O replică masivă a celebrului transportor oceanic se află acum în construcție în județul Daying din provincia Sichuan, relatează sursa citată. Numită „Unsinkable Titanic”, nava are exact aceleași dimensiuni precum cele originale – 269,06 metri în lungime și 28,19 metri lățime.
Nava va fi piesa centrală a unui parc tematic numit Romandisea și va fi dotată cu aceleași facilități ca omonimul său, inclusiv, săli de banchet, teatre, punți de observare și o piscină. Oaspeții vor putea plăti pentru a petrece noaptea la bordul navei, care va fi ancorată permanent în bazinul râului Quijiang, la aproximativ 130 de kilometri de capitala provinciei Chengdu și la câteva sute de kilometri de mare. Nu a fost stabilită încă o dată de deschidere a parcului.
Potrivit AFP, a fost nevoie de 23.000 de tone de oțel și a costat un miliard de yuani (153,3 milioane de dolari) pentru a construi replica.
Nava construită în China nu este singura replică a faimosului Titanic. În 2018, compania australiană Blue Star Line a anunțat că începe lucrările la Titanic II, după o întârziere îndelungată. Proiectul a fost promovat drept o replică identică a vaporului original, care are 835 de cabine pentru 2.435 de pasageri. Călătoria inițială era programată pentru anul 2022, însă site-ul companiei nu a fost actualizat din 2018.
Istoria Titanicului
Titanicul original a pornit în prima și ultima sa călătorie din portul englez Southampton către New York la 10 aprilie 1912. La acea vreme, era cea mai mare navă de pasageri din lume, considerată de nescufundat.
În noaptea de 14 aprilie, a lovit un aisberg și s-a scufundat în mai puțin de trei ore. Potrivit raportului Senatului SUA cu privire la dezastrul Titanic, 1.517 persoane au murit și 706 au supraviețuit, din cele 2.223 de persoane aflate la bord.
În 1985, oamenii de știință, conduși de americanul Robert Ballard și francezul Jea Jarry, au localizat epava, la aproximativ 560 de kilometri sud-est de Newfoundland, Canada. În anul următor, ei au explorat nava pentru prima dată. Într-un interviu pentru CNN, Ballard recunoaște că nu a fost niciodată un „fanatic” al Titanic, dar spune că s-a hotărât să-l găsească după ce mai mulți exploratori au eșuat. „Titanic era în mod clar Muntele Everest din acea vreme”, a explicat el.