În ianuarie 2019, într-un sat din Bacău, un bărbat de 44 de ani a ucis-o pe concubina lui, iar după câteva zile, şi pe fiul cel mare al acesteia. Cadavrul femeii nu a fost găsit, dar chiar şi-n lipsa lui, Gălăţanu Adrian a primit 25 de ani de închisoare. 

Lenuţa F. avea 47 de ani şi trei copii. Liviu* era în clasa a IX-a şi făcea zilnic naveta la liceul din Bacău, Robert avea 25 de ani, iar Claudiu*, doar 11 ani. Femeia muncea cu ziua prin sat şi-i creştea pe cei mici ajutată cu bani de măicuţele franciscane din comună. 

Ea trăia de şapte ani cu Gălăţanu Adrian, iar de ceva vreme se mutaseră împreună, în casa lui din valea satului. Copiii au rămas în casa ei din deal şi, cu toate că locuiau acolo singuri, se vedeau zilnic cu mama lor şi vorbeau cu ea la telefon.

Duminica în care mama n-a mai venit

Concubinul Lenuţei avea un cal înhămat la o căruţă, cu care căra lemne sau furaje pentru săteni, iar Robert, fiul cel mare al Lenuţei, era mâna lui dreaptă. 

Ceilalţi doi copii mergeau la şcoală, iar seara mâncau ce le aducea mama lor cu cratiţa, din vale. Pentru ei, viaţa asta săracă şi pe fugă, prinsă între drumurile dintre casă şi şcoală, dar şi între venirile şi plecările mamei, însemna normalitatea. 

Crima fără cadavru (I). Un judecător a pronunțat 25 de ani de închisoare după ce un băcăuan s-a folosit de copiii victimei pentru a-şi ascunde faptele, dar şi pentru a ucide
Casa unde trăiau copiii | Foto: ziarulevenimentul.ro

Într-o duminică, pe 27 ianuarie 2019, mama n-a mai urcat la ei. Spre seară, în locul ei a venit Gălăţanu, care le-a adus copiilor o oală cu ciorbă şi le-a spus că ea e ameţită şi că a lăsat-o să se odihnească, acasă.

Copiii îi trimit SMS-uri mamei ucise

A doua zi, văzând că ea tot nu vine, Liviu a sunat-o, iar la telefonul mamei a răpuns fratele lui mai mare, care i-a zis că ea e plecată ba pe la măicuţe, ba la o vecină. Spre seară, Gălăţanu a venit iar cu mâncare, iar mai târziu, el şi Liviu au plecat să o caute pe Lenuţa pe dealurile din jurul satului.

“Hei, mami, dacă ţi s-a stins telefonul, sună-ne, că nici nu ştim pe unde eşti, te-am căutat toată pădurea”, îi scria disperat copilul de 15 ani mamei lui, într-un SMS.

Marţi dimineaţă, băiatul a sunat-o din nou, apoi i-a trimis un alt mesaj, cerându-i voie să lipsească de la şcoală: “Te sun eu, Liviu, că vreau să îţi zic că mă doare spatele, pot sta acasă?”. Pentru a o îmbuna, peste un minut el îi scria: “Am făcut curat cât de cât în casă”.

Lenuţa nu i-a mai răspuns copilului niciodată la mesaje. Şi abia peste o jumătate de an, la proces, Liviu avea să afle ce s-a întâmplat cu mama lui, în ziua în care ea a dispărut.

Cum a fost omorâtă femeia

Pe Gălăţanu tot satul îl ştia că e un bărbat violent şi că a fost condamnat în trecut pentru mai multe fapte, inclusiv o tentativă de omor pentru care primise 10 ani de puşcărie. 

Cu Lenuţa, bărbatul se purta rău, avea crize de gelozie în care o bătea, iar vecinii l-au auzit adesea ameninţând-o că o omoară.

În baza probelor adunate, anchetatorii au stabilit că, în noaptea de 26 spre 27 ianuarie 2017, cei doi s-au certat, iar el a lovit-o cu pumnii şi cu picioarele, apoi a izbit-o cu capul de tocul unei uşi, iar femeia a murit.

