La sfârșitul lunii octombrie 2021, un conspiraționist de extremă dreaptă francez, Remy Daillet, a fost reținut sub acuzația de terorism, după ce autoritățile din Franța au descoperit că ar fi complotat să dea o lovitură de stat, dar e suspect și pentru alte acte de violență, conform BBC.

Recent, un raport din anchetă al Serviciul de informații francez consultat de CNN arată cum și-a construit Daillet rețeaua de complotiști, cum avea de gând să acționeze, dar și ce teorii ale conspirației propaga, fiind inclusiv adept QAnon.

Remy Daillet-Wiedemann, în vârstă de 54 de ani, e acuzat de formarea unui grup extremist alături de care plănuia o serie de atacuri cu bombă împotriva statului francez. Acesta ar fi recrutat soldați pentru a asedia inclusiv Palatul Élysée.

În prezent, Remy Daillet se află în arest. Avocatul lui neagă acuzațiile care i s-au adus și spune că este „un prizonier politic”.

Cine este Remy Daillet 

Remy Daillet-Weidemann s-a născut în 1967 și în 2008 a devenit președintele departamentului Haute-Garonne, din regiunea Occitanie, din partea partidului Mișcarea Democrată. Însă a fost dat afară din partid și apoi s-a îndreptat către extrema dreaptă, unde a devenit popular pentru videoclipurile în care cerea „o lovitură de stat populară”, scrie BBC. 

Meditații de partid. „Caravana educației” sau cum încearcă PSD să transforme problemele din învățământ în voturi. Expert: „E campanie camuflată”
Recomandări
Meditații de partid. „Caravana educației” sau cum încearcă PSD să transforme problemele din învățământ în voturi. Expert: „E campanie camuflată”

Acesta și-a construit o rețea online, apelând la cercurile de antivacciniști și de activiști neonaziști din estul Franței, arată surse citate de BBC. Informația este susținută și de CNN, care precizează că grupul lui Daillet avea diverse rădăcini ideologice din sfera extremei drepte, însă acționa cu un scop comun: să răstoarne guvernul francez.

„A construit o structură ierarhică, al cărei obiectiv era să înlăture guvernul” și să-l atace pe șeful statului, scrie CNN, citând documente puse la dispoziție de DGSI (Direction générale de la sécurité intérieure), serviciul intern de informații al Franței.

Operațiunea Azur: ce ținte trebuiau atacate

Planul pentru lovitura de stat a fost numit Operațiunea Azur, informează publicația „Le Parisien”, care a relatat despre acest complot pentru prima dată în 27 octombrie 2021. În aceeași lună, Daillet și alți 12 membri ai rețelei au fost puși sub anchetă, fiind acuzați de procurori că vor „să provoace un act terorist”.

Operațiunea însemna, printre altele, atacarea unor centre de vaccinare, a unei loje masonice, dar și a unor jurnaliști și a altor persoane publice, scrie AFP, citată de BBC. De asemenea, a recrutat foști soldați care aveau ordin să antreneze alți bărbați pentru a asedia Palatul Élysée, reședința oficială a președintelui Emmanuel Macron. Ulterior, atacatorii ar fi plănuit să captureze parlamentul Franței și să ocupe radioul și televiziunea publice pentru a-și face auzite mesajele de propagandă, arată surse pentru BFM TV.

Încă cinci ani cu Erdogan. Ce înseamnă asta pentru Turcia polarizată și suferindă economic, pentru Europa și războiul de lângă noi
Recomandări
Încă cinci ani cu Erdogan. Ce înseamnă asta pentru Turcia polarizată și suferindă economic, pentru Europa și războiul de lângă noi

Avocatul lui Daillet, Jean-Christophe Basson-Larbi, a declarat pentru CNN că acesta „nu a propus niciodată altceva decât o răsturnare pașnică – adică fără violență și cu sprijin popular, adică cu sprijinul majorității populației franceze – a actualului regim politic”. A precizat și că Operațiunea Azur e rezultatul unor „fantezii” care nu sunt ale clientului său și despre care acesta nu are cunoștință.

