Înainte de a leșina în mijlocul mulțimii de oameni, într-o tavernă din orașul East London, Africa de Sud, Simbongile Mtsweni a mai încercat o dată să tragă aer în piept. Doar că plămânii i s-au umplut mai degrabă cu un gaz ce părea fierbinte ca focul.

„Când mi-am revenit”, a spus el ulterior, „eram la etajul al doilea și am început să vomit, pentru că mi-am dat seama că zăceam lângă oameni morți”.

Ce se întâmplase totuși?

Sute de tineri atrași de un anunț postat pe Facebook, care promitea o petrecere la sfârșitul semestrului școlar, s-au adunat într-o mică tavernă din East London, un oraș de pe coasta sudică a Africii de Sud.

Douăzeci și unu dintre ei nu au supraviețuit nopții. Morții erau adolescenți cu vârste între 14 și 17 ani, niciunul nu avea vârsta legală necesară pentru a consuma alcool.

Martorii, anchetatorii și întreaga națiune încearcă încă să înțeleagă ce s-a întâmplat.

„Am venit pentru distracție, nu pentru cadavre”, a declarat Lubabalo Dongeni, un elev de liceu în vârstă de 18 ani, încă șchiopătând la zile bune după incident.

Miercuri a avut loc o înmormântare comună, iar președintele Cyril Ramaphosa a folosit momentul pentru a avertiza împotriva abuzului de alcool și pentru a sugera că vârsta legală pentru consum ar putea să fie ridicată de la 18 la 21 de ani.

Jurnalist român din Cernăuți: ce ”naivitate a Occidentului” e timpul să dispară pentru ca discursul lui Putin de vineri să nu se transforme într-un război total
Recomandări
Jurnalist român din Cernăuți: ce ”naivitate a Occidentului” e timpul să dispară pentru ca discursul lui Putin de vineri să nu se transforme într-un război total

Misterul se adâncește

Înmormântarea a fost transmisă în direct la televiziunea națională, în timp ce președintele și miniștrii cabinetului stăteau în fața rândurilor de sicrie.

În acest timp, familiile care încă așteaptă să afle de ce au murit copiii lor nu au primit niciun răspuns, iar misterul nu a făcut decât să se adâncească, scrie New York Times.

Doctorul Litha Matiwane, un oficial din departamentul provincial de sănătate, le-a spus familiilor că investighează în continuare cauza morții. El a subliniat că cei 21 nu au murit din cauza îngrămădelii, deși au existat relatări ale martorilor, care au văzut oameni panicați încercând să fugă din clădire.

De ce au murit 21 de tineri într-un club din Africa de Sud? Misterul pe care țara încearcă să-l deslușească de două săptămâni
Mai mulți politicieni au participat la înmormântarea tinerilor. FOTO: EPA

Fără răspunsuri încă, oamenii din comunitate au găsit o mulțime de alte ținte pentru a-și vărsa furia.

În prezent, autoritățile analizează modul în care a fost aprobată licența tavernei construite în grabă, care avea două etaje, dar o singură intrare. Proprietarii sunt cercetați penal. Iar un DJ care a pus muzică în club a declarat că oamenii din comunitate „urlă” după sângele său.

De aproape doi ani, zeci de oameni locuiesc într-o sală de sport, în timp ce dincolo de geamuri se joacă meciuri. Primăria le promite că se rezolvă „Săptămâna asta”
Recomandări
De aproape doi ani, zeci de oameni locuiesc într-o sală de sport, în timp ce dincolo de geamuri se joacă meciuri. Primăria le promite că se rezolvă „Săptămâna asta”

Există, evident, speculații cu privire la gazul nociv din tavernă. Cine l-a eliberat? Și a contribuit acesta la moartea tinerilor, la panica și ce s-a dovedit fatală sau la ambele?

Șase persoane care se aflau în tavernă, precum și altele care se aflau afară, în apropiere, au sugerat în interviuri că de vină ar fi fost atât gazul misterios, cât și aglomerația creată în încăperea fără prea mult aer.

Muzica bubuia la etaj, lumea se lupta să supraviețuiască la parter

Locuitorii din oraș sunt furioși pe poliția locală, care a avut nevoie de ore întregi pentru a răspunde la apelurile de urgență.

Mai departe, în întreaga țară, episodul a stârnit o dezbatere națională cu privire la consumul de alcool în rândul minorilor și în general.

Unii oameni au arătat cu degetul spre alte eșecuri, pe care le consideră sistemice, de la construcția tavernei până la aplicarea relaxată a legilor privind licențele acestor localuri.

Adolescenții care au fost acolo în acea noapte s-au arătat vizibil traumatizați. O întreagă echipă de fotbal dintr-un liceu local se afla în tavernă, dar un mijlocaș și portarul nu au reușit să iasă. Atacantul echipei a declarat că acum se luptă cu sentimentul de vinovăție pentru că a supraviețuit.

