De ce apar negii

Oriunde ar apărea, negii – se numesc şi veruci – sunt rezultatul infecţiei cu Papiloma Virusul Uman (HPV). Anumite tulpini provoacă negi pe mâini, altele provoacă negi pe tălpi, în zona genitală sau în jurul gurii. HPV este cunoscut în special pentru că duce la cancer de col, dar există multe tulpini ale virusului, iar cele care provoaca negi sunt diferite de cele care duc la cancer.

Te poţi infecta cu virusul care provoacă negii de la o persoana infectată sau din obiecte atinse de ea. Agentul patogen se dezvoltă rapid pe suprafeţele calde şi umede, cum ar fi cele din zona piscinelor, a vestiarelor şi a băilor, este extrem de contagios şi poate supravieţui timp de mai multe luni fără o gazdă umană.

Perioada de incubaţie este şi ea lungă. Verucile pot aparea după câteva săptămâni până la câteva luni de la infectare şi evoluţia bolii este influenţată de traumatisme ale pielii, uscăciunea, pH-ul ei sau reducerea stratului de grăsime.

Cum ameliorezi simptomele dacă ai negi

Dat fiind faptul ca nu reprezintă o problemă majora de sanatate şi pot trece de la sine, poţi ignora problema. Dar, uneori, poate fi neplacut şi dureros. Pentru ameliorarea simptomelor se poate aplica un plasture special din material moale în jurul verucii.

Îl poţi confecţiona acasa din doua bucaţi de catifea de bumbac, taiate în forma rotunda, puse faţa în faţa cu partea moale în exterior şi lipite cu un plasture adeziv pe zona afectata. Daca e în zona piciorului, ajuta frecarea cu un material abraziv cum este piatra ponce, dupa ce talpa a fost înmuiata în apa calduţa timp de 20 de minute.

Cum scapi de negi cu tratament medical

Scapă de negi prin cauterizare. Este o metodă simplă, rapidă pentru a scăpa de veruci care se face cu anestezie locală, cremă sau prin injectare. Se preferă anestezia pentru leziunile multe și mărunte.

Cum scapi de negi cu laser Vbeam. Este o metodă modernă și nedureroasă prin care se taie „alimentarea” verucilor, care se usucă netraumatic. Este eficientă în special pe leziunile noi.

Cum scapi de negi prin crioterapie, sau lasere de „ars”. Este metoda clasică, neplăcută, dar folosită atunci când alte metode nu rezolvă situaţia.

Sursa: csid.ro

Cum scapi de negii plantari

 • Peelingul cu acid salicilic – înepărtează straturile verucii și poate stimula capacitatea sistemului imunitar
 • Tehnica de congelare instantanee a verucii. Se aplică azot lihcid fie cu un spray, fie cu un tampon de bumbac. Într-o săptămână, țesutul mort se desprinde. Tratamentul trebuie repetat la trei sau patru săptămâni.
 • Imunoterapia
 • Intervenție chirurgicală minoră
 • Tratament cu laser

Sursa: doc.ro

Cum scapi de negii genitali

Cum scapi de negii genitali la medic

 • Crioterapia
 • Arderea prin electrocauterizare
 • Excizia chirurgicala cu bisturiul. Negul este îndepărtat cu tot cu “rădăcină”, adica tesutul dermic afectat in profunzime de infectia HPV.
 • Razele laser. Este o metodă folosită mai ales în cazul negilor extinși, aplatizați, ori situați în interiorul orificiilor uretrale

Tratament acasă pentru negii genitali

Medicul îți poate recomanda un tratament pentru negi pe care să-l aplici acasă. Un tratament local, constând într-o cremă care conține următoarele substanțe active:

 • Imiquimod – stimuleaza sistemul imunitar în lupta cu virusulptii cutanate si oboseala.
 • Podofilina și podofilox, pe bază de rășini vegetale, ce distrug țesutul unde este localizată infecția
 • Acidul tricloracetic – cauzeaza o arsură chimică a negului genital, cu senzația de arsură, durere, usturime.

Sursa: doc.ro

Foto: Shutterstock

 • Notă: Informațiile din acest articol nu înlocuiesc sfaturile unui medic specialist. Vă recomandăm, înainte de a încerca orice tratament, să consultați medicul și să urmați indicațiile acestuia. 

Citeşte şi:

Cum scapi de mătreață. Remedii pentru a scăpa de mătreață

Cum scapi de purici. Metodele care nu dau greș

Cum scapi de coșuri. Metode naturale care dau rezultate

Medicul Virgil Musta, din spitalul timișorean cu cei mai mulți pacienți vindecaţi, ne dă 13 sfaturi esențiale în lupta cu coronavirusul
GSP.RO

Medicul Virgil Musta, din spitalul timișorean cu cei mai mulți pacienți vindecaţi, ne dă 13 sfaturi esențiale în lupta cu coronavirusul

Horoscop 5 aprilie 2020. Gemenii își pun bazele unui altfel de viitor
HOROSCOP

Horoscop 5 aprilie 2020. Gemenii își pun bazele unui altfel de viitor