Încorporat într-o zonă fierbinte din prima linie, la sud de orașul strategic Izium, în estul devastat de război al Ucrainei, Oleksi – care a refuzat să-și dea numele de familie din motive de securitate – este acum un utilizator al Starlink, sistemul de comunicații prin satelit deținut de compania SpaceX a lui Elon Musk.

Când plănuiește un contraatac sau un baraj de artilerie, își apelează superiorii pentru a primi ultimele ordine printr-un receptor de satelit Starlink ascuns într-o groapă puțin adâncă din grădina unei cabane abandonate. Echipamentul de înaltă tehnologie este conectat la un generator zgomotos, care funcționează jumătate din zi.

Cum au schimbat sateliții lui Elon Musk fața războiului din Ucraina
Trupele ucrainene folosesc Starlink pentru a localiza țintele rusești | Foto: Profimedia

Dar utilitatea satelitului lui Musk nu este vitală doar pentru comunicațiile militare. Se folosesc de Starlink și pentru a-și informa prietenii și familia că sunt în siguranță, trimițându-le mesaje criptate prin satelit. Rețeaua locală de telefonie mobilă a fost distrusă cu săptămâni în urmă, în timpul bombardamentelor.

Surse: Alte cinci plângeri penale împotriva preotului Visarion Alexa, acuzat de agresiune sexuală
Recomandări
Surse: Alte cinci plângeri penale împotriva preotului Visarion Alexa, acuzat de agresiune sexuală

În timpul liber, Oleksi și tovarășii săi urmăresc cele mai recente evoluții din război prin conexiunea la internet a Starlink și, când există o pauză între lupte, joacă „Call of Duty” pe telefoanele lor, în timp ce se adăpostesc în buncăre și așteaptă noi ordine.

„Mulțumesc, Elon Musk”, a spus Oleksi la scurt timp după ce s-a conectat prin Starlink pentru a descoperi că administrația Biden va trimite rachete cu rază lungă de acțiune armatei ucrainene. „Este exact ceea ce avem nevoie”, a adăugat el referindu-se la rachete.

Statele Unite, Uniunea Europeană și alte țări NATO au donat Ucrainei miliarde de dolari în echipamente militare de la începutul războiului, la sfârșitul lunii februarie. Dar Starlink al lui Musk – bazat pe un grup de sateliți de dimensiunea unei mese care zboară până la 200 de kilometri deasupra Ucrainei și le dau oamenilor acces la internet de mare viteză – a devenit un colac de salvare neașteptat, atât pe câmpul de luptă, cât și în războiul informațional.

„A distrus planurile lui Putin pentru un război informațional”

Dronele ucrainene s-au bazat – și se bazează în continuare – pe Starlink pentru a arunca bombe asupra trupelor ruse, încetinindu-le înaintarea.

Emilia Șercan publică plagiatul comis de ministrul educației, Sorin Cîmpeanu, care și-a însușit 92 de pagini din munca a doi profesori într-un curs universitar. Apoi le-a furat de tot lucrarea, semnându-se el
Recomandări
Emilia Șercan publică plagiatul comis de ministrul educației, Sorin Cîmpeanu, care și-a însușit 92 de pagini din munca a doi profesori într-un curs universitar. Apoi le-a furat de tot lucrarea, semnându-se el

Civilii din orașele asediate de lângă granița cu Rusia au păstrat legătura cu cei dragi prin intermediul sateliților criptați.

Președintele Volodimir Zelenski și-a transmis mesajele, care sunt urmărite în mod regulat de milioanele de persoane pe rețelele sociale, cu ajutorul rețelei lui Elon Musk. Videoconferințele sale cu ceilalți lideri ai lumii tot prin Starlink s-au desfășurat.

Cum au schimbat sateliții lui Elon Musk fața războiului din Ucraina
Volodimir Zelenski, prin Zoom, la Forumul de la Davos, pe 20 mai | Foto: Hepta

Trupele ucrainene care au rezistat în combinatul siderurgic Azovstal din Mariupol au reușit să mențină legătura cu comandanții lor și chiar cu Zelenski, dar și să ofere interviuri video în direct, pentru că aveau un sistem Starlink în uzina asediată.

Utilizarea atât în scop militar, cât și civil a Starlink a zădărnicit eforturile Rusiei de a izola Ucraina de lumea exterioară și i-a dat Kievului un avantaj nesperat în războiul cu Moscova.

„Impactul strategic e uriaș, Starlink a distrus planurile lui Putin de a desfășura în Ucraina un război informațional”, a declarat pentru Politico generalul Steve Butow, director al avanpostului tehnologic al Pentagonului din Silicon Valley. „Până astăzi, Putin nu a reușit să-l reducă la tăcere pe Zelenski, cum își propusese”.

