Cuprins:
Curtea de Apel Timișoara a pronunțat în 30 ianuarie 2025 sentința finală într-un dosar în care directorul Curții de Conturi Timiș (concediat între timp și ales deputat AUR) a contestat o sancțiune disciplinară de reducere a salariului cu 10 la sută pentru o perioadă de trei luni pentru că a încălcat codul de etică al instituției, acționând cu „exces de putere” și „abuz de drept”.
Concret, lui Popovici i s-a reproșat că a acționat abuziv în momentul în care i-a cerut Agenției Naționale de Integritate să îi comunice datele de identificare ale președintelui instituției pentru a-l amenda pentru că refuză să coopereze cu Curtea de Conturi.
:contrast(8):quality(75)/https://static4.libertatea.ro/wp-content/uploads/2025/02/florin-cornel-popovici-2-facebook-1024x682.jpg)
De unde a pornit totul
Istoria sancțiunii disciplinare din acest caz începe în 2023. În pregătirea unui audit la Spitalul Județean Timișoara, având indicii asupra unor potențiale conflicte de interese, Popovici i-a cerut Agenției Naționale de Integritate să facă „o evaluare a posibilelor cazuri de incompatibilitate și/sau conflict de interese” în cazul a trei persoane: Petre Ion, Petre Izabela și Florică Bârsășteanu, acesta din urmă fiind declarat deja, la vremea respectivă, într-un conflict de interese. În adresele transmise către ANI, Popovici a stabilit și termene până la care să-i fie comunicat răspunsul evaluărilor.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_59a806a6591520e1c1cd0777a7aa5c42.jpg)
Gestul fără precedent al lui Popovici
În cazul unuia dintre angajații Spitalului Județean, Ion Petre, ANI i-a transmis lui Popovici că au fost făcute verificări și sesizarea a fost clasată. În cazul Izabelei Petre și al lui Florică Bârsășteanu, ANI i-a comunicat Curții de Conturi Timiș doar că solicitarea a fost înregistrată și va transmite un rezultat al evaluării. Văzând că „fie întârzie să răspundă, fie nu răspunde deloc”, Popovici i-a transmis Agenției Naționale de Integritate o adresă prin care a cerut instituției să îi trimită „urgent” datele de identificare ale președintelui ANI, pentru a-l amenda.
Popovici și-a justificat gestul în baza legii de funcționare a Curții de Conturi, care prevede că „în îndeplinirea atribuţiilor pe care i le conferă legea, Curtea de Conturi mai are atribuții să solicite organelor de control financiar, fiscal, inclusiv de inspecţie bancară ale Băncii Naţionale a României, verificarea cu prioritate a unor obiective în cadrul atribuţiilor lor legale”.
De asemenea, legea le permite auditorilor Curții de Conturi „să ceară unor instituţii specializate ale statului, ori de câte ori este necesar, să efectueze verificări de specialitate care să contribuie la clarificarea unor constatări”.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_3056cc339f478de58c09cdf1bc0e0e12.jpg)
Aceeași lege mai prevede că nerespectarea prevederilor amintite se sancționează „cu amendă civilă egală cu salariul de la două până la 5 luni al persoanei din vina căreia nu au fost duse la îndeplinire măsurile stabilite”.
Sancționat în urma plângerii ANI
În urma solicitării de comunicare a datelor președintelui ANI, pentru a-l amenda, vicepreședintele ANI i-a transmis lui Popovici o adresă prin care i-a comunicat că „nu face parte din obligațiile ANI solicitarea sa”. În paralel, ANI a sesizat Curtea de Conturi a României, reclamând „conduita” lui Florin Cornel Popovici.
În urma cercetării disciplinare, directorul Curții de Conturi Timiș, despre care Libertatea a dezvăluit că este în conflict deschis cu conducerea Curții de Conturi a României, a fost sancționat disciplinar cu o penalizare de 10 la sută din salariu pentru o perioadă de trei luni.
„Număr nesfârșit de cercetări disciplinare”
Când încă ocupa funcția de director al Curții de Conturi Timiș, înainte să fie demis ca urmare a sancțiunilor disciplinare primite, Florin Cornel Popovici a contestat în instanță sancțiunea primită pentru intenția de amendare a președintelui ANI, arătând că „ordinele abuzive de sancționare emise de către președintele Curţii de Conturi a României, Mihai Busuioc, nu sunt o noutate”.
Popovici a mai arătat că „de când ocupă funcția de director al Camerei de Conturi Timiș, dobândită prin concurs, a fost supus unui număr nesfârșit de cercetări disciplinare și de sancțiuni, toate acestea fiind anulate de către instanțele de judecată sau în curs de soluționare”.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_50667fe95c7cdb374e487dc55dd1481f.jpg)
Apărarea Curții de Conturi a României
În procesul deschis de Popovici, Curtea de Conturi a României a cerut menținerea sancțiunii, subliniind că directorul din Timiș „nu putea uza” de legea invocată pentru amendarea președintelui ANI.