Rețeaua lui Daillet, descoperită în ancheta unui caz de răpire

În iunie 2021, poliția a început o anchetă împotriva lui Daillet și a altor zece membri ai rețelei sale, după ce o fetiță de 8 ani a fost răpită. 

La mijlocul lunii aprilie, Mia, o copilă în vârstă de 8 ani, a dispărut din casa bunicii, care câștigase custodia fetei în defavoarea mamei. Procurorii susțin că micuța a fost răpită la cererea mamei sale, Lola Montemaggi, de o parte dintre membrii rețelei, care apoi au fugit în Elveția „într-o operațiune de tip militar”, scrie CNN. După cinci zile de la răpire, Mia a fost găsită în Elveția, alături de mama ei. 

Lola Montemaggi a fost anchetată și ținută în arest preventiv pentru câteva luni; a fost eliberată în octombrie, însă procesul încă este în desfășurare. „Era o mamă singură, pierdută, care încă o dată avea impresia că sistemul judiciar nu o asculta, nu o auzea. A căutat refugiu în rețelele sociale, pe bloguri. A scris «plasament abuziv, plasament al copilului», apoi din adresă în adresă, din forum în forum, am ajuns astăzi aici. Nu a făcut alegerea potrivită, știe asta”, a declarat avocata femeii în aprilie.

EXCLUSIV Juliette Binoche, interviu pentru publicul românesc despre noul film al său, o poveste de „senzualitate culinară”. De ce doi chefi celebri au stat lângă ea pe platou
Recomandări
EXCLUSIV Juliette Binoche, interviu pentru publicul românesc despre noul film al său, o poveste de „senzualitate culinară”. De ce doi chefi celebri au stat lângă ea pe platou

Un conspiraționist de inspirație americană

Avocatul Basson-Larbi a declarat pentru CNN că „ancheta în derulare va dovedi că domnul Daillet-Weidemann, care sprijină acțiunea acelora care au returnat acest copil mamei lui, nu este, prin lege, un complice la acest delict”, adăugând că „nu a fost informat despre detaliile tranzacției”, nici nu „a contribuit la ea în niciun fel, prin ajutor sau asistență prealabile sau concomitente”.

Totuși, Daillet era un propovăduitor al ideii că „trebuie luate acțiuni de a-i returna pe copii în grija părinților lor”, spune procurorul François Perain. Această convingere își are sursa în una dintre teoriile conspirației venite de peste Ocean: QAnon. 

QAnon este o mișcare de extremă dreaptă, care a apărut în SUA și care îl vede pe fostul președinte Donald Trump ca pe un salvator al statului. Ideea originală a QAnon era că o cabală de politicieni și vedete lucrează cu guvernele lumii pentru a practica pedofilia.

O analiză a DGSI asupra grupurilor conspiraționiste din Franța arată cum Daillet a devenit o figură unificatoare pentru mai multe teorii ale conspirației, unele generate de pandemie, dar și de altă natură, inclusiv QAnon.

În online, Daillet și-a exprimat dorința de a găsi „un răspuns rapid pentru a opri acțiunile unei elite sataniste, pedocriminale inflitrată de masoni”, se scrie în rapoartele DGSI consultate de CNN.

„Un lider charismatic, inteligent și manipulator”

Daillet a devenit un pol al teoriilor conspirației din Franța, susține DGSI. Deși nu a creat el o ideologie care să presupună răsturnarea guvernului Franței, „a dorit să se prezinte ca liderul unei mișcări de revoltă care să navigheze pe aceste varii teorii pentru a ajunge la un public larg”, se scrie în analiza DGSI.

În același document se specifică faptul că Daillet este un „lider charismatic, inteligent și manipulator”, „în lumea foarte opacă a conspirațiilor”. Comunitatea susținătorilor teoriilor conspirației împotriva statului s-a adunat în jurul lui Daillet, comunicând prin intermediul unor mesaje criptate și prin rețele virtuale private (VPN), au mai constatat agenții DGSI.

