Copiii din satul băcăuan au crescut în lipsuri, într-un soi de Românie paralelă, de la care adeseori ne ferim privirea, ca şi cum asta ar vindeca-o sau ar face-o să dispară.

Acum, la un an de la întâmplare, pe pagina lui de pe o reţea de socializare, băiatul pus de bărbat să-l ajute să-și țină fratele, Liviu*, urcă poze cu nori şi spune că ar vrea să lupte împotriva încălzirii globale. 

Puștiul se uită spre cer, încercând să descopere măcar un semn că Raiul e acolo, după ce el, la numai 15 ani, a traversat iadul de unul singur.

Cum a început totul?

Copiii se ţineau de carte, ca să aibă parte

Liviu locuia într-o comună aflată la 9 km de Bacău şi-n fiecare zi el făcea naveta în oraş, la liceul unde era elev în clasa a IX-a. Fratele lui mai mic, Claudiu*, avea 11 ani şi mergea la şcoala din comună. Învăţa foarte bine, era pasionat de matematică şi participa la concursurile naţionale.

Cei doi copii au rămas să locuiască singuri în casa părintească, după ce mama lor, Lenuţa F., s-a mutat în partea din vale a satului, cu concubinul ei, Adrian Gălăţanu. Vorbeau cu ea la telefon, iar femeia venea seara şi le aducea mâncare gătită. 

Crima fără cadavru (II). Cum a fost obligat un copil de 15 ani să participe la uciderea fratelui lui. “Mi-a spus că vom rămâne ai nimănui”
Casa unde trăiau copiii | Foto: ziarulevenimentul.ro

Însă de multe ori, peste zi, copiii îşi astâmpărau foamea cu ce le cumpărau de la magazinul din sat oamenii care le ştiau povestea. Primeau de pomană nimicuri, parizer, pâine…

“Vezi că ai niște omletă pe frigider și mămăligă”, îi scria Liviu, într-un SMS, fratelui cel mic care abia se întorsese de la şcoală. Ei n-au îndrăznit să spere niciodată că viaţa lor ar putea fi mai bună peste noapte şi printr-o minune.

Dar îşi vedeau de treabă şi învăţau, crezând că asta ar putea să schimbe totuşi ceva. Şi îşi iubeau mama necondiţionat, fără să o judece şi fără să-i ceară mai mult.

Într-o duminică, toată viaţa lor a fost dată peste cap. În acea zi de 27 ianuarie 2019, mama lor a dispărut fără urmă şi abia după jumătate de an, la proces, copiii au aflat că ea a fost ucisă în bătaie de concubinul ei.

Mama criminalului face investigaţii

Bărbatul fusese ajutat să scape de cadavru chiar de fratele lor mai mare. Alexandru Robert, zis şi Ale, avea 25 de ani, suferea de epilepsie şi era consumator de alcool.

Așa ajunsese băiatul manipulabil și dependent de Gălăţanu, care-i dădea bani ori de câte ori îl ajuta la treabă.

Mama lui Gălăţanu a fost prima care l-a bănuit pe bărbat că i-a făcut ceva rău concubinei lui. Femeii îi era milă de copiii Lenuţei, pe care îi vizita şi-i ajuta adesea cu haine şi cu mâncare.

Miercuri, 30 ianuarie 2019, femeia l-a trimis pe cealălalt fiu al ei la copii, ca să afle dacă ei mai ştiu ceva de mama lor. La ieşirea din curte, fratele s-a întâlnit cu Gălăţanu şi, deşi i-a zis că a venit să le spună celor mici despre o bursă şcolară, acesta şi-a dat seama imediat de motivul vizitei.

Procurorii care s-au ocupat de caz spun că lui Gălăţanu i-a fost teamă că Robert, dacă e luat la întrebări de rudele lui, l-ar putea trăda şi atunci s-a decis să-l omoare şi pe el.

Ucis cu gunoi de grajd

Seara, Gălăţanu şi Robert au rămas în curtea casei unde locuiau copiii şi au băut împreună. La un moment dat, supărat că tânărul i-a răspuns obraznic, Gălăţanu l-a lovit cu pumnul în faţă, iar Robert a picat la pământ. În cădere, el s-a lovit cu fruntea de un frigider din curte și a rămas inconștient.

