UPDATE ora 15.25: Principala temă din ședința CSAT, prezidată de Klaus Iohannis, a constituit-o „grava situație de securitate din regiunea Mării Negre și implicațiile pentru România”, a transmis Administrația Prezidențială.
„Pentru țara noastră, situația de război din statul vecin menține riscurile de incidente care pot afecta teritoriul și cetățenii României, precum și pericolele în ceea ce privește siguranța navigației în Marea Neagră din cauza minelor în derivă și a acțiunilor ostile ale Rusiei”, spune Cotroceniul.
În acest context, membrii CSAT au analizat măsurile interne luate pentru protejarea integrității teritoriului și a populației și „au dispus măsuri de întărire a forțelor armate române, inclusiv prin asigurarea cadrului legal adecvat care să răspundă cerințelor de apărare a României”.
„La doi ani de la declanşarea de către Rusia a războiului de agresiune împotriva Ucrainei, situaţia de securitate din vecinătatea estică a României continuă să fie ameninţată de atacurile Rusiei asupra oraşelor şi infrastructurii ucrainene, soldate cu numeroase victime şi pagube materiale. Pentru ţara noastră, situaţia de război din statul vecin menţine riscurile de incidente care pot afecta teritoriul şi cetăţenii României, precum şi pericolele în ceea ce priveşte siguranţa navigaţiei în Marea Neagră din cauza minelor în derivă şi a acţiunilor ostile ale Rusiei”, arată CSAT.
Tot în ședința CSAT s-a decis continuarea demersurilor diplomatice pentru a determina Rusia să oprească războiul din Ucraina, dar și menținerea eforturilor de susținere a Ucrainei.
***
Știrea ințială: Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) se întrunește miercuri, 21 februarie, de la ora 13.00, în prima ședinţă din acest an, în care se va discuta, între altele, situația de securitate de la Marea Neagră și programul de înzestrare a Armatei, transmite Administrația Prezidențială.
UPDATE ora 13.30. Ședinţa CSAT a început la Palatul Cotroceni, sub conducerea președintelui Klaus Iohannis.
La şedinţa condusă de președintele Klaus Iohannis participă premierul Marcel Ciolacu, ministrul apărării , Angel Tîlvăr, ministrul de interne, Cătălin Predoiu, ministrul de externe, Luminița Odobescu, ministrul economiei, Radu Oprea, ministrul finanțelor, Marcel Boloș, directorul SIE, Gabriel Vlase, și șeful Statului-Major, Gheorghiță Vlad. Potrivit imaginilor publicate de Administrația Prezidențială, nu participă ministrul justiției, Alina Gorghiu.
Pe ordinea de zi a ședinței CSAT sunt incluse subiecte referitoare la:
- Evoluţii privind situaţia de securitate în regiunea Mării Negre în contextul agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei şi implicaţii pentru România;
- Progresele înregistrate în domeniul planificării apărării, în special privind derularea programelor de înzestrare şi demersurile de creștere a gradului de încadrare, precum şi retenția personalului;
- Raport privind activitatea desfăşurată de Consiliul Operativ de Securitate Cibernetică în anul 2023;
- Raportul Consiliului Suprem de Apărare a Ţării privind activitatea desfăşurată în anul 2023.
De asemenea, Administrația Prezidențială a anunțat că în cadrul ședinței CSAT vor fi analizate și „alte tematici de actualitate din domeniul securității naționale”.
Ultima întrunire a CSAT a avut loc pe 12 octombrie 2023. Atunci au fost abordate chestiunea consumului de droguri în rândul elevilor, dar și evoluția legată de situația de securitate în regiunea Mării Negre.
Foto: presidency.ro
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
radutatii • 21.02.2024, 21:17
Băi da' ce-au sărit trollacii ruzoflocilor din toate părțile! Toate cretinismele propagandei ruzesti puse la bătaie în războiul hibrid ca să demoralizeze o țară. Turbează ruzoflocii că România e în NATO și se mai și înarmează. Vi s-a urcat la cap că au câștigat orcii un sat distrus după 2 ani de război? Mai bine ați schimba la timp macazul, că Ruzzia a pierdut războiul ăsta de când l-a început.
mariusica41 • 21.02.2024, 20:51
Angajati tineri soldati, nu sa platiti amatorii de la CSA Steaua!