Alegeri Italia: Alianța de extremă dreapta, condusă de Giorgia Meloni, câștigă alegerile parlamentare, arată exit-poll-urile
Recomandări
Alegeri Italia: Alianța de extremă dreapta, condusă de Giorgia Meloni, câștigă alegerile parlamentare, arată exit-poll-urile

11.000 de stații Starlink ajută armata Kievului

Implicarea rețelei de sateliți în conflictul din Ucraina este o demonstrație de forță care a atras atenția armatelor occidentale. Comandanții au fost impresionați de capacitatea companiei de a livra, în doar câteva zile, mii de stații satelit de dimensiunea unui rucsac în țara devastată de război și de a le menține online, în ciuda atacurilor din ce în ce mai sofisticate din partea hackerilor ruși.

„Avem peste 11.000 de stații Starlink care ne ajută în lupta noastră de zi cu zi pe toate fronturile”, a declarat Mihailo Fedorov, vicepremier al Ucrainei. „Suntem pregătiți, chiar dacă nu există electricitate sau internet fix, ca prin generatoare care folosesc Starlink să reînnoim orice conexiune în Ucraina.”

Ucraina nu este singura țară care a văzut importanța comunicațiilor prin satelit în războiul care se desfășoară în Europa de Est.

Cu doar o oră înainte ca trupele ruse să-și lanseze asaltul la scară largă, în primele ore ale zilei de 24 februarie, Kremlinul a lovit cibernetic Viasat, un furnizor american de sateliți a cărui rețea era folosită de armata ucraineană pentru a comunica cu trupele din prima linie, potrivit rapoartelor serviciilor de informații din SUA, UE și Regatul Unit.

Atacul cibernetic a paralizat comunicațiile militare ale țării și a eliminat, de asemenea, mii de alți utilizatori de internet din toată Europa. Acest eveniment a grăbit negocierile, care au pornit la începutul anului 2022, între Kiev și SpaceX pentru a aduce rețeaua de satelit în țară, potrivit declarațiilor făcute de patru oficiali familiarizați cu aceste discuții.

Înțelegerea dintre Ucraina și Elon Musk, „parafată” într-un mesaj pe Twitter

Guvernul lui Zelenski și-a dat seama repede că accesul la internet – atât pentru militari, cât și pentru civili – va fi esențial în războiul cu Rusia. Soldații aveau nevoie de o modalitate sigură de a păstra legătura în timpul conflictului armat, iar oficialii, de un mijloc de a arăta lumii întregi ce grozăvii fac rușii în Ucraina.

SpaceX, al cărui obiectiv este să lanseze peste 40.000 de sateliți pe așa-numita orbită joasă a Pământului în următorii ani, a poziționat rapid aproximativ 50 de sateliți gata să fie utilizați în țara Ucraina. Dar birocrația, inclusiv aprobarea oficială a guvernului necesară pentru a porni sistemul, a încetinit lansarea.

Apoi, Rusia a atacat. La două zile după invazie, pe 26 februarie, Fedorov, vicepremierul ucrainean care e și ministru al digitalizării, i-a cerut direct lui Musk, pe Twitter, să trimită urgent echipamente Starlink. După două zile, a apărut primul transport.

„Au postat pe Twitter-ul lui Elon și așa am activat conexiunea”, a declarat Gwynne Shotwell, președintele SpaceX, în fața unei audiențe la Institutul de Tehnologie din California pe 7 martie, referitor la sosirea Starlink în Ucraina. „Asta a fost permisiunea noastră. Asta a fost scrisoarea ministrului. Un tweet.”

Cum au schimbat sateliții lui Elon Musk fața războiului din Ucraina
Elon Musk a dat drumul conexiunii la Starlink după ce oficialii ucraineni i-au scris pe Twitter | Foto: Hepta

De ce e important Starlink?

Starlink nu este primul furnizor comercial de sateliți folosit pe câmpul de luptă. Armata Statelor Unite a folosit rețelele private în timpul Primului Război din Golf – o tactică ce a devenit un adevărat pilon în zonele de conflict la nivel global.

Ceea ce deosebește Starlink de alte servicii este capacitatea de a rezista atacurilor rușilor, potrivit declarațiilor date de trei oficiali militari, sub anonimat, pentru Politico, și celor făcute de cercetători care au studiat Starlink.

Spre deosebire de sateliții tradiționali pe orbită înaltă, noua generație de sateliți pe orbită joasă se bazează pe mult mai mulți sateliți care lucrează într-o constelație. Această configurație face mai dificilă, dacă nu imposibilă, deconectarea, deoarece un atacator ar trebui să identifice toți sateliții deodată pentru a paraliza întregul sistem.

De asemenea, Starlink este mai adaptabil decât alternativele, deoarece codul computerului fiecărui dispozitiv poate fi modificat rapid, ca răspuns la posibile atacuri cibernetice. Luna trecută, Musk a spus că Kremlinul își „intensifică” atacurile cibernetice asupra rețelei sale, iar SpaceX și-a rescris în mod repetat codul pentru a rămâne cu un pas înaintea Rusiei.