A doua zi, Gălăţanu l-a convins pe Robert, fiul cel mare al victimei, să-l ajute să ascundă cadavrul. L-au învelit într-un nailon lipit cu scoci şi l-au dus cu căruţa într-un loc rămas necunoscut, pentru că trupul femei n-a mai fost descoperit.

Criminalul “dialoga” cu victima: “Dă tu o furcă de fân la cai”

Criminalul a încercat apoi să-i păcălească pe toţi cei jur, spunându-le că Lenuţa e plecată ba la un frate, ca să împrumute nişte bani, ba la o rudă din Constanţa, ba chiar în Italia, unde-şi caută de lucru.

Pentru a se strecura în afara cercului suspecţilor, în cazul vreunei eventuale anchete, Gălăţanu îşi trimitea mesaje de pe telefonul victimei, simulând un dialog cu femeia decedată.

Duminică, în timp ce cadavrul era încă ascuns în curtea casei lui, între telefonul lui Gălăţanu şi cel al Lenuţei are loc următorul schimb de SMS-uri:

telefonul victimei: Ai găsit brânză, dragă???
telefonul criminalului: Nu, că era plecat. Îţi iau de la altul, dacă pofteşti. Mi-a dat mama, să iau şi pentru mine jumătate de kg.
telefonul victimei: Lasă, dragă. Doar te-am întrebat.

A doua zi, Gălăţanu “discută” iar cu victima şi încheie şirul SMS-urilor, spunându-i: “Dragă, dacă termini, când vii acasă, dă tu o furcă de fân la cai. Vezi că sunt cârnaţi în frigider, mi-a dat mama”.

Mama criminalului face cercetări  

Mama lui, cea des invocată de Gălăţanu în SMS-uri, a fost prima care şi-a dat seama că ceva e necurat în dispariţia Lenuţei. Mergând în vizită la ei marţi, pe 29 ianuarie, femeia a observat că, în anexa folosită ca bucătărie, podeaua fusese temeinic curățată, o bucată de perete era ascunsă sub o folie, iar patul era acoperit cu o pătură nouă. 

Mai mult, ea a fost surprinsă să vadă că în curte erau puse la uscat foarte multe rufe – cearșafuri, prosoape, pături, haine – ce fuseseră spălate în plină iarnă. Gălăţanu i-a explicat atunci că Lenuţa a făcut curat, pentru că la ei urma să vină o măicuță.

Ştiind că fiul ei şi-a agresat concubina şi-n alte dăţi şi văzând că Lenuţa nu mai apare, femeia s-a alarmat și a început să facă propriile cercetări. Iar la începutul lunii februarie 2019, ea le-a mărturisit îngrijorarea şi unei consătence, dar și preotului din sat.

Copiii, puşi să ascundă urmele crimei

Câteva zile mai târziu, Gălăţanu s-a apucat de renovarea bucătăriei, ajutat de copiii Lenuţei, pe care îi luase la el. Pe 5 februarie, bărbatul a curățat până la cărămidă pereții încăperii, punându-l pe Liviu să care resturile de tencuială în șanțul de lângă casă. 

Gălăţanu a reparat apoi cu ipsos și a văruit pereții, după care a curățat iar podeaua şi a șters tablourile cu benzină și cu detergent de vase. Pe Liviu l-a pus să cureţe lună caloriferul electric din bucătărie.

A doua zi, când poliţia i-a intrat în curte, bărbatul vopsea cu grund roşu tocul ușii de la intrarea în bucătărie. 

Lângă el, copilul care încă nu aflase că e orfan dădea cu pensula pe blatul unei mese de lemn. Pe dosul acestui blat aveau să fie găsite urme de sânge.

Adevărul, sub lumina razelor UV 

Crima perfectă nu există, oricât de mult s-ar strădui ucigaşii să ascundă urmele faptelor lor. Când au intrat în bucătăria renovată de Gălăţanu cu lampa cu raze ultraviolete, tot locul s-a luminat, arătând ce s-a întâmplat acolo. 

