De aceea, specialiştii în recrutare spun că sunt câţiva paşi esenţiali de urmat de către candidaţii pentru un post vacant.
Fii asemenea celui care îţi ia interviul. A fi tu însuţi în timpul unui interviu de angajare este destul de dificil. Studiile au arătat că pentru a te face plăcut în timpul unui interviu de angajare şi a avea influenţă asupra angajatorului este să încerci să fii pe aceeaşi lungime de undă cu acesta. Asemănările au influenţă majoră.
Nu este nevoie să minţiţi, ci doar să lucraţi la atitudine.
Coordonarea contează. Este foarte posibil să nu ai control asupra acestui aspect, dar încearcă să faci tot efortul pentru a fi punctual.
Fă din discuţia cu angajatorul un moment plăcut. Prima impresie contează mai mult decât crezi şi, odată formată, este foarte greu să o schimbi. Să ştii cum să creezi o primă impresie bună este un element-cheie pentru un interviu de angajare reuşit.
Ai încredere în tine. A fost demonstrat ştiinţific faptul că persoanele care au mai multă încredere în ele şi care se simt puternice au mai mult succes în cadrul interviului de angajare. Însă pentru asta este nevoie de puţină pregătire morală făcute cu cel puţin câteva minute de a începe interviul. Puterea şi încrederea în sine sunt sugerate şi de poziţia corpului, aşa că sunt necesare nişte exerciţii preliminare în acest sens, făcute în faţa oglinzii.
S-a demonstrat, de asemenea, că narcisiştii au obţinut un punctaj mai mare în cadrul unor simulări de interviuri de angajare, în comparaţie cu aceia la care stima de sine nu este bine dezvoltată.
Să ştii exact la ce întrebări să răspunzi. De obicei, spre finalul unui interviu, angajatorul adresează clasica provocare: „Ai vreo întrebare să ne adresezi?”. Este bine să nu pici în capcană şi să devii mai degrabă filosofic decât pragmatic.