Polonia se învecinează cu exclava rusă Kaliningrad și cu Belarus, aliat al Moscovei, care a ajutat Rusia să lanseze, în februarie 2022, invazia asupra Ucrainei.

Potrivit Ministerului polonez al Apărării, crearea „scutului estic” va fi cel mai mare efort defensiv pe flancul estic al NATO de la încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial, în 1945, și va fi construit în coordonare cu Finlanda și țările baltice.

Diagrama publicată arată un segment din „zona de frontieră” planificată, care include mai multe tipuri distincte de apărare: un gard permanent, sârmă ghimpată, un șanț antitanc, un câmp de obstacole antitanc, mine, un alt șanț și un strat de vegetație.

Cum arată linia cu mai multe straturi de apărare pe care Polonia vrea să o instaleze la granițele sale cu Rusia și Belarus
Straturile de apărare care ar urma să fie construite la granița Poloniei cu Rusia și Belarus. Foto: Ministerul polonez al Apărării via businessinsider.com

De asemenea, oficialii au precizat că există planuri de creștere a sistemelor de avertizare și de urmărire și a sistemelor antidronă, precum și de pregătire a bazelor de operațiuni înaintate.

Șeful Statului-Major General al armatei poloneze, generalul Wiesław Kukuła, a declarat că proiectul va consolida rezistența Poloniei, va limita mobilitatea trupelor inamice și va proteja soldații și civilii polonezi.

Raport al Congresului SUA: De ce armata rusă a înregistrat pierderi semnificative și n-a fost capabilă să câștige războiul din Ucraina ANALIZĂ
Recomandări
Raport al Congresului SUA: De ce armata rusă a înregistrat pierderi semnificative și n-a fost capabilă să câștige războiul din Ucraina ANALIZĂ

Potrivit planului, nu toate zonele de frontieră vor fi fortificate la putere maximă. Polonia are aproximativ 225 de kilometri de frontieră cu Rusia și peste 400 de kilometri cu Belarus.

Ministrul apărării de la Varșovia, Władysław Kosiniak-Kamysz, a declarat că lucrările vor începe în acest an și se vor încheia până în 2028, în timp ce vicepremierul polonez a estimat costul la 2,56 miliarde de dolari.

Polonia, Estonia, Letonia și Lituania au vorbit deschis despre perspectiva unui atac din partea Rusiei și au fost cei mai direcți aliați ai Ucrainei de la începutul invaziei, pledând pentru reacții mai dure decât majoritatea țărilor occidentale.

Șeful agenției poloneze de securitate națională a declarat la sfârșitul lui 2023 că Rusia ar putea ataca țările NATO în termen de trei ani – până în 2026.

De asemenea, premierul polonez Donald Tusk a declarat, în martie, că Europa se află într-o „eră de prerăzboi” și că trebuie să se pregătească urgent.

Și țările baltice plănuiesc să ridice fortificații la granițele lor cu Rusia și Belarus, inclusiv buncăre, iar alături de Polonia, Finlanda și Norvegia intenționează să creeze un „zid de drone” pentru a se apăra împotriva Rusiei.

Despre proiectul unui stat „suveranist” român: „Nici SUA lui Trump nu își permit suveranismul propus de AUR”. Interviu cu profesorul Cornel Ban de la Copenhagen Business School
Recomandări
Despre proiectul unui stat „suveranist” român: „Nici SUA lui Trump nu își permit suveranismul propus de AUR”. Interviu cu profesorul Cornel Ban de la Copenhagen Business School

Polonia are deja un zid de frontieră între ea și Belarus, construit de guvernul său anterior, anul trecut, pentru a preveni migrația.

Fotografie cu caracter ilustrativ: Hepta

Google News Urmărește-ne pe Google News Abonați-vă la canalul Libertatea de WhatsApp pentru a fi la curent cu ultimele informații
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.