Mergi direct la conținut »
Corupție cât China! Un lider comunist a primit șpagă mai mare decât PIB-ul a 91 de țări! Galerie foto
1imagini
Știri Externe Libertatea > Ştiri > Știri Externe > Corupție cât China! Un lider comunist a primit șpagă mai mare decât PIB-ul a 91 de țări!

Corupție cât China! Un lider comunist a primit șpagă mai mare decât PIB-ul a 91 de țări!

Autoritățile din China au confiscat de la un lider al Partidului Comunist 13,5 tone de lingouri de aur și 37 de miliarde de dolari, bănuiți a proveni din mită. Aceste sume l-au transformat, neoficial, în cel mai bogat om din China și unul din cei mai bogați din lume. Pe planetă există 91 de țări cu un PIB mai mic decât șpaga adunată de oficialul chinez. Dacă și-ar fi înființat un stat, politicianul s-ar fi aflat la jumătatea clasamentului celor mai avute țări de pe mapamond.

De Cristian Anton,

Un puternic lider al Partidului Comunist din China este suspectat că ar fi primit mită 13,5 tone de lingouri de aur, în valoare de 640 de milioane de dolari, 268 de miliarde de yuani (echivalentul a 37 de miliarde de dolari sau 34 de miliarde de euro) cash și mai multe vile de lux, informează dailymail.co.uk.

Zhang Qi, de 58 de ani, fost secretar al Partidului Comunist în Haikou, capitala provinciei Hainan, a fost demis și pus sub acuzare pentru grave încălcări ale legii, au comunicat autoritățile chineze pe 6 septembrie.

Peste 13,5 tone de aur au fost descoperite în casa unui înalt oficial chinez al Partidului Comunist

Inspectorii anticorupție au descoperit câteva mii de lingouri de aur la domiciliul lui Zhang. Un video care a circulat apoi pe Twitter, cu o persoană care număra lingourile de aur din casa lui Zhang, a fost cenzurat pe teritoriul Chinei.

Zhang Qi s-a născut în Anhui, provincie din estul Chinei și s-a înscris în Partidul Comunist în 1983. Înainte de a deveni secretar al partidului în provincia Hainan, cu 9 milioane de locuitori, a fost viceprimar în Sanya și primar în Danzhou.

Zhang era, de asemenea, membru în Comitetul Permanent al Partidului Comunist din provincia Hainan. Comisia de Disciplină a Comitetului Central al Partidului Comunist l-a demis din ambele funcții, după punerea lui sub acuzare.

Anunțul lui Gheorghe Mărmureanu despre România, după cutremurul care a zguduit Turcia
Recomandări

Anunțul lui Gheorghe Mărmureanu despre România, după cutremurul care a zguduit Turcia

Tezaurul fraudulos găsit la Zhang Qi reprezintă, probabil, cea mai mare mită primită vreodată în istorie.

Pentru a ne face o idee asupra sumelor găsite la înaltul oficial chinez putem compara averea ilegală adunată de acesta doar cu avuțiile naționale ale unor state.

Mita lui Zhang Qi reprezintă 15% din avuția României. Țări dezvoltate ca Islanda și Cipru nici nu pot visa la asemenea sumă

Cele aproape 38 de miliarde de dolari adunate de Zhang Qi din mită (lingouri, cash și vile de lux) reprezintă 15% din Produsul Intern Brut (PIB) al României. Țara noastră are anul acesta un PIB de 239,851 miliarde de dolari, cu care se află pe locul 46 în lume, din cele 186 de state.

Șpaga de 38 de miliarde de dolari a oficialului chinez este mult mai mare ca PIB-ul din state dezvoltate precum Letonia (34,881 miliarde de dolari) sau Estonia (30,312 miliarde de dolari) și peste PIB-ul Sudanului, unul din cele mai mari state din Africa (33,903 miliarde de dolari).

Luiza şi Alexandra puteau fi salvate, dacă anchetatorii verificau o cameră video! Ce s-a văzut pe imagini
Recomandări

Luiza şi Alexandra puteau fi salvate, dacă anchetatorii verificau o cameră video! Ce s-a văzut pe imagini

State dezvoltate ale lumii, ca Islanda (25,882 miliarde de dolari) sau Cipru (24,492 miliarde de dolari) nici nu pot visa la avuția strânsă de Zhang QI.

Republica Moldova, cu un PIB de 11,404 miliarde de dolari, este de mai bine de trei ori mai săracă decât oficialul comunist chinez.

Ultimele 28 de state ale lumii ca PIB au la un loc mai puțin decât a strâns din mită oficialul chinez

Ultimele 28 de state ale lumii ca valoare a PIB-ului au la un loc puțin peste 36 de miliarde de dolari, o sumă mai mică decât mita lui Zhang Qi.

Pe Pământ există la această dată 91 de țări cu un PIB mai mic decât șpaga adunată de Zhang Qi în doar câțiva ani.

Dacă și-ar fi înființat un stat propriu, Zhang Qi s-ar fi aflat pe locul 95 în lume, la mijlocul clasamentului celor mai avute națiuni de pe planetă.

Cum se pedepsesc corupții în China. Zhang Qi este pasibil de 82.608 de condamnări la moarte

Regimul de la Beijing a instituit pedepse de o duritate extremă pentru funcționarii corupți.

Există școli în România în care copiii cer să fie bătuți ca să poată citi mai repede! Mărturiile unui specialist în educație
Recomandări

Există școli în România în care copiii cer să fie bătuți ca să poată citi mai repede! Mărturiile unui specialist în educație

Tribunalul Popular Suprem din China a anunțat în aprilie 2016 că oficialii vinovați de luare de mită și fraudă în valoare de cel puțin 3 milioane de yuani (460.000 de dolari) vor fi pasibili de pedeapsa cu moartea.

Pedeapsa va fi rezervată ”cazurilor foarte importante cu impact extrem de grav”, a precizat instanța supremă a Chinei.

Aplicând modelul de calcul instituit de Tribunalul Poular Suprem, la cele 38 de miliarde de dolari primiți mită, Zhang Qi trebuie să primească 82.608 de pedepse cu moartea.

În unele cazuri grave de corupție, pedepsele cu suspendare au fost comutate din condamnarea la moarte în închisoare pe viață.

În mai 2018, Sun Zhengcai, ex-ministru chinez al Agriculturii şi fost secretar general al Partidului Comunist în provincia Chongqing, a fost condamnat la închisoare pe viață după ce a luat mită 25 de milioane de dolari.

În octombrie 2015, un tribunal militar l-a condamnat la moarte cu suspendare pentru o perioadă de doi ani pe Gu Junshan, fost adjunct al șefului departamentului logistic al armatei chineze.

În iulie 2013, fostul ministru al transporturilor feroviare Liu Zhijun a primit pedeapsa capitală cu suspendare pentru o perioadă de doi ani.

Fostul lider al organizatiei Partidului Comunist chinez din municipiul Chongqing (sudul Chinei), Bo Xilai, a fost condamnat în septembrie 2013 la închisoare pe viață.

Al 17-lea funcționar corupt de anul acesta

Zhag Qi este al 17-lea înalt funcționar public chinez investigat pentru corupție de la începutul acestui an și cel mai important din provincia Hainan pus sub acuzare după Congresul al XIX-lea al Partidului Comunist din 2017.

Președintele Xi Jinping a lansat în 2012 o campanie anti-corupție de o duritate fără precedent. Cel puțin 53 de oficiali au fost prinși în ultimii 7 ani în timp ce primeau mită, în valoare totală de 13 milioane de dolari.  

Close
Închide
  Close