Sunt șanse să se termine războiul în 2023? Se va tranșa situația pe câmpul de luptă sau la masa negocierilor? Iată două dintre întrebările la care au răspuns analiștii.
Scenariul 1
„Napoleon, Hitler și Stalin au fost nevoiți să-și mențină armatele în mișcare în fața unei ierni de stepă, iar acum, pentru că invazia nu merge cum și-a dorit el, Vladimir Putin își adună forțele pe timp de iarnă pentru a pregăti o nouă ofensivă rusă, în primăvară”, punctează Michael Clarke, director al Institutului de Studii Strategice din Exeter.
Potrivit acestuia, ambele părți au nevoie de o pauză, dar ucrainenii sunt mai bine echipați și motivați să continue și ne putem aștepta să mențină presiunea, cel puțin în Donbas.
În jurul localităților Kreminna și Svatove, ucrainenii sunt foarte aproape de o mare victorie, care ar împinge forțele ruse cu 65 de kilometri în spate, până la următoarea linie naturală defensivă, aproape de locul unde a început efectiv invazia, pe 24 februarie. În aceste condiții, cu Kievul întrezărind „premiul cel mare”, Zelenski va fi reticent să se oprească.
Ofensivele ucrainene ar putea totuși să se oprească în sud-vest, după recuperarea Hersonului, spune analistul. Trecerea pe partea de est a râului Nipru pentru a pune presiune asupra legăturilor rutiere și feroviare vulnerabile ale Rusiei în Crimeea ar putea fi prea solicitantă.
Dar posibilitatea ca Kievul să lanseze o nouă ofensivă-surpriză nu poate fi niciodată exclusă.
Pentru 2023, cheia evoluției conflictului va fi soarta ofensivei din primăvară a Rusiei. Putin a spus că aproximativ 50.000 dintre trupele nou mobilizate sunt deja pe front, semn că ceilalți 250.000 dintre cei proaspăt mobilizați se pregătesc pentru anul viitor.
Un alt scenariu înaintat de Clarke este cel al unui armistițiu scurt și instabil – Putin a spus clar că nu se va opri, iar Ucraina a arătat că luptă pentru viața sa.
Scenariul 2
Pentru analistul Andrei Piontkovsky, 2023 va aduce o victorie a Ucrainei, prin restabilirea completă a integrității teritoriale. El invocă două motive pentru care alege acest scenariu.
Primul motiv: determinarea și curajul armatei ucrainene și ale națiunii ucrainene în ansamblu, fără precedent în istoria războiului modern. Al doilea: „după ani de tăcere în fața unui dictator rus, Occidentul s-a maturizat, în sfârșit, pentru a realiza amploarea provocării istorice cu care se confruntă”.
Cât de rapid va realiza Ucraina această victorie depinde de viteza cu care NATO va putea livra armament ofensiv, spune analistul.
„Mă aștept ca Melitopol să devină punctul-cheie de luptă în următoarele luni – poate săptămâni. După ce vor prelua Melitopolul, ucrainenii se vor muta cu ușurință în Marea Azov, întrerupând efectiv liniile de aprovizionare și comunicații către Crimeea”, prevede analistul stabilit la Washington.
Capitularea Rusiei va fi convenită în mod oficial în cadrul discuțiilor, după progresele devastatoare ale Ucrainei pe câmpul de luptă, iar puterile învingătoare – Ucraina, Marea Britanie, SUA – vor modela o nouă arhitectură de securitate internațională, mai spune Piontkovsky.
Scenariul 3
„Vladimir Putin se aștepta la acceptarea pasivă de către Ucraina a acțiunilor vecinului său mai puternic, fără implicarea semnificativă a altor țări. Această greșeală gravă de calcul a dus la un conflict prelungit, fără un sfârșit previzibil”, consideră Barbara Zanchetta, cercetătoare la Departamentul de Studii de Război de la Kings College din Londra.
