Ancāns a creat Curcubeul Polar pentru a susține comunitățile defavorizate, apelând la sentimente de empatie, conștientizare și solidaritate. Vizitatorii pot asista la un curcubeu dublu care se întinde de-a lungul meridianului 26E de la Polul Nord la cel Sudic, în București, România, precum și de-a lungul altor locații din Estonia, Finlanda, Letonia, Lituania, Belarus, Ucraina, Bulgaria, Turcia, Arhipelagul Grecesc, Zimbabwe, Botswana. Acesta a fost creat de artistul letono-britanic Kristaps Ancāns.
Curcubeul Polar, sculptura de RA a artistului Kristaps Ancāns, va fi vizibilă în Piața Constituției (în fața Palatului Parlamentului) în București și de-a lungul Globului, în locații situate pe linia meridianului 26E, până pe 1 octombrie.
Cei care vor să-l vadă vor trebui să descarce aplicația online Polar Rainbow App, din App Store pentru iPhone și iPad Polar Rainbow App, din Google Play.
Un curcubeu de văzut împreună
„Nu cred că atunci când vedem un curcubeu pe cer după ploaie, ne întoarcem privirile de la el doar pentru că opiniile noastre sunt conservatoare, pentru că este un fenomen natural. Polar Rainbow este o sculptură AR care își păstrează percepția formală, precum și libertățile și bucuria, și este un fenomen natural”, declară pentru Libertatea Kristaps Ancāns.
Speră ca fiecare dintre românii care îl vor privi pe cer să poată relaționa în felul propriu. „Cred că frumusețea acestui proiect este că poate fi experimentat împreună cu prietenii, familia etc. sau individual, te lasă să tragi propriile concluzii despre curcubeu. Cred că a face parte din orice direcție – conservatoare, liberale, comuniste, ecologice sau alte direcții politice nu ar trebui să fie împotriva fericirii oricărei ființe umane – asta este ceea ce este nefiresc”, mai spune artistul.
Inspirație pentru egalitate
„În contextul și conform istoriei Europei de Est, proiectul va accentua lupta continuă pentru drepturi civile depline și egale ale comunităților LGBTQIA+, având în vedere că încă se desfășoară eforturi pe anumite planuri pentru restricționarea acestor drepturi ale oamenilor din aceste comunități. (…) Curcubeul Polar oferă inspirație pentru a ne alătura și a ne face auzite vocile în susținerea egalității și justiției pentru toți”, a declarat Corina L. Apostol, curatoarea proiectului, într-un comunicat de presă.
Proiectul este inspirat de „Lanțul Baltic al Libertății” din 1989, când aproximativ 2 milioane de oameni din Letonia și Lituania și-au luat mâinile pentru a forma un lanț uman. Sub forma unei demonstrații politice pașnice, lanțul s-a întins 430 de mile de-a lungul granițelor celor două țări în momentul dizolvării Uniunii Sovietice. Curcubeul Polar a fost lansat pe 1 iunie anul acesta, în colaborare cu Times Square Arts din New York, în onoarea Lunii Pride, sărbătorită la nivel mondial.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro