MENIU CAUTĂ
, de Elvira Gheorghiță

VIDEO/ Interviu cu medicul Codruț Sarafoleanu. De ce ne dor urechile când zburăm cu avionul? De ce se recomandă să mestecăm gumă la decolarea și aterizarea avionului?

Distribuie

Nu de puţine ori, atunci când călătorim cu avionul avem dureri, senzaţie de urechi înfundate sau auzim un ţiuit. Sunt cazuri în care aceste suferinţe trec odată că încheierea zborului, dar şi situații când pot apărea probleme foarte grave. Profesorul doctor Codruţ Sarafoleanu, șeful Clinicii ORL de la Spitalul ”Sfânta Maria”, explică, într-un interviu pentru Libertatea, de ce apar astfel de suferinţe, dar şi cum pot fi tratate. (Citește și ce spune medicul Codruț Sarafoleanu despre pericolul de a asculta muzică la volum ridicat)

Persoanele care au viroze pot avea dureri mari de sinusuri când zboară cu avionul 

Medicul Codruț Sarafoleanu spune că persoanele care au viroză sau rinite netratate și călătoresc cu avionul pot avea dureri foarte mari de sinusuri.

”Dacă pacientul este răcit, dacă se urcă în avion cu o rinită care este prost tratată sau netratată, atunci poate să sufere aceleaşi fenomene la nivelul feţei, deci dureri foarte mari de sinusuri. Practic, din aceleaşi motive, nu mai drenează bine secreţiile, orificiile mici prin care sinusurile se aerisesc nu mai sunt permeabile şi atunci presiunea secreţiilor din sinus coroborată cu presiunea de la nivelul avionului pot să dea nişte dureri îngrozitoare şi chiar accentuarea simptomelor de sinuzită”, spune medicul.

Codruț Sarafoleanu explică de ce apar, în timpul călătoriei cu avionul, durerile în urechi când există o inflamaţie în nas sau în urechea medie.

”Trompa lui Eustachio este organ dedicat echilibării presiunii între urechea medie şi aerul atmosferic. Ea are un capăt la nivelul urechii medii şi un capăt în spatele nasului, în rinofaringe. Această trompă trebuie să suporte toate variaţiile presionale, în aşa fel încât să nu crească presiunea la nivelul urechii medii, deci permanent să facă acest echilibru. În situaţia în care există o inflamaţie în nas sau chiar la nivelul acestei trompe, ori în urechea media, ea nu mai funcţionează corect, nu mai reuşeşte să echilibreze presiunea, se înfundă brusc. La aceste modificări presionale, apar nişte dureri îngrozitoare, de o violenţă foarte mare,  uneori pot să apară chiar şi mici hemoragii la nivelul timpanului sau chiar un lichid în spatele timpanului, în urechea medie, deci ceea ce se numeşte otită seroasă acută de origine presională”, spune profesorul Codruț Sarafoleanu.

Cum putem preveni durerile? ”Mestecaţi gumă sau bomboane mentolate la decolare şi la aterizare”

Medicul le recomandă celor care ştiu că au probleme cu urechile să mestece gumă sau să țină în gură bomboane mentolate, măcar la decolarea şi la aterizarea avionului.

”Prevenţia ar însemna ca pacienţii care ştiu că au astfel de probleme sau se urcă în avion răciţi, sau într-un puseu acut de viroză să-şi pună nişte picături în nas la decolare, să mestece gumă sau să aibă nişte bomboane mentolate, pe care să le sugă măcar pe perioada decolării şi la aterizare, pentru că nu toate avioanele sunt la fel de bine presurizate şi nu toate decolările şi aterizările menţin aceleaşi limite de creştere graduală a presiunii, deci unele ascensionează sau coboară mai rapid, în funcţie de companie”, explică medicul.

Bolile de urechi se tratează cu antiinflamatoare sau antibiotic. În cazuri grave se intervine chirurgical

De regulă, durerile care apar în urechi pe durata unui  zbor cu avionul se tratează de către medic, cu medicamente antiinflamatoare. Pot fi însă şi cazuri grave, când trebuie să se intervină chirurgical pentru extragerea lichidului.

„Boala se tratează de obicei cu antiinflamatoare, cu descongestionante nazale, uneori chiar cu antibiotic, atunci când ştim că a apărut lichid în spatele timpanului, tocmai pentru a nu se infecta, iar uneori și cu aerosoli sau antiinflamatoare nazale, pentru a descongestiona, a desfunda Trompa lui Eustachio. Au fost situaţii foarte grave când lichidul a persistat în ureche, când a fost nevoie de o mică intervenţie chirurgicală numită timpanotomie, prin care se face o incizie pe timpan şi se extrage lichidul din urechea medie, manevră salutară pentru că nu s-a infectat urechea şi nu a perforat timpanul spontan. Gaura pe care o face medicul controlat se închide imediat după vindecarea infecţiei, cam în 7-10 zile, pe când o perforaţie spontană poate să aibă margini neregulate, să nu se mai închidă niciodată şi atunci pacientul să rămână cu o suferinţă cronică a urechii, care, eventual, să aibă nevoie de nişte intervenţii chirurgicale de timpanoplastie, deci de acoperire a perforaţiei timpanului”, explică profesorul Codruţ Sarafoleanu.


REPORTAJ/ O sărbătoare creștină într-o abordare cât se poate de lumească. Cum s-a strecurat ”ochiul dracului” la hramul Sfintei Parascheva

Citește mai multe despre codrut sarafoleanu, avion, Bomboane, durere de ureche, gumă de mestecat, medic și otita pe Libertatea.

Urmareste cel mai nou VIDEO incarcat pe libertatea.ro
Albert Ignatenko le transmite oamenilor “capacitățile de clarviziune”
Comentarii