Ea afirmă că va fi o iarnă grea, din cauza atacurile rusești asupra infrastructurii ucrainene, care au ca rol să distrugă moralul și rezistența populației greu încercate, dar rezistența fermă a ucrainenilor va prelungi războiul.
Perspectivele de negociere sunt sumbre, spune Zanchetta, întrucât pentru un potențial acord de pace, cerințele de bază ale cel puțin unei părți trebuie să se schimbe și nu există niciun indiciu că acest lucru se va întâmpla.
Momentul când războiul se va încheia va fi stabilit în Rusia, întrucât costurile, atât materiale, cât și umane, ar putea schimba nivelul de implicare al elitei politice – cum s-a întâmplat cu SUA în războiul din Vietnam și cu implicarea rușilor în conflictul din Afganistan.
„Din păcate, va continua să fie o luptă politică, economică și militară de lungă durată. Și la sfârșitul anului 2023, cel mai probabil, va fi încă în desfășurare”, conchide Zanchetta.
Scenariul 4
Generalul Ben Hodges, fostul comandant al armatei SUA staționate în Europa, este convins că războiul se va încheia cu victoria Ucrainei, posibil chiar în 2023. El spune că armata ucraineană va rezista mai bine iernii, datorită echipamentului occidental, iar în ianuarie poate începe faza finală: eliberarea Peninsulei Crimeea.
Eliberarea Hersonului este factorul care l-a convins pe general că victoria ucrainenilor e posibilă, întrucât a reprezentat un impuls psihologic pentru ucraineni și o umilință pentru Kremlin, dar și un avantaj operațional cheie.
„Cred că, la sfârșitul anului 2023, Crimeea va reveni pe deplin sub controlul și suveranitatea Ucrainei, deși ar putea exista un acord care să permită Rusiei să-și reducă treptat prezența navală la Sevastopol”, spune Hodges.
Scenariul 5
David Gendelman, un analist militar stabilit în Israel, afirmă că este important, înainte de toate, să se analizeze ce vrea să obțină fiecare parte.
Rusia ar putea lansa o ofensivă în care să implice militarii mobilizați care nu au fost deja trimiși pe front și forțele eliberate după retragerea din Herson.
Cel mai probabil, rușii se vor baza pe tactica actuală de măcinare lentă a forțelor ucrainene pe direcții înguste și cu un avans lent, ca în zonele Bahmut și Avdiivka, cu tactici asemănătoare în zona Svatove-Kreminna.
De asemenea, vor continua țintirea infrastructurii energetice ucrainene și a pozițiilor din spatele frontului, în același război de uzură pe care îl desfășoară în prezent.
La rândul ei, Ucraina are la dispoziție un număr semnificativ de forțe după eliberarea Hersonului, iar acestea ar putea să se concentreze pe direcția cea mai valoroasă din punct de vedere strategic: spre Melitopol sau Berdiansk, urmărindu-se tăierea coridorului continental rus spre Crimeea. Aceasta ar fi o victorie majoră a Ucrainei și tocmai de aceea rușii fortifică Melitopolul, explică analistul.
O altă opțiune pentru Ucraina este Svatove, pentru că un succes acolo ar pune în pericol întregul flanc nordic al liniei de front ruse.
În opinia analistului, abia după ce vom vedea pe ce direcții se concentrează armatele ucraineană și rusă se va putea discuta despre momentul în care războiul s-ar putea încheia.
Foto: Profimedia
Elenuca • 29.12.2022, 09:21
Toate scenariile si evaluarile facute de analisti si potentati din siguranta si caldura biroului ignora gerul ,lipsurile ,bolile si tragediile celor aflati pe front . Sunt oameni si pot claca in fata ororilor la care iau parte . Iar la scenariul 2 exista urmatoarea observatie : daca nu e razboi recunoscut ,nici macar nu s a depus o declaratie de condamnare EU cu NATO de protest impotriva agresiunii rusesti ....atunci cum vine acel analist sa declare victoria puterilor combatante ,alaturind numele UK si SUA ? Administratia Biden nu recunoaste implicarea in razboiul acesta proxi ,numai ajuta Ucraina !