În pandemie au proliferat teoriile conspirației

Serviciul de informații arată că „pandemia a avut un efect catalizator și a contribuit la dezvoltarea și răspândirea acestor teorii ale conspirației” și adaugă: 

„Carantina a dus, de asemenea, la o intensificare a comunicării între susținătorii conspirațiilor, având în vedere că oamenii au petrecut mai mult timp în fața ecranelor”.

Carantina, purtarea măștii de protecție și campania de vaccinare, toate măsurile generate de pandemie, nu au făcut decât să sporească temerile unora că guvernul se implică prea mult în viețile oamenilor, mai notează CNN.

Cercetătorii au consemnat că QAnon a prins tot mai mult teren în Europa în perioada pandemiei, adaptându-se la discursurile și conspirațiile locale. „Peste tot unde răsare Qanon ia propria formă locală”, declară pentru CNN Jordan Wildon, un analist de securitate la organizația Logically.

După Germania, Franța are cea mai mare rețea de susținători QAnon din Europa, spune Wildon.

Un grup Qanon francez, care activează pe platforma Telegram, are peste 42.000 de urmăritori, exemplifică analistul.

Conform DGSI, unul dintre videoclipurile lui Daillet – care a fost postat pe fostul lui canal de YouTube – a adunat peste 300.000 de vizualizări.

Pe măsură ce pandemia a progresat, ideile obscure despre lume ale lui Daillet au început să câștige tot mai multă popularitate în cercurile conspiraționiștilor, inclusiv în grupurile QAnon, spune Wildon. În cinci canale franceze și două canale englezești de pe Telegram, monitorizate de analist în perioada octombrie 2020-mai 2021, numele fostului politician a apărut de peste 350 de ori.

Pe unele dintre aceste canale, oamenii și-au exprimat temerile cu privire la cercurile pedofile și s-au referit la Daillet ca la salvatorul Franței, spune Wildon, așa cum conspiraționiștii QAnon americani se refereau la Donald Trump.

A plecat din Franța, dar s-a întors

Daillet s-a mutat cu familia în Malaysia la sfârșitul anului 2020, dar activitatea lui online a continuat nestingherită, arată DGSI. Între timp, el și familia s-au întors în Franța.

Răpirea Miei, din aprilie 2021, a fost un moment-cheie în descoperirea rețelei lui și a dus la arestarea celor implicați și în presupusele planuri mai mari de acte violente și bombardamente, spun DGSI.

Cu o lună înainte, Daillet a lansat o campanie online de strângere de fonduri pentru a finanța răpirea copiilor din sistemul de asistență, explică un procuror francez. „Ideea e să le oferim ajutor oamenilor aflați pe fugă, să-i ajutăm să evite represiunea dictaturii”, le-ar fi spus Daillet urmăritorilor săi, conform procurorului Perain.

Când Mia era răpită, Daillet deja răspândea vestea despre lovitura de stat planificată și se baza pe sprijinul unei mișcări în continuă creștere, care se opunea vaccinării anti-COVID, conform raportului agenției de informații.

Suspectați de realizarea de bombe

În ancheta privind răpirea Miei, autoritățile au percheziționat și casele suspecților, unde au descoperit mai multe indicii conform căror cel puțin doi dintre aceștia plănuiau să realizeze materiale explozibile. De asemenea a fost găsită și o corespondență din care reieșea influența pe care Daillet o avea asupra operațiunii planificate, DGSI și procurorii plasându-l în centrul acestei acțiuni criminale. 

Cei doi membri ai rețelei ar fi primit instrucțiuni pentru realizarea de bombe de la un profesor de chimie, pe care l-au întâlnit la un miting al extremei drepte care a avut loc în februarie 2021. A doua zi, unul dintre bărbați a încercat să obțină îngrășământ bogat în potasiu – un ingredient esențial în realizarea explozibililor artizanali – de la două florării din apropierea casei. O percheziție la casa celuilalt bărbat a scos la iveală și alte ingrediente explozibile, precum și o copie a volumului „Anarchist’s Cookbook”, un ghid pentru a realiza acasă explozibili. 

