„De trei luni, ministrul Aurescu îl ignoră pe Rareș Bogdan, care îi cere să deschidă noi consulate. I-a spus că diaspora are nevoie de noi consulate, dar toate apelurile făcute au rămas în aer. Atacul lui Rareș la adresa lui Aurescu nu a fost discutat cu alți colegi de partid, dar mulți știau de nemulțumirea lui”, susțin surse din conducerea PNL pentru Libertatea.
Europarlamentarul liberal a spus despre Bogdan Aurescu că nu merită să rămână în fruntea MAE. Rareș Bogdan conduce PNL Diaspora, poziție din care are o responsabilitate sporită față de rezultatul de la alegerile europarlamentare de anul viitor.
Ce nu s-a așteptat partidul a fost replica dură venită din partea ministrului de externe. Într-o declarație pentru digi24.ro, l-a acuzat pe Rareș Bogdan că „în plin război al Rusiei contra Ucrainei, cerea să blocăm la graniţă cerealele ucrainene”. „E exact ca atunci când sunt atacat de Sputnik”, a concluzionat ministrul.
Ținta perfectă
Pentru mulți liberali, Bogdan Aurescu este considerat ținta perfectă: nu este membru de partid, ocupă un important portofoliu și a ratat aderarea României la Schengen.
Dan Motreanu, Cristian Băcanu, Virgil Guran, Florin Roman, dar și alți lideri PNL i-au reproșat ministrului Bogdan Aurescu tonul ales și asocierea nepotrivită, una cu mare rezonanță internațională și extrem de polarizantă.
„Să spui despre un prim-vicepreședinte PNL că este prorus, să audă asta ambasadele, PPE, e ceva la care nu ne-am așteptat”, subliniază un membru din conducerea PNL.
Cum a reacționat Ciucă?
În plin scandal intern și cu declarații care au escaladat în spațiul public, premierul Ciucă a fost obligat de partid să reacționeze luni.
„Ciucă a avut telefonul plin de mesaje și apeluri”, spun sursele citate.
„Premierul le-a cerut tuturor din partid, inclusiv lui Rareș Bogdan, să nu-l mai atace pe Aurescu și le-a promis că va discuta situația în viitoarea ședință a conducerii. A spus că este nevoie de Aurescu în actualul context geostrategic și că este greu să facă o remaniere până la rotativa guvernamentală. Nu înseamnă că îl va schimba la rotativă, totul depinde de Iohannis. Iar de la Cotroceni nu a venit vreun semnal împotriva lui Aurescu, dimpotrivă”, au dezvăluit surse din partid.
Mai mulți lideri PNL consultați de Libertatea nu cred că scandalul dintre Rareș Bogdan și Bogdan Aurescu va duce la remanierea ministrului, dar va pune presiune pe acesta să răspundă solicitărilor venite din partid.
Problemele de la „rotativă”
Confruntarea unora dintre liderii liberali cu ministrul Aurescu a readus în dezbatere și rolul pe care îl va juca în viitor Nicolae Ciucă în PNL.
În partid sunt avansate două scenarii în care premierul Ciucă ar putea să fie înlocuit din fruntea PNL. Primul scenariu se referă la toamna lui 2023, după ce se realizează rotativa guvernamentală.
Pierderea funcție de premier este văzută de unii lideri de organizație ca un punct vulnerabil pentru Nicolae Ciucă.
„Sunt două curente de gândire în partid. Ciucă vrea ca la rotativă să fie aleși miniștri maleabili, care să poată colabora cu PSD. Există un alt curent în partid care cere ca miniștrii să fie nume sonore, lideri puternici. Un potențial conflict ar putea să apară aici”, a dezvăluit un lider PNL.
Alegerile europarlamentare, momentul adevărului pentru Ciucă
Dacă nu se va întâmpla în toamnă, liderii din PNL vorbesc despre o altă dată importantă. Momentul scadenței sau „momentul adevărului pentru PNL” o să fie reprezentat de alegerile europarlamentare, din mai 2024, au precizat mai mulți șefi de organizații, dar și membri ai conducerii centrale.
„Dacă AUR și PSD sunt peste PNL la europarlamentare, iar partidul se află sub 20%, Ciucă trebuie să plece. A plecat Crin Antonescu când a luat sub 20%, nu văd de ce să nu plece Ciucă. Primarii se vor uita la rezultate și se vor întreba dacă să candideze pentru PNL sau pentru AUR. Pe primari nu îi interesează partidul, doar banii care vin în teritoriu și să își obțină mandatul”, a spus un președinte de organizație din sud.
Opinia în partid este că Ciucă nu-și va putea păstra funcția de șef al partidului dacă PNL nu performează la europarlamentare.
„Orban și-a câștigat rolul de lider cu adevărat după ce a câștigat europarlamentarele din 2019. Atunci nu a mai putut să fie contestat. Chiar dacă nu sunt esențiale, europarlamentarele arată capacitatea unui președinte de partid”, subliniază un alt membru al conducerii PNL.
Se rupe PNL de Iohannis?
