MENIU CAUTĂ

CURA DE SLĂBIRE! Cunoaştem efectele asupra fizicului, dar care sunt cele asupra psihicului?

Distribuie

Psihologul Cezar Laurenţiu Cioc face o succintă prezentare a curei de slabire din unghi de abordare al minţii. Este o idee bună să te compari cu fotomodele din reviste, sau există etaloane mai potrivite pentru tine?

În Romania, un om tânăr din trei tinde să aibă o greutate corporală mai mare decat ar fi natural. Este un procentaj mare, de aici şi nevoia de informaţii cu privire la cura de slăbire. Pe piaţă este o sumedenie de regimuri iar revistele de specialitate abundă în informaţii cu privire la necesitatea curei de slabire si impactul asupra fizicului. Este momentul să punem accent şi pe modul în care intenţia de a pierde kilogramele în plus se raportează la psihic.

Dă-mi, Doamne, puterea de a schimba ceea ce se poate, de a mă adapta la ceea ce nu pot schimba şi întelepciunea de a discerne între cele două situaţii.

Cura  de slăbire solicită extensiv două mari instanţe ale psihicului: voinţa şi motivaţia. Pe scurt, trebuie să vrei în mod hotărât şi să ai de ce să o faci!  Cei mai mulţi oameni vor să slăbească exclusiv din raţiuni estetice. Motivatia slabitului are însă  doua direcţii: frumuseţea şi sănătatea. Ele ar trebui să meargă în pas sincron. Grăsimea  acumulată ca urmare a indisciplinei alimentare are efecte negative la nivel cardiac sau pe interiorul vaselor sangvine. Asta trebuie să îngrijoreze la fel de mult ca idea de neatractivitate sexuală cauzată de surplusul de greutate.

shutterstock_124895302

Menţinerea frumuseţii este un process continuu de disciplină, şi nu o destinaţie

Odată ajuns la greutatea dorită, multa lume presupune ca s-a încheiat suferinţa restricţionării de la alimentele bune la  gust dar care se depun. Nu este deloc aşa! Este nevoie de efort de voinţă menţinut în timp, de disciplină, autocontrol şi rezistenţă la frustrare. Cura de slăbire poate genera mari nemulţumiri şi chiar depresii. fie din cauza restricţionării pe termen lung de la ce îţi place să mănânci, fie atunci când, după ce ai slăbit, revii la vechiul stil de viaţă şi pui la loc kilogramele pe care le dadusei jos. Simţi atunci că tot efortul şi chinul au fost în zadar. Soluţia este să  percepi idea de optim corporal şi de ”to be fit” ca pe un continuu stil de viaţă, şi nu ca pe o acţiune de moment, după care vei avea libertatea de a fi din nou indisciplinat în alimentaţie. Menţinerea frumuseţii este un process continuu de disciplină, şi nu o destinaţie

Modelele din reviste sunt un etalon de multe ori inaplicabil unei persoane sănătoase

Modelele din reviste sunt un etalon de multe ori inaplicabil unei persoane sănătoase. Într-adevăr, unele dintre acele persoane au fost binecuvântate cu o conformaţie genetic potrivită, iar dacă nu o ai ereditar, îţi este greu să arăţi ca ele. Chiar si ele insă sunt mai frumoase în poze decăt în realitate. În reviste, modelele sunt bronzate, machiate, îmbrăcate (sau dezbrăcate) special în scopul de a atrage audienţa. Comparaţia cu imaginea lor e nerealistă. Dacă ai vedea-o pe cea din revistă trezită din somn, ar arăta fix ca un om de rănd, poate cu nişte kilograme în minus. E o zicală: dă-mi, Doamne, puterea de a schimba ceea ce se poate, de a mă adapta la ceea ce  nu pot schimba şi întelepciunea de a discerne între cele două situaţii! Se aplică în totalitate curei de slăbire. Cel mai important este ca sănătatea să nu fie afectată. Dacă această condiţie este îndeăplinită, nu e neapărat nevoie să îţi stabileşti etalonul de frumuseţe în revistele glossy.

shutterstock_371404390

Din punct de vedere psihologic, este mai rentabil să deprinzi tehnici prin care îţi accepţi imprefecţiunile. Se simte în atitudine imediat dacă tu te placi pe tine şi eşti în echilibru cu tine însuţi. Dacă tu te placi e mult mai probabil să te placă şi oamenii de care ai vrea tu sa fii placut/ă (deşi ironia sorţii e că, de cele mai multe ori, te plac cei pe care tu nu îi placi). Cert este că e foarte important ca uneori sa îţi accepţi cele câteva kilograme în plus, după ce ai încercat totul  pentru a le da  jos! E foarte adevărată vorba conform căreia ”Într-o lume a bărbaţilor, o femeie e condamnată să fie frumoasă!”  Dar ce!? Adele sau Meghan Trainor sunt urâte?

 

Psiholog Cezar Laurenţiu Cioc, Institutul de Cercetare şi Dezvoltare a Potenţialului Uman din Bucureşti

Psih.-Cezar-Laurentiu-Cioc-1

 

Citește mai multe despre IMPACT, psihic și psiholog pe Libertatea.

Comentarii