Crima fără cadavru (I). Un judecător a pronunțat 25 de ani de închisoare după ce un băcăuan s-a folosit de copiii victimei pentru a-şi ascunde faptele, dar şi pentru a ucide
Casa crimei | Foto: realitateadebacau.net

Au fost găsite urme de sânge pe sobă, pe o mătură din paie, pe spatele blatului mesei, pe interiorul uşii, pe scheletul metalic al unei măsuțe, sub televizor şi pe becul din tavan.

Sângele victimei a fost găsit şi pe fragmentele de tencuială aruncate în şanţul de lângă casă, dar şi pe coada unui topor cu care se presupune că Gălăţanu a secţionat cadavrul, pentru a se debarasa mai uşor de el.

Cercetându-i gospodăria, poliţiştii au descoperit, ascuns în curtea găinilor, un sac din rafie. Iar Gălăţanu a încercat chiar atunci să scape de el, aruncându-l după gard. În sac erau hainele victimei, unele proaspăt spălate, iar altele încă murdare de sânge.

Ascuns într-o groapă, spiona mişcările poliţiei

Gălăţanu le-a spus poliţiştilor că Lenuţa e plecată de acasă, dar că nu ştie exact unde. Femeia a fost dată în urmărire şi a fost căutată pe la rude, prin spitale, închisori şi prin mănăstiri, însă fără niciun rezultat.

A doua zi după ce au descins în curtea lui, poliţiştii l-au chemat pe Gălăţanu în Bacău, pentru a-l anunţa că urmează să fie audiat. La aflarea veştii, bărbatul a fugit din sediul poliţiei, iar zilele următoare a stat ascuns prin casele rudelor sau pe dealul de lângă sat.

Îşi săpase, pe o culme, o groapă pe care o acoperise cu o folie de plastic şi, având vizibilitate spre curtea lui, se uita de acolo să vadă dacă vine poliția după el.

La 17 februarie, Gălăţanu a fost depistat la locuința concubinei fratelui său. În vesta lui, poliţia a găsit telefonul Lenuţei, dar și buletinul acesteia.

SPP a ajutat la căutarea cadavrului 

După ce a picat testul poligraf, el a susţinut că i-a dat femeii doar o palmă și că ea a căzut cu tâmpla de tocul ușii, murind din cauza asta. Dar sângele descoperit în bucătărie demonstrează că femeia a fost supusă unor acte de violență repetate şi cu intensitate deosebită, ce i-au provocat “leziuni traumatice cu pierderi de sânge și țesut (găsit pe sac la cercetarea la fața locului)”, notează procurorii în rechizitoriu.

Gălăţanu a mai spus că a ținut peste noapte cadavrul în curte, după care, ajutat de Robert, l-a cărat cu căruța. “Unde?”, l-au întrebat anchetatorii, iar el a indicat trei locuri diferite, însă în urma verificării lor, s-a constatat că el a minţit de fiecare dată. La căutări, a fost utilizat un dispozitiv al SPP, cu lucrători din cadrul Serviciului de Protecție și Pază, însă cadavrul victimei nu a fost descoperit.

Tribunalul Bacău l-a condamnat pe Gălăţanu la 25 de închisoare pentru această crimă. Dar el va avea de executat o pedeapsă pe viaţă, dacă decizia instanţei rămâne definitivă, pentru că, după ce a ucis-o pe femeie, bărbatul l-a omorât şi pe unul dintre fiii acesteia!

Cea mai mare condamnare pentru o crimă fără cadavru

Cazul de la Bacău nu este singurul în care judecătorii au dat o condamnare pentru omor, chiar şi în lipsa cadavrului victimei. Însă cei 25 de ani primiţi de Gălăţeanu reprezintă un record.

20 de ani de închisoare a primit, în iunie 1993, un bărbat din Neamţ care şi-a ucis tatăl, iar pe urmă a ars cadavrul şi a îngropat resturile pe malul unui râu, care ulterior s-a surpat.

● Iosif Cimpoieriu a ucis o fetiţă de 9 ani şi i-a aruncat trupul în Olt. Curtea de Apel Braşov l-a condamnat la 18 ani de închisoare, în noiembrie 1999.  

● La 19 ani de închisoare a fost condamnat de Tribunalul Alba, în iunie 2002, Cornel Picu. El a ucis un cămătar, pentru a-l jefui, a ars cadavrul şi a aruncat cenuşa într-un râu.