Consilier militar în Ministerul Apărării al Ucrainei, pentru Libertatea: „Nu ne vom opri, nu vom ceda, chiar dacă Rusia va folosi arma nucleară”
Recomandări
Consilier militar în Ministerul Apărării al Ucrainei, pentru Libertatea: „Nu ne vom opri, nu vom ceda, chiar dacă Rusia va folosi arma nucleară”

O tânără de 19 ani a spus că se învinovățește la rândul ei pentru că și-a ajutat prietena de 17 ani să intre la petrecere, unde a murit.

Intrarea, o singură ușă metalică vopsită în maro, pare să fi fost în centrul haosului din acea noapte, scrie New York Times.

Petrecerea ar fi trebuit să se încheie la miezul nopții de sâmbătă, 25 iunie, dar afară, zeci de oameni încă încercau să intre înăuntru, potrivit unor înregistrări video făcute cu telefoanele mobile.

După ora 0.30, taverna s-a întunecat, dar nimeni nu a tresărit – întreruperile de curent electric sunt un lucru obișnuit în Africa de Sud. Dar când luminile intermitente ale discotecii au revenit câteva minute mai târziu, un gaz a început să se răspândească la parter, au declarat supraviețuitorii.

Unii martori au spus că în tavernă mirosea a gaz lacrimogen. Oamenii s-au grăbit să iasă, în timp ce tinerii care se aflau afară, în noaptea rece de iarnă, încă încercau să intre. În acel moment, personalul de securitate a închis ușa, prinzându-i pe toți înăuntru.

Au urmat scene dramatice.

În timp ce muzica de dans, un stil local popular numit amapiano, bubuia la etajul al doilea, oamenii de la parter se cățărau unii peste alții încercând să iasă, spărgând singurele două ferestre dintr-o încăpere de doar 32 de metri pătrați.

Brian Mapasa, un rapper care tocmai își terminase concertul la etajul al doilea, a declarat ulterior că a putut auzi lumea gâfâind în jurul său. Mapasa se îndrepta spre ieșire când ușa tavernei s-a închis. Oamenii prinși în capcană se împingeau atât de tare în el, încât a putut simți cum îi amorțesc picioarele.

Două persoane l-au mușcat în timp ce încercau să se cațere peste el, și-a amintit rapperul, care a și arătat urmele de pe brațe, încă vizibile. Mapasa mai spune că a simțit furnicături atunci când gazul eliberat în tavernă i-a atins rănile. Se simțea amețit, gata să cadă.

Autoritățile au sosit cu mare întârziere

Muzica s-a oprit doar când țipetele au acoperit orice alt zgomot, și-au amintit supraviețuitorii. În acel moment, o mulțime de trupuri erau împrăștiate pe ringul de dans, iar tinerii conștienți încercau fără succes să își resusciteze prietenii.

Unii oameni au început să sară de la etajul al doilea. Abia atunci au intervenit oamenii de la securitate pentru a deschide ușa, au povestit mai mulți supraviețuitori.

Alți martori au relatat din unghiul lor scenele șocante. Evidentă a fost lentoarea cu care au intervenit autoritățile.

De ce au murit 21 de tineri într-un club din Africa de Sud? Misterul pe care țara încearcă să-l deslușească de două săptămâni
Cauza exactă a morții tinerilor nu a fost încă elucidată. FOTO: EPA

Fereastra dormitorului lui Nolitha Qhekaza se află la câțiva metri de intrarea în tavernă. Când oamenii au sărit de la balcon, au aterizat pe acoperișul ei.

Adolescenții morți și răniți au fost așezați pe peluza din fața casei ei, a spus ea. O fată cu un picior rupt a zăcut pe podeaua sufrageriei până după ora 7 dimineața.

În primele ore ale acelei dimineți de duminică, Qhekaza, o femeie de 55 de ani, a sunat la poliție de 10 ori, de la ora 2.25 a.m. la 3.35 a.m.

Poliția și ambulanțele au început în cele din urmă să sosească în jurul orei 4 dimineața, au spus vecinii. În timp ce polițiștii au izolat zona, părinții au încercat să ajungă totuși la locul tragediei.

„Fiul meu era în trending”

Unele dintre victimele inconștiente se aflau încă în interiorul tavernei, pe canapele din piele sau pur și simplu întinse pe ringul de dans – morți și răniți unul lângă altul.

Imagini ale scenei au circulat pe rețelele sociale. Unii părinți au aflat abia cu această ocazie că copiii lor ieșiseră în acea seară și că unii dintre ei muriseră.

„Fiul meu era în trending”, a declarat Sidwenn Rangile, tatăl lui Mbulelo Rangile, portarul echipei de fotbal, al cărui nume era menționat frecvent pe platformele sociale.

Neputându-și găsi fiul la spitalele locale, Rangile a alergat la morgă. La început, nu i-a recunoscut corpul, deoarece pielea băiatului era foarte închisă la culoare.

A fost un amănunt relatat și de alți martori. Prietenul unei alte victime, o fată de 17 ani, a spus că trupul ei era la fel de greu de recunoscut, la doar câteva ore după moartea acesteia.

Toată lumea lansa acuzații în stânga și-n dreapta, chiar și părinții îndurerați s-au confruntat cu critici.

