MENIU CAUTĂ
07 Dec. 2017 12:00

Cum au ajuns jumătate dintre români să fie primari

Distribuie

Zi de zi semnăm documente, hârtii pe care le citim sau nu, care ne schimbă viaţa sau pe care trebuie să le bifăm pur şi simplu. Deşi susţinem că de fiecare dată suntem atenţi ce semnăm şi ce aprobăm prin această semnătură, sub anonimat recunoaştem că lucrurile nu stau chiar aşa.

Potrivit unui sondaj realizat de Provident pe un eşantion naţional de peste 1.200 de respondenţi, mai mult de jumătate dintre români au recunoscut că au semnat cel puţin o dată un document fără să-l citească atent înainte. Ca primarul, cum s-ar spune. Asta deşi aproape toţi au spus că este important să citeşti înainte ceea ce semnezi. Socoteala de acasă nu se potriveşte, însă, aproape niciodată cu cea din târg. Tocmai de aceea, nici cifrele nu arată la fel – practica bate teoria. Aşadar, deşi 96% dintre cei care au răspuns la acest sondaj afirmă că este foarte important să citeşti documentele pe care îţi pui semnătura, 54% au recunoscut că nu au făcut acest lucru de fiecare dată.

Deşi, de cele mai multe ori, semnătura pusă pe un document înseamnă asumarea conţinutului, iată ca 20% dintre români spun că au mai lăsat şi alte persoane să semneze în locul lor. Asta chiar dacă două treimi dintre participanţii la acest sondaj susţin că fiecare semnătură este importantă, inclusiv cele pe documente uzuale cum ar fi procese verbale, facturi sau copii după documente originale şi că acordă mare atenţie atunci când semnează un document.

Cea mai importantă semnătură din viața unei persoane este cea de pe contractul de credit, susțin 26% dintre respondenții la sondajul Provident, în timp ce alți 25% cred că semnătura pe certificatul de căsătorie este cea care contează cel mai mult. În același timp, 19% consideră importantă semnătura de pe contractul de vânzare a unui bun personal, 13% pe cea de pe certificatul de naștere al copilului, 11% susțin că este semnătura de pe contractul de cumpărare a unui bun personal, iar 8% cea de pe contractul de muncă.

În acest context, pentru 64% dintre români este important să știe că instituția financiară de la care au luat sau se gândesc să ia un împrumut acționează responsabil atunci când oferă produse financiare clienților săi.

Cercetarea Provident face parte din campania de Creditare Responsabilă lansată recent, prin care compania își propune să crească gradul de conștientizare a consumatorilor de produse financiare și să-i sprijine să se informeze despre ce presupune o decizie responsabilă de împrumut, dar și să afle detalii despre colaborarea Provident cu cei peste un milion de clienți de până acum.

Sondajul a fost desfășurat online în octombrie 2017, pe un eșantion de 1.218 respondenți din toată țara, dintre care 59% sunt angajați și 5% sunt antreprenori. Doar 22% au luat în ultimii cinci ani un împrumut de la o instituție financiară nebancară cum este Provident.

Despre campania Creditare responsabilă

Campania de Creditare Responsabilă este o campanie prin care Provident îşi propune să crească gradul de conştientizare în rândul consumatorilor de produse financiare. În acest sens, a fost creată o secţiune dedicată creditării responsabile pe pagina de internet a companiei, unde clienţii sau potenţialii clienţi pot afla informaţii despre ce presupune o decizie responsabilă de împrumut, dar şi detalii despre colaborarea Provident cu cei peste un milion de clienţi de până acum. Campania a fost lansată în 5 septembrie printr-un exerciţiu de atenţie propus telespectatorilor. Astfel, în reclama difuzată de Provident pe mai multe posturi naţionale, exemplul reprezentativ a fost înlocuit cu un exemplu nereprezentativ. Rezultatele acestui exerciţiu le puteţi vedea aici. De altfel, campania a fost desemnată de Art Directors Club ca fiind cea mai creativă campanie a lunii octombrie. Scopul acestui exerciţiu de atenţie a fost de a măsura nivelul de interes al telespectatorilor atunci când vine vorba despre ofertele instituţiilor financiare, fie că vorbim despre credite sau depozite.

Comentarii