MENIU CAUTĂ
07 Dec. 2018 21:52

Decizie importantă privind aderarea României în Schengen. Ce se întâmplă săptămâna viitoare la Strasbourg

Distribuie

Parlamentul European va supune la vot săptămâna viitoare, la Strasbourg, o nouă rezoluţie în care solicită admiterea României şi a Bulgariei în spaţiul Schengen.

Rezoluția a fost redactată pe baza unui raport elaborat de eurodeputatul socialist bulgar Serghei Stanişev. Este o rezoluție non-legislativ care cere Consiliului Uniunii Europene să ia o decizie rapidă şi pozitivă asupra aderării celor două ţări în spaţiul european de liberă circulaţie, scrie Agerpres.

Eurodeputaţii şi-au exprimat în iunie 2011 susţinerea pentru admiterea României şi Bulgariei în Schengen, poziţie confirmată de mai multe ori ulterior.

Co-legislativul UE notează că cele două ţări deja aplică parţial regulile Schengen. Decizia finală în acest dosar trebuie să fie luată cu unanimitate de către Consiliul UE, instituţie care de la 1 ianuarie va fi prezidată, pentru şase luni, de către România.

La finalul lunii mai, Parlamentul European a reiterat într-o rezoluţie că România şi Bulgaria sunt pregătite să facă parte din spaţiul Schengen şi a cerut Consiliului UE să aprobe aderarea celor două state. În document, eurodeputaţii au condamnat prelungirea controalelor la frontierele interne ale spaţiului Schengen, care restrâng libertatea de circulaţie între cele 26 de state membre.

În vară, premierul Olandei, Mark Rutte, a declarat că accesul României în spațiul Schengen este blocat din cauza corupției. „Pentru a adera la spațiul Schengen, România și Bulgaria trebuie să îndeplinească anumite condiții definite în MCV, iar corupția e una dintre cele mai importante”, a spus Rutte, pe 11 iunie, în Parlamentul European.

FOTO: EPA


Citește și:

Adăposturile antidezastru: metroul, ultima șansă! O hotărâre a Guvernului veche de doi ani nu are încă norme de aplicare

Citește mai multe despre Romania și Schengen pe Libertatea.

Comentarii