Mergi direct la conținut »
VIDEO / 40 de ani de la cutremurul din 4 martie 1977. Octavian Cepraga: «Amintirile sunt cumplite»
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România > VIDEO / 40 de ani de la cutremurul din 4 martie 1977. Octavian Cepraga: «Amintirile sunt cumplite»

VIDEO / 40 de ani de la cutremurul din 4 martie 1977. Octavian Cepraga: «Amintirile sunt cumplite»

Săptămâna aceasta se împlinesc 40 de ani de la cutremurul din 4 martie 1977, cea mai neagră zi din istoria recentă a României, cu cel mai negru bilanț post-dezastru natural: 1.570 de vieți pierdute printre ruinele clădirilor prăbușite în București și în țară. Mărturiile celor care au asistat la operațiunile de salvare sunt tulburătoare.

În doar 55 de secunde de mișcări violente ale pământului, comparate de seismologi cu energia distructivă a zece bombe atomice de tipul celei de la Hiroshima, în țară s-au prăbușit 32.900 de locuințe, 1.570 de oameni au murit, 11.300 au fost răniți, iar 35.000 de familii au rămas pe drumuri.

Cel mai mare dezastru a fost în Capitală, unde s-au înregistrat și cele mai multe victime: 1.391. Aici, operațiunile de salvare s-au întins pe multe zile. Pompierii care s-au luptat să scoată din mormanele de moloz decedații și răniții au amintiri cumplite de atunci. La fel, angajații Televiziunii și Radiodifuziunii Române care au fost trimiși să relateze de la locul dezastrului.

Octavian Cepraga, tatăl actriței Cristina (Kitty) Cepraga, pe atunci redactor la Radiodifuziunea Română, a povestit într-un documentar TVR lucruri absolut cutremurătoare: “Am văzut pe cineva ducând în brațe ceva cu părul blond, curgea până jos un păr blond, superb și două piciorușe. M-am blocat. Au ajuns la salvare, au băgat copilul înăuntru, dar n-au putut să facă nimic. Era mort”. O altă scenă de coșmar i s-a desfășurat în fața ochilor la Universitate, vizavi de Intercontinental: “La ultimul etaj, la blocul Dunărea, era o femeie care atârna, jumătate era prinsă în moloz și cealaltă jumătate atârna. Amintirile sunt cumplite”, a mai spus Cepraga, care a mărturisit că nu s-a putut duce să se culce acasă, în patul lui, mai bine de zece zile, din pricina șocului trăit.

Liniște, zâmbește președintele! Ce promitea Klaus Iohannis în 2014 și ce face azi
Recomandări

Liniște, zâmbește președintele! Ce promitea Klaus Iohannis în 2014 și ce face azi

Imaginile grotești i-au marcat pe toți cei care au asistat la operațiunile de salvare. “Ceva îngrozitor a fost. Ceva îngrozitor. Vedeai câte o mână, vedeai când venea excavatorul și trăgea…”, a mai povestit un angajat al TVR, a cărui mărturie a fost completată de Cepraga: “Cupa venea, parcă era o mână, nici măcar nu era de metal, ca o mână, ușor, ușor, să nu atingă cadavrul. Cum să-l atingă, să-l taie, să-l rupă?”.

Cutremurul din 4 martie 1977 a durat mai puțin de un minut, dar a fost suficient să îndolieze toată țara. Printre victimele sinistrului s-a numărat și personalități ale vremii: îndrăgitul actor Toma Caragiu, cântăreața Doina Badea sau regizorul Alexandru Bocăneț.

Elevele de la “Total Dance Center”, abuzate și în Italia: “A luat o rangă de metal și a început să dea cu ea”
Recomandări

Elevele de la “Total Dance Center”, abuzate și în Italia: “A luat o rangă de metal și a început să dea cu ea”

Sursa video: TVR


40 DE ANI DE LA CUTREMURUL DIN 1977

Close
Închide
  Close