● Bokcsai Tunde şi Bocksai Zsolt au ucis în Topliţa o fetiţă de 3 ani şi i-au ars trupul într-o sobă. În mai 2009 au fost condamnaţi la câte 23 de ani de închisoare.

● Tot la 25 de ani de închisoare a fost condamnat, în iunie 2012, şi Toma Gheorghe, dar el a primit pedeapsa pentru două crime fără cadavru. După ce le-a ucis pe fiica şi pe concubina lui, el a spus că a aruncat cadavrele într-un canal din Arad.

15 ani şi 8 luni de închisoare a primit poliţistul Cristian Cioacă în iunie 2014, pentru uciderea soţiei sale, Elodia Ghinescu.    

● La 15 ani de închisoare a fost condamnat, în septembrie 2014, Adrian Buleu, pentru că l-a ucis în Arad pe fostul lui asociat. Trupul bărbatului nu a fost găsit.

● Narcis Costel Ţuţuianu a fost condamnat de Curtea de Apel Bacău, în iunie 2015, la 20 de ani de închisoare, pentru că şi-a ucis fosta soţie şi a ascuns apoi cadavrul.

* Vom proteja identitatea copiilor, victime colaterale în acest dosar de omor.

VA URMA: Cum l-a obligat criminalul pe un copil de 15 ani să participe la uciderea fratelui lui şi apoi la ascunderea faptei.

Citeşte şi:

INTERVIU | Îndepărtat de la conducerea Poliției din Centrul Vechi al Capitalei, comisarul-șef Cristian Ghica acuză: ”Șefii Poliției s-au întâlnit pe ascuns cu patronii nemulțumiți, ca în cazul Emi Pian”. Reacția DGPMB

Directorul Spitalului Colentina, cel care ține de 6 luni în magazie un aparat PCR nefolosit, propus de PSD la alegeri în Argeș

Soția lui Marian Goleac, fostul șef ADP sector 4, al cărui nume apare în mai multe dosare penale, pe lista PSD pentru alegerile parlamentare

Povestea incredibilă a voleibalistului care a crezut timp de 15 ani că e iubitul unui fotomodel. Lumea lui s-a năruit când a aflat adevărul
PARTENERI - GSP.RO
Povestea incredibilă a voleibalistului care a crezut timp de 15 ani că e iubitul unui fotomodel. Lumea lui s-a năruit când a aflat adevărul
ȘOC! De ce s-a despărțit Adela Popescu de cel mai bogat bărbat din viața ei. Vedeta nu a mai vrut să audă de el
Playtech.ro
ȘOC! De ce s-a despărțit Adela Popescu de cel mai bogat bărbat din viața ei. Vedeta nu a mai vrut să audă de el
Imagini dramatice la Perieți, unde un bărbat a încercat să se spânzure live, pe Facebook. Omul a fost salvat în ultima clipă de poliţişti
Observatornews.ro
Imagini dramatice la Perieți, unde un bărbat a încercat să se spânzure live, pe Facebook. Omul a fost salvat în ultima clipă de poliţişti
Horoscop 2 decembrie 2021. Peștii au motive de revoltă împotriva unor situații complicate pe care le trăiesc acum
HOROSCOP
Horoscop 2 decembrie 2021. Peștii au motive de revoltă împotriva unor situații complicate pe care le trăiesc acum
Șeful Pfizer spune că e posibil să fim nevoiți să ne vaccinăm anual antiCovid
Știrileprotv.ro
Șeful Pfizer spune că e posibil să fim nevoiți să ne vaccinăm anual antiCovid
Faţa nevăzută a idolului. Bărbatul celebru ar fi violat o adolescentă de 16 ani. Mama victimei, ţinută la uşă: "Taci, gura! Taci din gură!"
Telekomsport
Faţa nevăzută a idolului. Bărbatul celebru ar fi violat o adolescentă de 16 ani. Mama victimei, ţinută la uşă: "Taci, gura! Taci din gură!"
Imagination de la Foreo - masca de față pe care ți-o personalizezi... pe masa din bucătărie
PUBLICITATE
Imagination de la Foreo - masca de față pe care ți-o personalizezi... pe masa din bucătărie