“Organizațiile criminale sunt ca bursa, anticipează întotdeauna direcțiile. Natura piețelor bursiere nu este de a fotografia criza, ci de a o prevedea; astfel, mafiile intuiesc afacerea înainte de definirea nevoilor pieței. Ce fac clanurile, cele mai bune structuri organizate ale capitalismului contemporan la momentul coronavirusului? Din observația din aceste zile se pare că mafiile nu aveau mai multe informații decât celelalte. Nici măcar mafia din Hong Kong (puterile Triade) nu anticipase vremurile orientându-și afacerile în vederea pandemiei. Acum, ceea ce se întâmplă din Mexic în Kosovo, din Italia în Iran este că mafiile se îndreaptă către marile speculații”, scrie Roberto Saviano, pentru La Repubblica.

Mafia se îndreaptă spre marea speculă: Dacă cauți pâine, nu contează din ce cuptor provine

“Urgențele publice cresc potențialul de câștig pentru multe companii, nu numai pentru organizațiile criminale. Acestea au însă un dublu avantaj: afaceri și tăcere. Orice urgență monopolizează atenția mass-media: mecanismele criminale nu mai ocupă spațiul lor (deja mic) în știri, imperativul supraviețuirii domină totul. În plus, în țări precum Italia, mașina judiciară deja compromisă încetinește într-o formă finală. Pandemia este locul ideal pentru mafii, iar motivul este simplu: dacă îți este foame, cauți pâine, nu contează din ce cuptor provine și cui îi distribuie; dacă aveți nevoie de un medicament, plătiți, nu vă întrebați cine vă vinde, e mai important să-l aveți. Alegerea este posibilă doar în momentele de pace și bunăstare”, subliniază Saviano.

Mafia a investit în sectoarele câștigătoare: cantine, curățare, dezinfectare, funeralii

Rețeta organizațiilor de tip mafiot a fost să-și dezvolte afaceri care oferă servicii esențiale.

E suficient să ne uităm doar la portofoliul mafiilor pentru a înțelege cât pot câștiga din această pandemie. Unde au investit în ultimele decenii? Companii multiservicii (cantine, curățare, dezinfectare), reciclare de deșeuri, transport, funeralii, distribuție de ulei și produse alimentare. Iată, atunci, cum vor câștiga. Mafiile știu de ce aveți nevoie și le vor oferi în termenii lor. A fost întotdeauna așa.

Roberto Saviano, eseist:
"Dacă aveți nevoie de un medicament, veți plăti, indiferent cine vi-l vinde". Cum profită Mafia de coronavirus
Roberto Saviano. Foro Hepta

Miza nu o reprezintă atât materiile prime necesare, ci controlul distribuției lor.

„De-a lungul anilor, mafia a reușit să se infiltreze la vârful sectorului sănătății. Adevărata afacere criminală nu este aceea de a fura măști destinate revânzării. Turcia, India, Rusia, Kazahstan, Ucraina, România au oprit sau au redus exporturile de măști; 19 milioane de bucăți (inclusiv Fpp2, Fpp3 și chirurgical) sunt blocate în străinătate, în țările de producție sau în cele care trec prin Italia. Cine va negocia deblocările și tranzitele, în opinia dumneavoastră?”, întreabă retoric, eseistul italian.

Piața drogurilor a explodat chiar înainte de blocare

În vremuri de criză, mafia profită de faptul că autoritățile vor fi preocupate de gestionarea crizei și vor diminua controlul asupra afacerilor ilicite.

“În acest moment controalele în porturile internaționale au scăzut, încărcăturile trec mai ușor. În comerțul cu amănuntul, a existat o creștere inițială chiar înainte de blocare, când oamenii au făcut stocuri de droguri la fel ca în cazul alimentelor. În fața cafenelelor din Amsterdam erau linii foarte lungi (uneori mai lungi decât în ​​supermarketuri); la New York, marijuana administrată de traficanții de droguri a avut o creștere exponențială a distribuției în orele în care au fost anunțate măsurile de închidere”, spune Roberto Saviano.

Întrebarea nu e dacă Mafia va profita, ci cum

Pandemia de coronavirus a schimbat perspectiva: de obicei dezastrele implicau deplasări masive de oameni. Acum, boala îi constrânge să stea închiși în case. Iar Mafia trebuie și ea să se adapteze, spune Saviano:

În Italia, clanurile și-au pierdut locurile de magazine și și-au menținut o piață reziduală prin alinierea în fața supermarketurilor și a farmaciilor, care au înlocuit școlile și parcurile, acum închise. Au încercat să crească livrările la domiciliu, strecurându-se în rândurile celor care călătoresc prin orașe, dar controalele crescute pe străzi și impunerea restricțiilor de călătorie au făcut această metodă dificilă și riscantă. De fapt, există un element nou în această situație. Până acum, mafiile au putut întotdeauna să conteze pe oferte care au implicat, chiar și în situații de urgență, mișcări de materiale, vehicule, oameni: de la cutremure, inundații. Pentru prima dată Mafia trebuie să se raporteze la izolarea, la mișcarea oamenilor, la imobilitate. Întrebarea nu este dacă vor profita de acest lucru, ci cum. Cum vor putea profita de cozile nesfârșite pentru a intra în supermarket, dificultatea (ca să nu mai vorbim de imposibilitatea) cumpărăturilor online, măștile și dezinfectanții indisponibili, pierderea locului de muncă care afectează sectorul de restaurante și comerț într-o țară marcată deja de șomaj?.

