Una dintre cele mai restrictive carantine este cea din Spania, unde oamenilor le este permis să iasă din casă doar ca să cumpere mâncare și medicamente (cine are nevoie), să meargă la serviciu (unde este absolut necesar și nu pot lucra de acasă).
Amenzile sunt uriașe (între 601 și 30.000 de euro). Dar cu toate acestea sunt destui dispuși să riște și să încalce regulile.
În Spania sunt interzise inclusiv exercițiile fizice în aer liber. Un bărbat din Țara Bascilor care se ducea cu bicicleta la muncă a fost avertizat să folosească transportul în comun, deoarece pedalatul înseamnă activitate fizică și riscă o amendă.
Autoritățile au spus că folosirea bicicletei este permisă doar în caz de „forță majoră”, dar n-au explicat exact ce înseamnă asta.
Amendată pentru că și-a luat fetița în mașină
Maria Jose, o asistentă medicală din Madrid, a fost printre ghinioniști. Sâmbătă, femeia s-a dus la părinți să le ducă provizii, dar a primit o amendă pentru că în mașină o avea și pe fetița ei.
„Polițistul mi-a spus că mă amendează pentru că eram două persoane în mașină, pe locurile din față, și fără măști de protecție”, a spus femeia amendată.
La plimbare cu… găina, capra și crabul
Regulile le permit oamenilor să-și plimbe câinii în fiecare zi. Cine n-a avut câini, s-a descurcat cu ce a putut. Poliția a transmis că a amendat sau a avertizat oameni pe care i-au găsit la plimbare cu o capră, o găină sau un crab!
Ca să fie și mai explicită, poliția din Catalonia a spus clar că este interzisă ieșirea din case cu canari sau cu porcușori de Guineea!
Costumați în dinozauri, ca să ducă gunoiul
Spaniolii nu s-au lăsat. Au aflat că oamenii pot fi amendați, dar… dinozaurii nu. Din mai multe colțuri ale Spaniei au provenit știri că pe străzi au fost văzuți „dinozauri” (oameni costumați în dinozauri), care duceau gunoiul sau făceau alte activități și n-au vrut să fie recunoscuți.
Dar poliția i-a oprit și i-a luat la întrebări.
Amendată pentru că s-a oprit să mănânce un croissant
Nu numai în Spania legile sunt foarte restrictive și amenzile mari. La Bruxelles, plimbările sunt permise, dar nu și opririle. Reporterul Melissa Heikkila a plătit în capitala Belgiei cel mai scump croissant.
Ea a fost amendată pentru că s-a oprit să mănânce un croissant. Amenzile pentru opriri la Bruxelles sunt între 250 și 500 de euro.
În Olanda, una dintre țările care au impus reguli dintre cele mai relaxate, oamenilor le mai este permis să-și aniverseze zilele de naștere cu maximum trei prieteni. Există avertismente să nu se uite distanța, mai ales când sărbătoritul suflă în lumânări. Dar, pentru ca „bairamul” să fie permis, sărbătoritul trebuie să locuiască într-o casă care permite invitaților să stea la distanță.
Închisoare pentru că a tușit în fața a doi polițiști
Un bărbat din Olanda care a tușit în direcția polițiștilor și a strigat că vrea să-i infecteze cu COVID-19 a fost condamnat la 10 săptămâni de închisoare.
În Olanda s-au înregistrat zece cazuri de „corona-tuse” în public.