Casele ecologice ale viitorului ar putea fi construite din materiale naturale care captează carbonul din aer, cum ar fi cânepa, fibra de lemn sau baloții de paie.
O altă posibilitate este folosirea de materiale reciclate, fie că e vorba de sticlă, cărămidă sau piatră.
Cărămizile din lut, care sunt lăsate să se usuce natural, mai degrabă decât încălzite într-un cuptor, sunt din ce în ce mai utilizate. Chirpiciul este un exemplu de material de construcție în formă de cărămidă nearsă.
Aproape orice material de construcție este mai bun decât betonul, precizează articolul din The Guardian. Producţia de ciment este responsabilă pentru 7% din emisiile globale de CO2, mai mult decât toate camioanele din lume.
În diverse orașe europene, activiștii ecologiști au cerut autorităților să permită amenajarea de „acoperișuri verzi” pe clădiri, care ajută la izolare și pot îmbunătăți biodiversitatea. În Marea Britanie, nu e nevoie de autorizație pentru a face asta.
Apă încălzită solar, pompe de căldură, panouri solare
Pompele de căldură, care preiau căldura din sol sau din aer, reprezintă o modalitate eficientă pentru a încălzi o casă cu emisii reduse de carbon. Dezavantajul e că aceste pompe sunt foarte scumpe.
600.000 de pompe de căldură ar trebui instalate în casele din Marea Britanie până în 2028. Acesta este targetul stabilit de Guvernul britanic.
Pentru apă caldă, experții de la Centrul pentru Tehnologie Alternativă (CAT) recomandă încălzirea solară a apei, în special în cazul gospodăriilor mari, cu trei sau patru persoane care se spală zilnic.
Panourile solare ar putea fi instalate pe propriul acoperiș. Energia eoliană și hidroelectrică sunt însă mai bune ca proiecte la nivel comunitar decât la nivel de gospodărie, precizează CAT.
Eficiența energetică: becuri LED, izolație termică
Iluminatul eficient din punct de vedere energetic ar trebui instalat în toată casa. Becurile LED sunt considerate extrem de eficiente.
Izolația termică a casei este esențială ca să nu se piardă căldură.
Pentru a se evita risipa de apă, se pot instala robinete și dușuri eficiente din punct de vedere al apei.
foto: Centre for Alternative Technology