Roberto Saviano, eseist

Clanurile vor decide prețurile

Statul trebuie să acționeze acum, pentru că altfel, criza va intra pe mâinile Mafiei, care va dicta regulile și prețul:

“Ce s-ar putea întâmpla astăzi cu un lanț de aprovizionare în care clanurile sunt deja prezente de pe piețele de fructe și legume pentru a le transporta până la controlul forței de muncă? Riscul este că aceștia ajung să decidă prețurile și metodele. Și ce se va întâmpla în continuare, când situația de urgență pentru sănătate va trece în sfârșit? Asemeni celor mai buni manageri, mafiile se gândesc și la acest lucru. Pentru fiecare antreprenor sănătos, care riscă să își închidă restaurantul sau magazinul, există un clan care este gata să intervină pentru accelerarea căderii. Dacă statul nu acționează acum asupra companiilor aflate în criză, dacă așteaptă o fază de alarmă mai puțin, va fi târziu, foarte târziu. Acolo unde coronavirusul nu va merge, mafiile vor merge.”

Această Europă se termina cu coronavirusul

Eseul lui Saviano se termină pe un ton sumbru pentru Europa. Coronavirusul a scos la iveală dezbinarea pe bătrânul continent.

“De asemenea, Europa s-a dovedit total nepregătită. Mafiile nu respectă granițele, nu se tem de suspendarea Schengen, dimpotrivă, beneficiază de închiderea ermetică a granițelor, deoarece au mijloacele de a ajunge oriunde și de a profita de orice oportunitate. Această Europă a trădat complet așteptările și visele părinților fondatori. La prima urgență, ne aflăm într-o situație în care geloziile naționale împiedică posibilitatea de a avea o platformă comună pentru evaluarea pandemiei. Europa de astăzi pare, de asemenea, să-și întoarcă spatele bunului simț și singurului mod în care trebuie să ne salvăm viețile: să împărtășim totul. Această Europă, așa cum este, probabil se va încheia cu coronavirusul, deoarece după atâta suferință, după frică, după imposibilitatea ca ființa umană să fie pe deplin, poate că se va naște ceva diferit. Acum este momentul urgenței, imperativul este să supraviețuiască. Exact în același timp cu epidemia, profiturile și interesele criminale se mișcă: cunoașterea lor face parte din supraviețuire”, concluzionează acesta.

În Brazilia, Mafia face ordine în locul statului

În Brazilia, acolo unde statul nu pare să ia prea mult în serios pandemia globală de coronavirus, mafia a început să impună restricții de circulație, scrie Gazeta Sporturilor.

Potrivit ziarului din Rio de Janeiro, Extra, gangsterii au condus în jurul favelelor pentru a transmite un mesaj înregistrat rezidenților:

„Impunem o interdicție de a ieși afară, pentru că nimeni nu ia acest lucru în serios. Cine se află pe stradă învârtindu-se fără rost sau merge la plimbare va primi o corecție și va servi ca exemplu. Mai bine să stai acasă fără să faci nimic. Mesajul a fost dat”, s-a transmis zilele trecute în favelele din Rio.

Locuitorii favelelor, care au refuzat să-și dea numele de teama traficanților, au confirmat existența interdicției de a ieși pe timpul noapte și alte restricții.

EXCLUSIV Mărturisiri în premieră: „Am văzut-o dezbrăcată pe Serena Williams în vestiar. Am fost șocată o săptămână”
PARTENERI - GSP.RO
EXCLUSIV Mărturisiri în premieră: „Am văzut-o dezbrăcată pe Serena Williams în vestiar. Am fost șocată o săptămână”
Selly, umilit de Mircea Badea! Cum a putut să-l facă de râs la TV
Playtech.ro
Selly, umilit de Mircea Badea! Cum a putut să-l facă de râs la TV
Tragedia de la Răcari a fost filmată. Imagini cu fetiţa spulberată de TIR, pe trecerea de pietoni
Observatornews.ro
Tragedia de la Răcari a fost filmată. Imagini cu fetiţa spulberată de TIR, pe trecerea de pietoni
Horoscop 1 martie 2021. Peștii se pot simți păcăliți, înșelați de unii dintre cei din anturajul apropiat
HOROSCOP
Horoscop 1 martie 2021. Peștii se pot simți păcăliți, înșelați de unii dintre cei din anturajul apropiat
Un deputat vrea să modifice Codul Rutier, după tragicul accident în care au murit 2 fete
Știrileprotv.ro
Un deputat vrea să modifice Codul Rutier, după tragicul accident în care au murit 2 fete
ŞOC! Băiatul care a prevestit pandemia anunţă o nouă TRAGEDIE pentru omenire. Ce urmează să se întâmple între decembrie 2020 şi martie 2021
Telekomsport
ŞOC! Băiatul care a prevestit pandemia anunţă o nouă TRAGEDIE pentru omenire. Ce urmează să se întâmple între decembrie 2020 şi martie 2021
Știi câți bani câștigi de fapt? Cum să calculezi diferența dintre venitul „în mână” și venitul „în buzunar” (Publicitate)
PUBLICITATE
Știi câți bani câștigi de fapt? Cum să calculezi diferența dintre venitul „în mână” și venitul „în buzunar” (Publicitate)