Todd E. Humphreys, profesor la Universitatea din Texas, care a cercetat funcționarea interioară a Starlink și s-a consultat cu SpaceX și armata SUA, a spus că tehnologia de criptare a sistemului s-a dovedit, de asemenea, mai rezistentă decât se așteptau mulți.

Împreună cu alte progrese tehnologice ale rețelei, inclusiv furnizarea de internet de mare viteză din spațiu, care rivalizează cu rețelele clasice, sistemul de sateliți al lui Musk reprezintă o schimbare importantă în modul în care sateliții pot fi implementați și utilizați în zonele de conflict.

Nu toate echipamentele Starlink au sosit în Ucraina prin canale oficiale. Alisa Kovalenko, care s-a alăturat armatei ucrainene după declanșarea invaziei și care acum luptă alături de Brigada 92 Mecanizată de lângă granița rusă din regiunea de nord Harkov, a primit o antenă parabolică și ca donație de la un grup de voluntari ucraineni, care au organizat o strângere de fonduri pentru a cumpăra sistemul pe care l-au livrat direct în prima linie.

„Nu există o legătură pentru noi cu lumea exterioară fără Starlink”, a spus Kovalenko. „În ultimele săptămâni, nu am avut conexiuni mobile, pentru că ne-am mutat dintr-un oraș într-un sat. Era imposibil să apelezi cu orice rețea mobilă.”

Pentru Kovalenko, care e realizator de documentare, abilitatea de a păstra legătura cu aproape oricine din lume prin intermediul sistemului lui Elon Musk este mană cerească, chiar dacă e dificil să mențină echipamentul în siguranță și operațional, în mijlocul războiului în curs.

„Dacă există bombardamente și trebuie să împachetezi repede și să fugi, tot e nevoie de timp să iei totul pentru Starlink”, a spus ea. „Trebuie să fii atent cu asta. Nu este ca o grămadă de haine pe care o poți arunca în mașină.”

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina

Urmărește-ne pe Google News
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Ce i-a arătat Anamaria Prodan pe telefon lui Reghecampf: „Mă înjura cu mâinile la spate”
GSP.RO
Ce i-a arătat Anamaria Prodan pe telefon lui Reghecampf: „Mă înjura cu mâinile la spate”
PROBLEME în cuplul regal! Decizia şoc luată de Regele Charles. Camillei nu i-a picat deloc bine
Playtech.ro
PROBLEME în cuplul regal! Decizia şoc luată de Regele Charles. Camillei nu i-a picat deloc bine
A spus TOT! De la ce a pornit bătaia dintre Prodanca și Reghe: Ne amtnința cu moartea pe toți!
Viva.ro
A spus TOT! De la ce a pornit bătaia dintre Prodanca și Reghe: Ne amtnința cu moartea pe toți!
"Un om scris cu litere de aur". Povestea lui Sorin, voluntarul ISU care nu are teamă de nimic şi ajută pe oricine are nevoie. A păzit şi mari actori de la Hollywood
Observatornews.ro
"Un om scris cu litere de aur". Povestea lui Sorin, voluntarul ISU care nu are teamă de nimic şi ajută pe oricine are nevoie. A păzit şi mari actori de la Hollywood
Haos în Rusia! Un bărbat a deschis focul într-un birou de recrutare din Irkuţk. Șeful unității se află în stare critică
Știrileprotv.ro
Haos în Rusia! Un bărbat a deschis focul într-un birou de recrutare din Irkuţk. Șeful unității se află în stare critică
Ileana Stana Ionescu și Andrei Ionescu, poveste de dragoste cum nici în filme nu vezi. Sunt împreună de peste 65 de ani și se iubesc la fel de mult ca-n prima zi
FANATIK.RO
Ileana Stana Ionescu și Andrei Ionescu, poveste de dragoste cum nici în filme nu vezi. Sunt împreună de peste 65 de ani și se iubesc la fel de mult ca-n prima zi
Ce nu s-a văzut după finalul imaginilor! O a treia persoană s-a implicat în bătaia dintre Anamaria Prodan şi Laurenţiu Reghecampf. Cine e: "Bătut şi el" | VIDEO
Orangesport.ro
Ce nu s-a văzut după finalul imaginilor! O a treia persoană s-a implicat în bătaia dintre Anamaria Prodan şi Laurenţiu Reghecampf. Cine e: "Bătut şi el" | VIDEO
Horoscop 26 septembrie 2022. Capricornii simt puterea pe care o promite această zi, dar trebuie să știe că totul vine cu un preț și cu o condiție
HOROSCOP
Horoscop 26 septembrie 2022. Capricornii simt puterea pe care o promite această zi, dar trebuie să știe că totul vine cu un preț și cu o condiție
Zenbook Pro 14 Duo OLED (UX8402): device-ul de care nu vei dori să te desprinzi
PUBLICITATE
Zenbook Pro 14 Duo OLED (UX8402): device-ul de care nu vei dori să te desprinzi