Mergi direct la conținut »
Coşmarul unei fetiţe de 4 ani a luat sfârşit! Medicii i-au redat şansa la o viaţă normală
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România > Coşmarul unei fetiţe de 4 ani a luat sfârşit! Medicii i-au redat şansa la o viaţă normală

Coşmarul unei fetiţe de 4 ani a luat sfârşit! Medicii i-au redat şansa la o viaţă normală

O fetiţă de aproape patru anişori cu risc de moarte subită din cauza unor probleme cardiace a fost supusă unei intervenţii chirurgicale prin care i s-a implantat un defibrilator extracardiac care o va ajuta să ducă o viaţă normală. Operaţia, realizată de o echipă de medici cardiaci de la un spital privat din Capitală, a fost o premieră în România având în vedere vârsta pacientei.

De Monica Stan,

De mai bine de 7 luni, micuţa Maria se confrunta cu probleme grave de sănătate.  Copila, cunoscută cu probleme cardiace severe, a suferi, în timp, mai multe stopuri cardiorespiratorii, dar şi o sincopă- încetare subită a funcţie inimii. Părinţii micuţei au fost nevoiţi să renunţe la activitatea profesională şi să se dedice în totalitate  îngrijirii fetiţei. O păzeau, pe rând, atât ziua cât şi noaptea. Diagnosticul Mariei, cunoscut sub denumirea de moarte subită cardiacă (MSC), a căzut ca un trăsnet peste familia ei. Părinţii au mers la mai mulţi medici, atât în ţară cât şi în străinătate, fără a li se oferi însă o solutie optimă pentru tulburarea gravă de care suferea micuţa.

În cele din urmă, rezolvarea au găsit-o la un spital privat din Bucureşti unde o echipă de medici formată din dr. Mircea Coţul, medic primar chirurgie cardiovasculară, dr. Radu Vătăşescu, medic primar cardiolog, aritmologie şi electrofiziologie,  dr. Antonela Mureşan, medic primar anestezie şi terapie intensivă, toţi cu o experienţa considerabilă în diagnosticul şi tratamentul afecţiunilor cardiace la copilul mic, a decis să-i monteze Mariei un defibrilator extracardiac epicardic (ICD). Intervenţia a fost o premieră în România,  Maria fiind primul pacient cu o vârstă atât de fragedă care a fost supusă unei intervenţii chirurgicale de implantare a unui defibrilator extracardiac epicardic, cu sondă de defibrilare subcutanată.

Procedura s-a efectuat sub anestezie generală. Copila s-a refăcut spectaculos, devenind o fetiţă veselă, comunicativă şi cu poftă de joacă. Astfel, familia a scăpat de grija permanentă care a marcat-o cumplit în ultimele 7 luni de coşmar, trăit zi şi noapte. Maria fost externată la 4 zile după intervenţie, fiind complet vindecată chirurgical.

 
 
Close
Închide
  Close