Klaus Iohannis a anunțat joi că majoritatea elevilor vor reveni în bănci pe 8 februarie. Decizia depinde însă de cum va evolua situația epidemiologică în România, iar pe 2 februarie, după o nouă reevaluare, se va lua o hotărâre finală.

Mai multe studii anterioare au arătat că riscurile ca școlile primare să devină focare COVID sunt mai mici decât în alte medii, cu populație adultă, motiv pentru care unele state din lume au decis să mențină deschise școlile ori o parte dintre ele. Dar apariția noii variante a virusului, mult mai contagioase, a schimbat datele problemei.

Rapoartele inițiale apărute în luna decembrie despre noua tulpină semnalau faptul că, spre deosebire de versiunile anterioare ale virusului, copiii ar putea fi la fel de sensibili la noua variantă ca adulții, alimentând speculațiile că școlile ar putea avea nevoie să se închidă preventiv pentru a limita răspândirea variantei.

Cercetările recente ale Agenției de Sănătate Publică din Anglia ar putea pune anula o parte din temeri.

Cercetătorii englezi au urmărit în detaliu aproape 20.000 de persoane infectate cu noua variantă, inclusiv aproape 3.000 de copii sub 10 ani, infectați cu noua tulpină, pentru a determina cum au transmis persoanele de diferite vârste varianta altora.

Ei au descoperit că copiii cu vârsta sub 10 ani aveau aproximativ 50% șanse să răspândească noua variantă, la fel ca adulții. Dar cifra a fost aceeași și pentru versiunea anterioară a virusului.

Au existat numeroase speculații la început care sugerează că copiii răspândesc mai mult această variantă. Nu prea este cazul.

Muge Cevik, expert în Boli Infecțioase la Universitatea St. Andrews din Scoția:

Copiii și adolescenții cu vârste cuprinse între 10 și 19 ani au avut mai multe șanse decât copiii mai mici să răspândească varianta, dar nu la fel de mari ca adulții. În general însă, varianta a fost mai contagioasă în fiecare grupă de vârstă decât versiunile anterioare ale virusului.

Virusul mutant va duce la creșterea numărului de infecții la copii, cu excepția cazului în care școlile își consolidează măsurile de precauție, iar experții consideră că autoritățile ar trebui să se pregătească pentru noul scenariu.

Varianta nu afectează neapărat copiii în special, dar știm că adaugă mai multă transmisibilitate la toate grupele de vârstă. Trebuie să găsim modalități de a readuce acești copii înapoi la școală cât mai curând posibil; trebuie să folosim această perioadă de timp pentru a ne pregăti.

Muge Cevik, expert în boli infecțioase la Universitatea St. Andrews din Scoția:

Exemplul Franței

În Franța, unde noua variantă nu a dus la un val de infecții până acum, școlile s-au redeschis la începutul acestei luni după vacanța de sărbători.

Franța nu se confrunta cu o epidemie deosebit de dificilă, iar protocoalele de sănătate puse în aplicare în septembrie anul trecut au limitat transmiterea în școli, a declarat Jean-Michel Blanquer, ministrul francez al educației.

Școli din Europa, închise din cauza noii tulpini

În Marea Britanie, școlile ar fi trebuit să se deschidă pe 4 ianuarie. Cu toate astea, momentul a fost amânat cu două săptămâni din cauza numărului mare de infectări în contextul în care țara se confruntă și cu noua tulpină a COVID-19. Autoritățile britanice plănuiesc testarea în masă a elevilor și profesorilor.

În Germania, cancelarul Angela Merkel a promis că școlile vor fi ultimele care se vor închide în timpul celui de-al doilea blocaj care a început în noiembrie.

Până să se închidă școala, copiilor li s-a cerut să poarte măști și să deschidă ferestrele pentru a asigura o ventilație mai bună chiar și când temperaturile au scăzut. Dar teama de răspândire a noii variante a determinat-o pe Merkel să țină școlile închise după vacanța de iarnă cel puțin până la sfârșitul lunii ianuarie.

Și guvernul italian a permis deschiderea nu doar a școlilor elementare, ci și a liceelor, deși la jumătate de capacitate. Cu toate acestea, liderii locali au implementat restricții mai stricte, unele licee urmând să rămână închise până la sfârșitul lunii.

Măsurile mai stricte fac școala mai sigură

Experții consideră că este clar de luni bune ce măsuri trebuie luate pentru ca școlile să funcționeze deschise și să fie chiar mai sigure sigure decât dacă s-ar învăța de acasă.

Dr. Uché Blackstock, medic de urgență din Brooklyn și fondator al Advancing Health Equity, susține că sunt necesare măști pentru toți copiii și pentru personal. De asemenea, este foarte importantă asigurarea unei ventilații adecvate în școli sau este sugerată chiar predarea în aer liber.

Specialistul mai amintește și distanța pe care elevii și studenții trebuie să o păstreze între ei. Acesta sugerează adoptarea orarelor hibride, la care însă România va renunța, după cum a anunțat ministrul educației, Sorin Cîmpeanu.

De o importanță deosebită este și igiena mâinilor, a mai explicat Dr. Uché Blackstock.

Noua variantă, deși este mai contagioasă, nu se poate răspândi dacă sunt respectate măsurile și dacă metoda este desigur modificată.

Când sistemul este proiectat corect și aducem copiii la școală, aceștia sunt la fel de siguri, dacă nu chiar mai siguri, decât ar fi într-un sistem hibrid sau la distanță.

Dr. Uché Blackstock:

Foto: Profimedia

FOTO Teodora, fiica lui Andrei Vochin, despre relația cu Ilie Dumitrescu: „A fost o greșeală”
PARTENERI - GSP.RO
FOTO Teodora, fiica lui Andrei Vochin, despre relația cu Ilie Dumitrescu: „A fost o greșeală”
ȘOC! Câți bani cere Laurette pentru o partidă de sex: 'Am mai înșelat'
Playtech.ro
ȘOC! Câți bani cere Laurette pentru o partidă de sex: 'Am mai înșelat'
Imagini sfâșietoare după accidentul mortal din Piața Constituției: "Ionuţ... mă auzi? Ionuț!"
Observatornews.ro
Imagini sfâșietoare după accidentul mortal din Piața Constituției: "Ionuţ... mă auzi? Ionuț!"
Horoscop 26 februarie 2021. Leii sunt convinși că steaua lor norocoasă va deveni din ce în ce mai luminoasă
HOROSCOP
Horoscop 26 februarie 2021. Leii sunt convinși că steaua lor norocoasă va deveni din ce în ce mai luminoasă
Sute de biluțe misterioase au apărut în casa unei femei și nimeni nu știa ce sunt. Un expert i-a dat răspunsul
Știrileprotv.ro
Sute de biluțe misterioase au apărut în casa unei femei și nimeni nu știa ce sunt. Un expert i-a dat răspunsul
Handbalista româncă celebră, bătută şi violată: "M-a chemat în cameră şi...". Cine e agresorul: primele informaţii
Telekomsport
Handbalista româncă celebră, bătută şi violată: "M-a chemat în cameră şi...". Cine e agresorul: primele informaţii
Cum să vinzi și să cumperi în siguranță pe OLX (Publicitate)
PUBLICITATE
Cum să vinzi și să cumperi în siguranță pe OLX (Publicitate)