„În situația dată, ANI, primind sesizarea domnul Popovici Florin Cornel, urma să-și desfășoare cercetările în condițiile propriei legi de organizare și funcționare, respectiv Legea nr. 144/2007 privind înființarea, organizarea și funcționarea Agenției Naționale de Integritate, potrivit principiului independenței operaționale”, a arătat Curtea de Conturi a României, în procesul de la Tribunalul Timiș.
Curtea de Conturi a României a mai arătat că Popovici, „în calitatea sa de director al Camerei de Conturi Timiș, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, prin raportare la dispozițiile legale mai sus indicate, nu avea capacitatea legală de a stabili termene imperative în care inspectorii de integritate din cadrul ANI ar fi trebuit să finalizeze activitatea de evaluare sau de a imputa ANI necomunicarea rapoartelor de evaluare întocmite”.
:contrast(8):quality(75)/https://static4.libertatea.ro/wp-content/uploads/2025/02/florin-cornel-popovici--facebook-copy.jpg)
Sancțiunea, anulată definitiv
Tribunalul Timiș, în primă instanță, și Curtea de Apel Timișoara, în apel, i-au dat dreptate fostului director și au anulat sancțiunea disciplinară. Tribunalul Timiș, a cărui decizie a fost menținută de Curtea de Apel Timișoara, a arătat în motivarea sentinței că adresa prin care Popovici a cerut datele de identificare ale președintelui ANI pentru a-l amenda, pentru că a apreciat răspunsul ANI ca fiind o neîndeplinire a unei măsuri, nu îi poate fi imputată, pentru că făcea parte din prerogativele sale.
Tribunalul a admis că, din moment ce ANI a transmis că se fac verificări, „nu era necesară” emiterea adresei de comunicare a datelor șefului ANI pentru a fi amendat. Judecătorul a avut însă în vedere că „ulterior emiterii acestei adrese, reclamantul (n.r. – Florin Cornel Popovici) nu a mai aplicat amenda civilă și nu a mai reținut abaterea prevăzută de dispozițiile menționate anterior în sarcina președintelui sau a unui alt angajat din cadrul Agenției Naționale de Integritate”.
„Demersul reclamantului, concretizat în emiterea adresei CCTM/2023-38720/19.05.2023/Ieșire, nu reprezintă o manifestare defăimătoare, calomnioasă şi neîntemeiată, care aduce atingere prestigiului şi autorităţii Curții de Conturi și nici o intervenţie sau stăruință pentru soluţionarea unor probleme în afara cadrului legal şi în afara atribuțiilor de serviciu pe care le are auditorul public extern.
De asemenea, nu reprezintă o încălcare a obligațiilor (…) din Codul de conduită etică și profesională, aceste din urmă prevederi reglementând principii cu caracter general pe care personalul Curții de Conturi trebuie să le respecte și pe care reclamantul nu le-a încălcat”, se mai arată în hotărârea Tribunalului Timiș, menținută de Curtea de Apel Timișoara.
:contrast(8):quality(75)/https://static4.libertatea.ro/wp-content/uploads/2025/02/florin-moise-id199343inquamphotosoctavganea-scaled-1-1024x696.jpg)
„Am fost singura persoană din Curtea de Conturi a României care a rezistat în fața presiunilor și s-a încăpățânat să acționeze strict în interesul statului român și în limitele legii. Pe fond am demonstrat că nu am avut nicio emoție în aplicarea legii, indiferent de «beneficiar». În acest caz a fost vorba de domnul Moise Florin, președintele ANI. Instanța a apreciat că acțiunea mea de a-l sancționa contravențional pentru refuzul de a-și îndeplini obligațiile legale se încadra în obligațiile mele de serviciu. Aceste personaje care se află în spatele sancționării mele mi-au creat reale prejudicii de imagine și materiale”, a declarat pentru Libertatea fostul director al Curții de Conturi Timiș, în prezent deputat, după pronunțarea sentinței definitive.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro

Libertatea20222023 • 08.02.2025, 12:21
Bugetarii intre ei. In loc sa si facă treaba si au aratat muschii. Si unul a ajuns deputat la extremisti..

unfake • 08.02.2025, 11:21
"Cum s-a tranșat în instanță disputa dintre un director din Curtea de Conturi sancționat de șefi pentru că a vrut să-l amendeze pe președintele ANI." E un "dintre" acolo..deci sa presupunem ca directorul ala e din doua bucati ? Te doare mintea ce "profesionalism" pe jurnalistii astia, nici un titlu "alfabet" nu reusesc sa incropeasca.!!! Nici nu mai citesc articolul ca deja sunt coplesit.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/281_ab728aba05a09fb91d8c2ae78e9bc305.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/153_9e2d0cf64f360ce329b5ed323d7bc299.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/197_2eb6443bc3136bc1f8e952252ff752bd.jpg)
:quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/276_ee521a74d04e93a5fa2daf1c41fd4ba9.png)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/43_b654fd5fa59bde962f82d0d47b378d87.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/15_8139378a34e2e3e40388c629f53fe950.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/253_eaec6e1e3efd708948699e818ecb8959.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/190_473ad1fbffe10ad3abb947c315e6646b.jpg)