Mergi direct la conținut »
Defilare militară impresionantă în Piața Roșie. Rușii au reconstituit faimoasa paradă din noiembrie 1941, decisivă în Bătălia Moscovei Galerie foto
15imagini
Știri Externe Libertatea > Ştiri > Știri Externe > Defilare militară impresionantă în Piața Roșie. Rușii au reconstituit faimoasa paradă din noiembrie 1941, decisivă în Bătălia Moscovei

Defilare militară impresionantă în Piața Roșie. Rușii au reconstituit faimoasa paradă din noiembrie 1941, decisivă în Bătălia Moscovei

Circa 5.000 de militari ruşi au defilat joi în Piaţa Roşie din Moscova pentru a marca parada militară desfăşurată pe 7 noiembrie 1941. Soldaţii au plecat atunci de la paradă direct pe front, pentru a lupta împotriva naziştilor ajunşi în apropierea capitalei ruse, relatează Agerpres. La reconstituirea istorică a uneia din cele mai faimoase parade militare sovietice din istorie a participat inclusiv regimentul de cavalerie al președintelui Vladimir Putin.

De Cristian Anton,

Defilarea a fost precedată de un spectacol, la care au participat 600 de artişti, cu cântece patriotice și reprezentaţii teatrale.

Pe un ecran gigantic montat în fața tribunei de onoare au fost proiectate imagini din timpul războiului.

Ceremonia a fost condusă de primarul Moscovei, Serghei Sobianin.

Cadeţi din şcolile militare, efective ale Ministerului Apărării, precum şi 60 de călăreţi ai regimentului de cavalerie al preşedintelui Vladimir Putin au reconstituit parada militară din 1941.

În Piața Roșie au defilat blindate, camioane și piese de artilerie din cel de-al Doilea Război Mondial

La parada de acum 78 de ani, care a marcat aniversarea Revoluţiei Bolşevice din 1917, au participat 28.500 de soldaţi.

Circa 40 de blindate, camioane, piese de artilerie şi motociclete din perioada celui de-al Doilea Război Mondial, inclusiv emblematicul tanc T-34, pumnul de fier al armatei sovietice, au defilat în Piaţa Roşie.

La reconstituirea istorică a paradei militare de pe 7 noiembrie 1941 au participat și veterani

Alături de autorităţi civile şi militare s-au aflat veterani din Marele Război pentru Apărarea Patriei, cum este numit în Rusia cel de-al Doilea Război Mondial.

DOCUMENT | Adevărata cifră a infectaților cu COVID-19 de la Spitalul Militar
Recomandări

DOCUMENT | Adevărata cifră a infectaților cu COVID-19 de la Spitalul Militar

 

Parada de pe 7 noiembrie 1941 a ridicat moralul trupelor trimise să apere Moscova

Cu trupele germane practic la porţile Moscovei, parada militară de la care astăzi se împlinesc 78 de ani a fost, conform multor istorici, determinantă pentru apărarea capitalei, întrucât ea a ridicat moralul armatei sovietice.

Pentru a deruta inamicul, parada fusese anunţată pentru ora zece dimineaţa, dar s-a desfăşurat două ore mai devreme, fiind astfel prevenite atacurile aeriene.

În acea zi, pentru prima dată după mult timp, Kremlinul a renunţat la măsurile de camuflaj şi a aprins stelele din vârful turnurilor sale.

Bătălia Moscovei, începută pe 30 septembrie 1941 şi terminată pe 20 aprilie 1942, s-a soldat cu circa o jumătate de milion de morţi.

Armata sovietică, ale cărei pierderi de vieţi omeneşti au fost aproape duble faţă de cele ale armatei germane, a reuşit să dejoace planurile lui Hitler de a cuceri Moscova şi a obligat trupele Wehrmacht-ului să se replieze la 150-300 de kilometri de capitală.

”A fost prima noastră victorie strategică asupra Wehrmacht-ului”, a scris în memoriile sale mareşalul Gheorghi Jukov, considerat de mulţi istorici drept principalul artizan al victoriei sovietice din Marele Război pentru Apărarea Patriei.

Close
Închide
  Close