din Europa, social democrații trebuie să restabilim dreptatea, să construim un nou contract social și egal pentru toată Europa și cetățenii Europei.

Eu sunt absolut convins că o putem face. Partidul Social Democrat în România va câștiga alegerile și sunt convins că și PSOE va câștiga alegerile în Spania. Sunt convins că românii din Spania au așteptări mari de la voi și că n-o să-i înșelați și sunt convins că o să vă voteze.

Pentru a face acest lucru, pentru a atinge toate aceste obiective este nevoie să luptăm până la capăt pentru valorile noastre. Apărarea democrației, apărarea drepturilor cetățenilor, a unui sistem corect, just și transparent reprezintă linii directoare pentru care trebuie să luptăm împreună.

Azi am avut o discuție foarte bună și foarte interesantă cu Serghei, cu Frans, cu Udo și am propus soluții pentru o comunicare mai bună. Din partea mea, din partea noastră este toată deschiderea și sper să avem o comunicare mai bună și o colaborare mai bună.

Trebuie de asemenea să restabilim dreptatea, trebuie să corectăm erorile și abuzurile din trecut, trebuie să demonstrăm dreptei că suntem mai buni ca ei și că suntem uniți în fața atacurilor lor.

Oriunde în Europa, Dreapta ne vrea divizați, eu cred că nu trebuie să cădem în această capcană. Uniunea Europeană are nevoie de o schimbare profundă pe care doar social-democrația o poate aduce, o schimbare pe care doar noi și cei din sală și colegii noștri din toată Europa suntem cei care o putem aduce.

Avem nevoie de o Europă mai aproape de oameni, de o Europă în care fiecare cetățean simte că are drepturi egale, nu trebuie să mai lăsăm pe nimeni în urmă. Noi așa cum s-a mai spus, facem politica celor mulți.

Noi suntem de partea bună, noi suntem de partea bună și indiferent de consecințe trebuie să luptăm până la capăt pentru valorile noastre, este timpul să facem schimbarea acum, împreună. Its time, thank you!

Viitorul Europei sub conducere social-democrată

Madrid este, astăzi şi mâine, kilometrul zero al socialismului european. PES, familia politică europeană care reuneşte partidele de stânga din Uniunea Europeană, îşi lansează candidatul pentru funcţia de preşedinte al Comisiei Europene – Frans Timmermans. Este o ocazie pentru ei să prezinte şi cum văd dezvoltarea întregii Uniuni Europene, sub o conducere social-democrată.

Congresul a început la ora 18.00, ora României, iar Liviu Dragnea este programat să vorbească în jurul orei 19.00. Este al optulea vorbitor, dintr-o listă de 25, în cadrul panelului dedicat „echităţii” în UE.

CORESPONDENȚĂ DE LA MADRID/ Liviu Dragnea atacă "instituțiile de forță din România", la Congresul socialiștilor europeni: "După 15 ani de dominație a dreptei, s-au distrus speranțe și destine"

Frans Timmermans, actualul prim-vicepreşedinte al Comisiei Europene, vizează postul deţinut acum de Jean-Claude Juncker. Dacă va fi ales depinde de rezultatul alegerilor europarlamentare din mai şi de negocierile la vârf de la Bruxelles. Îl are contracandidat pe Manfred Weber, liderul popularilor europeni (PPE).

Liderii UE vor să pară că se apropie de cetăţeni, că deciziile de la vârful Uniunii nu sunt luate de un cerc restrâns, prin metode obscure şi decuplate de nevoile şi dorinţele cetăţenilor. Aşa apărut ideea ca grupurile politice europene să propună un candidat, care să prezinte o platformă socială şi economică, înainte de alegerile europarlamentare.

La fel ca în formarea unui guvern naţional, „premierul” european încearcă să câştige voturile cetăţenilor UE prezentându-şi platforma electorala. La Madrid, socialiştii sunt primii care să spună Europei ce planuri au.

„Echitabil, liber, sustenabil”

În trei cuvinte, astfel îşi prezintă socialiştii europeni platforma. PES promite un „nou contract social”, care să asigure cetăţenilor că aceste trei mari principii sunt respectate. Este manifestul social-democrat care va trebui să modeleze viitorul Europei pentru următorii 5 ani, cel puţin.

Până acum, liderii PES au fost foarte rezervaţi în a preciza cu ce soluţii vor veni pentru Uniunea Europeană, care se confruntă atât cu crize de lungă durată, precum problema migraţiei şi a euroscepticismului, cât şi cu probleme curente, precum Brexitul, perspectivele unei recesiuni economice şi relaţiile tensionate dintre unele state europene.

Socialiştii vor să îl lase pe Frans Timmermans să prezinte care sunt pârghiile prin care partidele de stânga promit să rezolve aceste crize.

