Pascal Ochiba a fost arestat pe 18 ianuarie în Kampala după ce a fost găsit în posesia ilegală a două bucăți de fildeș cu o greutate puțin sub 10 kilograme. Nu era prima dată când bărbatul avea probleme cu legea.
În 2017, el fusese arestat pentru un an jumate pentru posesia a patru piese de fildeș și a unei piei de Okapi (mamifer cunoscut și ca zebra de pădure).
Populația de elefanți din Uganda, incluzând atât elefanți africani de savană, cât și de pădure, a fost înregistrată la aproximativ 5.000 de exemplare în 2016 – o creștere semnificativă de la 700-800 de elefanți în anii 1980. Cu toate acestea, potrivit Wildlife Conservation Society, elefanții ugandezi sunt încă expuși unui braconaj semnificativ. Activiștii de la World Elephant Day estimează că în fiecare zi, în Africa, ar fi uciși 100 de elefanți de braconieri pentru fildeș, carne și alte părți ale corpului.
Este „o amenințare pentru speciile pe cale de dispariție din Uganda”
Această ultimă decizie de închisoare pe viață a fost explicată de judecătoarea prin faptul că „Ochiba ar reprezenta o amenințare pentru speciile pe cale de dispariție din Uganda dacă ar fi lăsat în libertate”, potrivit OCCRP.
Ea a adăugat că infracțiunile de posesie ilegală a speciilor protejate sunt încă foarte răspândite și că este necesar să fie reduse. Sentința a fost posibilă datorită unei legii privind viața sălbatică din Uganda intrată în vigoare în 2019, care a extins pedepsele pentru acest tip de infracțiuni la închisoare pe viață.
Creșterea populației din Uganda, până la 47 de milioane de oameni în prezent, duce la periclitarea vieții elefanților, așezările umane invadându-le rutele de migrație.
Dintotdeauna Uganda a fost un punct fierbinte al traficului de animale sălbatice, traficanții profitând de aplicarea slabă a legii de până acum. De exemplu, o rețea de trafic de animale sălbatice din Africa de Est, recent destructurată, ar fi avut sediul în Uganda.
„Aceasta este o realizare de referință în războiul nostru împotriva comerțului ilegal cu animale sălbatice din Uganda. Trebuie să facem tot ce putem în vremurile noastre pentru a ne proteja fauna sălbatică, altfel istoria ne va judeca aspru”, a declarat directorul executiv al Autorității pentru fauna sălbatică din Uganda, Sam Mwandha.
ClaraM • 29.10.2022, 19:45
Oricum planeta noastră se duce de râpa ... sper doar ca lupta activiștilor, legile mai aspre, conștiința oamenilor va reuși sa mai prelungească un pic viata Pământului.. ma ia groaza când ma gândesc în ce lume o sa crească copiii mei...