Liviu era de faţă. Speriat, s-a dus la fratele lui cel mare ca să-l ajute, dar Gălăţanu a urlat la el. I-a strigat să rămână acolo și să îl țină pe Robert de cap. Tânărul era inconştient, dar încă respira sacadat, îşi aminteşte copilul. Dar Gălăţanu a venit cu o găletușă, un fost recipient de la smântână plin cu gunoi de grajd, pe care l-a turnat în gura şi pe nasul victimei.

Mai târziu, legiştii au stabilit că tânărul a murit asfixiat, “prin ocluzia căilor respiratorii cu corp străin semilichid”.

După ce Robert a rămas inert, Gălăţanu i-a cerut băiatului să-l ajute să ascundă victima sub o saltea din curte.

Liviu le-a spus anchetatorilor că a executat întocmai tot ce i s-a cerut să facă, pentru că îi era frică să nu păţească ceva şi Claudiu, fratele lui mai mic, care era în casă şi dormea.

L-a ameninţat că mama va fi pedepsită

Dimineaţa, Claudiu a plecat la şcoală, însă Liviu a rămas acasă, pentru că Gălăţanu îi ceruse să-l ajute. Au luat trupul victimei de sub saltea şi l-au dus într-o parte a casei, punându-l cu faţa în gunoiul de grajd depozitat acolo, pentru ca moartea tânărului bolnav de epilepsie să pară un accident. Pe urmă, cei doi au plecat de acasă şi s-au prefăcut că-l caută pe Robert pe dealurile din jur.

“Gălăţanu mi-a spus că acum, că Robert e mort, dacă nu sunt atent vom avea mari probleme, atât noi doi, cât şi mama (n.r. – copilul nu ştia că ea e decedată)”, le-a declarat băiatul anchetatorilor.

Mi-a spus că el va ajunge în pușcărie, dar eu şi fratele meu mai mic vom fi vai și amar,  vom rămâne ai nimănui şi vom ajunge la orfelinat, iar mama va fi pedepsită pentru abandon de familie.

Declaraţia copilului din dosar:

Aşa arată iadul prin care a trecut un copil de 15 de ani dintr-un sat din România. Anul trecut, aproape ieri. 

Experții Serviciului de Analiză Comportamentală care l-au intervievat pe Gălăţanu au concluzionat că el “răspunde sentimentului de teamă pe care, în diferite contexte, oamenii îl încearcă în prezența lui, prin ironii menite să accentueze teama acestora”, iar astfel el are “un sentiment de control asupra lor, prin dominanță de tip manipulativ”.

Mesajul mezinului: “Mami ali o mirit”

Nici celălalt copil n-a scăpat neatins de rău. La doar 11 ani, el a fost cel care a descoperit cadavrul de lângă casă, atunci când s-a întors de la şcoală. L-a sunat pe Liviu şi i-a cerut să vină repede acasă, pentru că “Ale pare mort”. Apoi, băieţelul i-a scris un mesaj mamei lui, sperând că ea îl va citi: “Mami ali o mirit”. De spaimă şi din cauza lacrimilor, copilul a încurcat literele din telefon.

Gălăţanu şi Liviu au venit împreună, au dus cadavrul în casă şi i-au spus celui mic că Robert e bine și că au sunat la ambulanță. 

A doua zi, i-au spus că e internat în spital, iar mama lor e şi ea tot acolo, să-l îngrijească. Iar ei s-au întors în casă şi au ascuns cadavrul sub mai multe haine, peste care au pus un sertar și o bicicletă. Gălăţanu avea de gând să-l ducă într-o noapte pe un câmp şi să-l lase acolo.

Însă atunci când s-a întors de la şcoală şi l-a descoperit pe Robert lângă casă, Claudiu nu era singur. Şi prin sat s-a aflat repede că, după ce Lenuţa F. dispăruse, ceva rău s-a întâmplat şi cu fiul ei cel mare.