„Dacă trebuie să facem acuzații, atunci putem să arătăm cu degetul spre noi toți”, a spus Rangile. „Dar este nedrept să fim noi învinovățiți”, a adăugat el.

Patronii tavernei, ținta acuzațiilor

Proprietarii tavernei, Siyakhangela și Vuyokazi Ndevu, au fost în special ținta condamnării publice.

Taverna, care este lipită de mai multe case, i-a nemulțumit de multă vreme pe localnicii din comunitate. Vecinii s-au tot plâns de mizeria lăsată afară, de petrecerile care durau până la ora 8 dimineața și de copiii care vomitau în grădinile lor.

Mai mulți vecini au declarat că s-au întâlnit cu autoritățile cu doar trei săptămâni înainte de dezastru. Dar purtătorii de cuvânt ai poliției au declarat că nu au înregistrat nicio plângere cu privire la tavernă.

Licența tavernei a fost acordată în 2012, dar comisia pentru băuturi alcoolice nu știa că proprietarul a adăugat un al doilea etaj în ultimii ani.

Săptămâna trecută, comisia pentru băuturi alcoolice a intentat un proces penal împotriva lui Vuyokazi Ndevu, pe numele căruia a fost acordată licența, pentru vânzarea de alcool minorilor. Poliția nu a spus dacă va depune plângere împotriva patroanei.

La înmormântarea de miercuri, oficialii au anunțat că licența pentru băuturi alcoolice a tavernei a fost revocată.

La nivel național, conversația s-a îndreptat către abuzul de alcool și către localurile care funcționează ilegal în Africa de Sud, în special în orașele sărace.

Mai mult de jumătate dintre sud-africani nu beau alcool. Dar există suficient de mulți care consumă băuturi alcoolice în mod excesiv, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății.

În suburbia Scenery Park din East London, unde consumul de droguri este în creștere, mersul în baruri și consumul de alcool sunt văzute drept rele mai mici, a explicat Ludumo Salman, un antrenor care a înființat un club de fotbal pentru liceeni.

„Sper că (tragedia) va fi un semnal de alarmă, deoarece aceasta este o realitate în întreaga Africă de Sud”, a spus și Esethu Sotheni, care conduce o organizație non-profit pentru tinerii din cartierele din East London.

Urmărește-ne pe Google News
Comentarii (1)

Feral   •   10.07.2022, 00:06

Deci, pînă la urmă de ce au murit ?! Ați uitat să spuneți...

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Dezvăluire șoc în divorțul momentului. Suma uriașă cerută ca pensie alimentară face înconjurul lumii. A ameninţat că poate distruge zeci de familii
GSP.RO
Dezvăluire șoc în divorțul momentului. Suma uriașă cerută ca pensie alimentară face înconjurul lumii. A ameninţat că poate distruge zeci de familii
ȘOC! Putin, pus la pământ de SUA. Decizia istorică luată ACUM! E INCREDIBIL
Playtech.ro
ȘOC! Putin, pus la pământ de SUA. Decizia istorică luată ACUM! E INCREDIBIL
Rugați-vă pentru mine... a fost mesajul lăsat de Gina Bradea, înainte de a intra în operație. Ce s-a aflat acum despre celebra bucătăreasă
Viva.ro
Rugați-vă pentru mine... a fost mesajul lăsat de Gina Bradea, înainte de a intra în operație. Ce s-a aflat acum despre celebra bucătăreasă
Ferrari-ul de 300.000 de euro al lui Tzancă Uraganu, făcut praf după ce a sfârşit într-un copac. Fratele său, Miraj, se afla pe locul din dreapta
Observatornews.ro
Ferrari-ul de 300.000 de euro al lui Tzancă Uraganu, făcut praf după ce a sfârşit într-un copac. Fratele său, Miraj, se afla pe locul din dreapta
Ultima oră. George Simion s-a ales cu dosar penal
Știrileprotv.ro
Ultima oră. George Simion s-a ales cu dosar penal
O femeie a decis să-și filmeze pe ascuns soțul. A fost șocată de ce a descoperit că făcea în dormitor
FANATIK.RO
O femeie a decis să-și filmeze pe ascuns soțul. A fost șocată de ce a descoperit că făcea în dormitor
Toţi au fost în stare de şoc. Ce au găsit nemţii pe un super iaht confiscat de la un oligarh rus, prieten cu Vladimir Putin
Orangesport.ro
Toţi au fost în stare de şoc. Ce au găsit nemţii pe un super iaht confiscat de la un oligarh rus, prieten cu Vladimir Putin
Horoscop 1 octombrie 2022. Leii vor avea ocazia să se elibereze de o povară grea și inutilă pe care o duc pe umeri de mai mult timp
HOROSCOP
Horoscop 1 octombrie 2022. Leii vor avea ocazia să se elibereze de o povară grea și inutilă pe care o duc pe umeri de mai mult timp
Sănătatea, încotro? Săptămânile Tranziției Alimentare Carrefour îți fac cunoștință cu numeroase produse sănătoase
PUBLICITATE
Sănătatea, încotro? Săptămânile Tranziției Alimentare Carrefour îți fac cunoștință cu numeroase produse sănătoase