O altă temă care trebuie rezolvată în PNL, și care generează discuții încordate, se referă la relația cu Klaus Iohannis.
„Cine este Ciucă? Este omul impus partidului de Iohannis. Atunci, prima bătălie pentru independența partidului trebuie să fie cu Ciucă, dacă vrem să scăpăm de dependența de Iohannis”, este mesajul transmis de un membru al Biroului Permanent Național.
Părerile în partid sunt împărțite și în acest caz între taberele din PNL. Oficial, niciuna nu are încă determinarea să se delimiteze de Klaus Iohannis.
„Nu cred că PNL trebuie să repete ce a făcut PDL cu Traian Băsescu. Dacă mai există o urmă de civilizație în politică, nu ar trebui să ajungem în acel punct. Am încredere în președinte”, a declarat un prim-vicepreședinte pentru Libertatea.
Liberalii sunt însă conștienți că rolul președintelui va scădea pe măsură ce se apropie alegerile din 2024, iar el nu poate acționa ca o locomotivă pentru partid din cauza încrederii scăzute de care se bucură.
„Nu putem sta până în 2024 și să așteptăm să ne salveze Iohannis, că nu o va face”, susține un lider de organizație județeană.
De ce vor liberalii comasarea alegerilor parlamentare cu cele locale
Comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare este intens solicitată din partea PNL de Lucian Bode, dar și de alți lideri, în negocierile cu PSD. Până în acest moment, partidul lui Marcel Ciolacu nu și-a dat acordul final pentru comasarea alegerilor. Nici UDMR nu susține ideea.
„Comasarea alegerilor este vitală pentru scorul PNL din 2024, dar și viitorul partidului. Avem nevoie ca primarii să fie alături de partid, parlamentarii să meargă în campanie cu edilii. Scorul PNL depinde și de primari”, este convins un prim-vicepreședinte PNL.
Liberalii nu doresc însă comasarea alegerilor parlamentare cu cele prezidențiale, idee avansată dinspre PSD.
„Sunt mulți lideri care pot supraviețui și după 2024. Boc, la Cluj, va supraviețui și după 2024, indiferent ce face partidul. Mai este Bolojan, la Bihor, sau poate Dumitrescu, la Prahova. Sunt lideri locali care pot face înțelegeri punctuale cu PSD. Dar ce face partidul după 2024? Asta e întrebarea care ar trebui să-i preocupe pe cei mai mulți. Supraviețuirea poate să fie individuală sau colectivă. Depinde ce se dorește”, avertizează un membru important al conducerii PNL.
Toți liderii consultați de Libertatea au precizat că este exclus ca partidul să nu aibă candidat propriu la prezidențiale.
Revenind la planurile pentru alegerile locale, liberalii vizează și primăriile deținute de USR la Timișoara, Bacău, Alba sau Brașov, dar acestea sunt ținte și pentru PSD. O idee avansată este ca să existe susținere reciprocă în anumite municipii pentru a învinge USR. Situația trebuie însă negociată și depășite rivalitățile locale între PSD și PNL, cum sunt la Timișoara sau Brașov.
Gogupintenogu • 16.03.2023, 18:24
Liberalii, cu Șică Mandolină la conducere, în timpul "Veoricăi", erau nimeni în drum, păreau buni pentru că "Veorica" era așa cum o știm! Nu erau deloc capabili! Să latri de pe margine, au lătrat toți, când au ajuns la ciolan, doar au ros de pe el, prostimea a sărăcit din ce în ce! Eu nu pot fi îmbătat cu statistici, eu văd că viața îmi devine mai scumpă pe zi ce trece, eu mă mulțumesc cu scăderea prețurilor, vreau ca o pâine să coste 1 leu, un litru de combustibil să coste 1,5 lei, carnea să coste 2 lei, etc.! Vreau să nu trebuiască să stau la coadă cu dosar cu șină pentru ceva, vreau ca hoții să fie la "brutărie" fără banii furați, ba chiar și fără dobânda banilor furați, să nu dau șpagă la examenul auto sau prin alte părți! Dacă îndreptau măcar 30% din neregulile astea, aveau sorți de izbândă, ei ce-au făcut? Vă mai amintiți scandalul cu chelnerița angajată la Apele Române? Ăștia sunt liberalii! Popescu de la Energie, membru marcant PNL! Am avut noroc de iarnă blândă, altfel, eram în dosul gol acum!
seaman651 • 16.03.2023, 17:29
Prima batalie trebuie sa se dea impotriva incompetentei si nepotismului. Degeaba se lupta impotriva unuia sau altuia, cand TOTI sunt o apa si-un pamant. Vor sa scape de influenta lui Johann, dar nu au absolut niciunul diferit. La conducerea unui partid, la conducerea statului trebuie sa existe oameni integri. Care-s aia?
symypescarul • 16.03.2023, 14:31
Voi vreti sa scapati de d-nu Presedinte(cine l-a ales)eu vreau sa scap de ciuma rosie si febra galbena....zice gura de '''AUR''':)))))))