Poliţia spune că s-a sesizat din oficiu, iar la 6 februarie 2019, trupul tânărului a fost găsit ascuns în casă. Apoi, poliţiştii au mers şi la Gălăţanu şi au descoperit în bucătăria lui sângele care a arătat că Lenuţa, mama celor trei copii, fusese ucisă acolo.

Crima fără cadavru (II). Cum a fost obligat un copil de 15 ani să participe la uciderea fratelui lui. “Mi-a spus că vom rămâne ai nimănui”
Medicii legiști și polițiștii sosiți la locul crimelor. Foto: realitateadebacau.ro

Copilul a devenit martorul acuzării

Gălăţanu a încercat să scape şi timp de zece zile a stat ascuns într-o groapă pe care o săpase în dealul de lângă sat, de unde-şi supraveghea curtea, ca să vadă dacă vine poliţia după el. Noaptea, dormea prin casele rudelor, iar la 17 februarie 2019, el a fost arestat.

În cursul anchetei, a dat mai multe declaraţii, pline de contradicții şi de contraziceri, după cum notează procurorii, însă “nu a mai susținut în niciun moment că victima F. Lenuţa ar mai fi în viață”.

Parchetul de pe lângă Tribunalul Bacău l-a trimis în judecată pentru cele două crime, iar în timpul procesului, bărbatul s-a prevalat de dreptul la tăcere. Dar în faţa instanţei a vorbit Liviu, băiatul de 15 ani, care a depus mărturie împotriva lui Gălăţanu, dezvăluind cum a fost ucis fratele lui.

La 12 august 2020, Tribunalul Bacău l-a condamnat pe Gălăţanu Adrian la 25 de ani de închisoare pentru uciderea concubinei sale. Pentru cea de-a doua crimă, el a primit pedeapsa detențiunii pe viață. 

Judecătorul a luat în calcul și felul lipsit de scrupule în care inculpatul i-a folosit pe copii.

Instanţa l-a obligat să le plătească celor doi copii câte 100.000 de lei – daune morale și câte 300 de lei în fiecare lună, până când ei devin majori sau îşi termină studiile. Bărbatul a atacat decizia instanţei, iar verdictul final va fi pronunţat de Curtea de Apel Bacău.

Liviu şi fratele lui mai mic sunt internaţi acum într-o casă de copii din Bacău. Nu există o statistică a copiilor rămaşi orfani în urma actelor de violenţă domestică. Anul trecut, în România, 51 de femei au fost ucise de către partenerii lor de viaţă.

* Vom proteja identitatea copiilor, victime colaterale în acest dosar de omor.

Cum se ascundea Marica cu amantele! Ilinca Vandici, dezvăluiri incredibile
PARTENERI - GSP.RO
Cum se ascundea Marica cu amantele! Ilinca Vandici, dezvăluiri incredibile
Mihai Bendeac, cel mai BOGAT om din TV. Câți bani a câștigat, Andreea Esca doar visează
Playtech.ro
Mihai Bendeac, cel mai BOGAT om din TV. Câți bani a câștigat, Andreea Esca doar visează
Fetiță de 5 ani, bătută, înfometată și torturată până la moarte de părinți, în China. Și fratele ei a suferit abuzuri de neimaginat
Observatornews.ro
Fetiță de 5 ani, bătută, înfometată și torturată până la moarte de părinți, în China. Și fratele ei a suferit abuzuri de neimaginat
Horoscop 17 aprilie 2021. Peștii beneficiează de o formă de protecție care nu se manifestă cum vor ei
HOROSCOP
Horoscop 17 aprilie 2021. Peștii beneficiează de o formă de protecție care nu se manifestă cum vor ei
Directorul Pfizer a făcut un anunț așteptat de toată lumea
Știrileprotv.ro
Directorul Pfizer a făcut un anunț așteptat de toată lumea
Gigi Becali a trimis 9,3 milioane de euro în conturile unui club din România
Telekomsport
Gigi Becali a trimis 9,3 milioane de euro în conturile unui club din România
Află cât de profitabile sunt economiile tale (PUBLICITATE)
PUBLICITATE
Află cât de profitabile sunt economiile tale (PUBLICITATE)