Amândoi bărbații au fost arestați în cazul răpirii Miei. Au fost plasați sub anchetă și așteaptă să fie judecați.

„Descoperirea de arme, muniții, liste cu ținte și rețete pentru explozibili n-are nimic a face cu domnul Daillet”, care se afla la Malaysia în acel moment, a comentat Basson-Larbi, citat de agenția americană. Acesta adaugă că Daillet nu se poate face responsabil de acțiunile „potențial criminale sau violente” ale unor indivizi care „invocă anumite idei ale sale sau pretind că au făcut parte din mișcarea lui sau pretind să adere la ideile sale politice”.

Singurul care pare să fi învățat o lecție din deznodământul brusc al Operațiunii Azur este profesorul de chimie. „Am senzația că am înnebunit în perioada carantinei”, le-a spus profesorul polițiștilor, conform unui raport publicat de „Le Parisien”. Bărbatul a declarat că va demisiona din învățământ: „Îmi imaginez că elevii trebuie să aibă coșmaruri fiind lăsați în grija unui terorist”, a comentat el.

Foto: Profimedia

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Bărbatul din TRECUTUL Ginei Pistol care a făcut-o să PLÂNGĂ la nuntă! Moment critic de faţă cu toată lumea
Playtech.ro
Bărbatul din TRECUTUL Ginei Pistol care a făcut-o să PLÂNGĂ la nuntă! Moment critic de faţă cu toată lumea
Carmen Harra, previziuni despre căsnicia Ginei Pistol cu Smiley. Ce șanse are mariajul lor: 'Singura...'
Viva.ro
Carmen Harra, previziuni despre căsnicia Ginei Pistol cu Smiley. Ce șanse are mariajul lor: 'Singura...'
Fratele lui Paul Walker, gest emoționant în memoria regretatului actor. „Am simțit că este momentul potrivit”
TVMANIA.RO
Fratele lui Paul Walker, gest emoționant în memoria regretatului actor. „Am simțit că este momentul potrivit”
Moartea tânărului care și-a dat foc: istoria unui fake-news la nivel național. Familia dezvăluie adevărata dramă a lui Alexandru și cere să nu mai fie asociat cu ”legea păcănelelor”. Exclusiv
FANATIK.RO
Moartea tânărului care și-a dat foc: istoria unui fake-news la nivel național. Familia dezvăluie adevărata dramă a lui Alexandru și cere să nu mai fie asociat cu ”legea păcănelelor”. Exclusiv
Topul celor mai puternice 10 armate ale lumii în 2023. Surprinzător, pe ce loc se află România
Știrileprotv.ro
Topul celor mai puternice 10 armate ale lumii în 2023. Surprinzător, pe ce loc se află România
Tragedie într-o familie de români din Italia. Fiica de 15 ani a murit pe loc, iar fiul luptă să trăiască, după un accident înfiorător
Observatornews.ro
Tragedie într-o familie de români din Italia. Fiica de 15 ani a murit pe loc, iar fiul luptă să trăiască, după un accident înfiorător
Felul în care Sepsi foloseşte limba maghiară public a provocat valuri: "Am o problemă că e prima limbă / Tu nu ai ţine cu echipa românească din Szeged?"
Orangesport.ro
Felul în care Sepsi foloseşte limba maghiară public a provocat valuri: "Am o problemă că e prima limbă / Tu nu ai ţine cu echipa românească din Szeged?"
La brațul cărui bărbat celebru, proaspăt divorțat, și-a făcut apariția Sore, la nunta lui Smiley! Noul cuplu i-a uimit pe toți!
Unica.ro
La brațul cărui bărbat celebru, proaspăt divorțat, și-a făcut apariția Sore, la nunta lui Smiley! Noul cuplu i-a uimit pe toți!
Horoscop 29 mai 2023. Balanțele au motive să fie dezamăgite de anumite aspecte legate de muncă, dar nu e momentul pentru o schimbare radicală
HOROSCOP
Horoscop 29 mai 2023. Balanțele au motive să fie dezamăgite de anumite aspecte legate de muncă, dar nu e momentul pentru o schimbare radicală