Pentru a vedea însă cum arată o viziune socialistă asupra societăţii europene, trebuie doar să ne îndreptăm către Scandinavia, acolo unde de ani buni funcţionează cu succes aşa-numitul „model nordic”. Ţări precum Norvegia, Finlanda şi Suedia sunt mereu în topul tuturor clasamentelor europene şi mondiale când vine vorba despre standardul de viaţă.

Am vrut să ştim de ce şi am discutat cu Jan-Erik Støstad, secretarul general al SAMAK – Comitetul mişcării nordice social-democrate, care reuneşte toate partidele de stânga din Scandinavia şi federaţiile sindicale. Sunt artizanii acestui „model nordic”.

„Nu se face nimic fără încredere”

Jan-Erik Støstad spune, în interviul acordat Libertatea, că „modelul nordic” nu trebuie copiat, ci adaptat. Puţin câte puţin, acolo unde se poate, pentru că fiecare societate este diferită. Trebuie însă rezolvată problema încrederii. A cetăţeanului în stat, dar şi a statului în cetăţean.

CORESPONDENȚĂ DE LA MADRID/ Liviu Dragnea atacă "instituțiile de forță din România", la Congresul socialiștilor europeni: "După 15 ani de dominație a dreptei, s-au distrus speranțe și destine"

Jan-Erik Støstad (dreapta), alături de Frans Timmermans (centru)

„Încrederea este greu de obţinut şi uşor de ucis. Trebuie stimulente, în special pentru politicieni şi funcţionari, pentru a răsplăti onestitatea şi corectitudinea, şi nu invers”, spune Støstad. Doar aşa ar putea fi spart cercul vicios al neîncrederii, iar de acolo se pot pune bazele bunăstării.

Pârghiile sunt însă la cetăţeni, în primul rând. Ei trebuie să conştientizeze că au puterea de a schimba ceva. Şi să ceară această schimbare. Pentru ca statul să fie corect, este nevoie ca cetăţenii să-i impună asta. Invers, probabil nu se va întâmpla niciodată.

„Nu ştiu multe despre România, dar trebuie să încercaţi să creaţi un cerc în care autorităţile să fie făcute demne de încredere şi în care acesta este tipul de autorităţi pe care poporul îl cere. Nu uitaţi: încrederea naşte eficienţă şi astfel produce bunăstare. Lipsa de încredere este foarte costisitoare„, explică Støstad.

Citeşte şi: Libertatea are corespondent special la Madrid, la Congresul socialiștilor europeni, unde Dragnea și Dăncilă vor fi prezenți. Azi și mâine, socialiştii europeni îşi prezintă viziunea pentru viitorul Europei

„Respir ușurată când îmi pleacă bălăriile” » Până aici a fost! Anamaria Prodan, declarații devastatoare: „NU stau să mă milogesc”
PARTENERI - GSP.RO
„Respir ușurată când îmi pleacă bălăriile” » Până aici a fost! Anamaria Prodan, declarații devastatoare: „NU stau să mă milogesc”
Sarah a EXPLODAT după escapada lui Reghe din Grecia. Fiica Prodancăi, RĂBUFNIRE ireală: Merită să fie...
Playtech.ro
Sarah a EXPLODAT după escapada lui Reghe din Grecia. Fiica Prodancăi, RĂBUFNIRE ireală: Merită să fie...
Alexandru, un român de 23 de ani din Spania, a fost bătut până la comă de gruparea "Fraţii Koala". Părinții speră la un miracol
Observatornews.ro
Alexandru, un român de 23 de ani din Spania, a fost bătut până la comă de gruparea "Fraţii Koala". Părinții speră la un miracol
Horoscop 2 august 2021. Racii au nevoie de căldură sufletească, de sugestii și de cuvinte frumoase
HOROSCOP
Horoscop 2 august 2021. Racii au nevoie de căldură sufletească, de sugestii și de cuvinte frumoase
Fenomenul care ar putea duce la moartea a 83 de milioane de oameni în următorii 80 de ani
Știrileprotv.ro
Fenomenul care ar putea duce la moartea a 83 de milioane de oameni în următorii 80 de ani
Cum a ajuns o tânără speranţă a ţării în sport vedetă în filme pentru adulţi. "Când i-am spus mamei, a fost şocată"
Telekomsport
Cum a ajuns o tânără speranţă a ţării în sport vedetă în filme pentru adulţi. "Când i-am spus mamei, a fost şocată"
(Publicitate) BestSecret - Super-oferte la haine și accesorii. Reduceri de până la 80%
PUBLICITATE
(Publicitate) BestSecret - Super-oferte la haine și accesorii. Reduceri de până la 80%