Camelia Roiu a fost omul care a dezvăluit în 2016, discutând  echipa de investigații GSP & Libertatea, cum au murit răniții de la Colectiv, infectați cu germeni nosocomiali.

Medic ATI cu experiență de decenii, Roiu a șocat pur și simplu asistența și presa internațională și pe românii care au văzut filmul Colectiv când are o discuție între patru ochi cu fostul ministru Vlad Voiculescu. 

Demisii COVID-19 și la Timișoara. Medicul ATI Camelia Roiu: “De ce ministrul sănătății și cei responsabili de dezastru pot să-și dea demisia și doctorii, nu?”

Ea nu-i cruță deloc pe medici: “Noi nu mai suntem oameni. Ne gândim doar la bani”, spune doctorul, povestind cum fețele bolnavilor încă vii sunt acoperite cu cearceafuri ca personalul să nu le mai vadă. Scena, care poate fi văzută pe HBO Go este teribilă.

În fața valului de demisii-avertisment din țară, ieri Spitalul din Orăștie, astăzi, CFR Suceava, Camelia Roiu face o comparație. Pentru a ne face să înțelegem gestul medicilor care pleacă din spitale.

Mama trebuie să-și pună întâi ei masca de oxigen și abia apoi copilului. Nu din egoism, ci pentru că doar dacă rămâne în viață poate să-și salveze copilul! Așa procedează medicii.

Camelia Roiu, medic ATI din Spitalul de Arși

Incriminarea medicilor care-și dau demisia în aceste zile din cauza lipsei echipamentelor de protecție nu rezolvă problemele, spune ea.

-Doamnă doctor, unii oameni echivalează, și e legitim să gândească așa, plecarea medicilor din spitale cu dezertarea soldaților pe timp de război!
-Nu sunt deloc de acord cu blamarea acestor medici. Eu consider că autoritățile, managerii de spital și toți ceilalți implicați în deciziile acestor momente și care ne cer să luptăm cu acest virus fără posibilitatea de a ne proteja comit un act criminal. Mai ales nouă, medicilor din secțiile de Anestezie și Terapie Intensivă, locul unde riscul de contaminare este cel mai mare.

Este lipsit de logică tot ce se întâmplă! Nu pot să înțeleg de ce-și expun unui astfel de risc exact resursa umană, medicii ATI, care este resursa vitală în această bătălie. Este lipsit de logică.

Camelia Roiu

-În scenariul 4, medicii infectați cu COVID-19, dar asimptomatici vor trebui să lucreze în continuare.
-Cu atât mai mult. Există statistici nenumărate. Cele mai multe decese din rândul cadrelor medicale sunt din rândul celor infectați și care au continuat să lucreze. Știți de ce? Există studii care arată că expunerea permanentă la acest virus păcătos amplifică boala, duce la forme severe.

De aici și mortalitatea ridicată. În aceste condiții, stau și mă întreb de ce nu sunt deja asigurate echipamentele de protecție pentru medicii din prima linie?! De ce riscă să-și îmbolnăvească medicii? Cine vrei să-ți mai îngrijească pe bolnavi?

-Dar ce o să se întâmple dacă și alți medici vor decide să plece din spitale acum?
-Că pleacă acum sau că vor rămâne și se vor îmbolnăvi mai târziu, rezultatul este același.

-Dar…
-Și mai e ceva ce trebuie neapărat să spun. De ce miniștrii, directorii de spitale, șefii de DSP și toți cei care sunt direct responsabili de tot dezastrul din sistemul de sănătate pot să-și dea demisia, să plece și doctorii, nu?

“Toți acești șefi au știu din ianuarie ce va urma să vină. Din ianuarie, Organizația Mondială a Sănătății a transmis tuturor țărilor recomandări. Unii au început să se organizeze. Germanii au cumpărat în draci teste. Conducătorii români ce au făcut? Nimic”

Camelia Roiu

-Dumneavoastră sunteți în izolare sau ați revenit la muncă?
-Mai am o săptămână de izolare acasă. Primul test a fost negativ, nu cred că îl voi face pe al doilea. Peste o săptămână revin la muncă. Și din ce s-a întâmplat la mine, Spitalul de Arși, denotă tot iresponsabilitate, aroganța celor care ne coordonează.

-Adică?
-Pacientul de la Suceava a venit pe tura mea. Eu i-am sugerat directorului medical testarea, acesta mi-a spus că nu crede că e cazul, am cerut DSP-ul testarea, ei mi-au spus că nu se înscrie în protocol.

“Am reușit să-l trimit numai datorită relațiilor personale, ale mele și ale colegilor mei, la Institutul Matei Balș. A ieșit pozitiv, a contaminat secția ATI, pe noi ne-a pus în pericol. Apoi a venit managerul și ne-a spus să îmbrăcăm echipamentul de protecție! Iar noi nu făcusem nici un fel de instructaj, antrenament. O bătaie de joc la adresa noastră. Din incompentență ne pun viața în pericol. Și a pacienților”

Camelia Roiu

-Acum toate spitalele vor fi obligate să interneze toți pacienții și abia apoi să fie testați.
-O altă decizie lipsită de rațiuni și care o să ducă la și mai multe decese. Aceeași greșeală au făcut-o și italienii, amestecându-i în spitale pe pacienții COVID cu cei cu alte afecțiuni.

-Ar fi fost o altă soluție?
-Unica soluție era cea a construirii spitalelor modulare. Așa cum au făcut-o chinezii. Și așa eliminai și riscul contactării bolnavilor de coronavirus cu infecții nosocomiale în secțiile ATI.

“Bolnavii de COVID-19 oricum au șanse extrem de mici să nu se suprainfecteze bacterian, odată ajunși pe ventilație mecanică”

Camelia Roiu

-Nu vă e teamă?
-Nu mă pot obliga să tac, așa cum nu mă pot obliga să rămân. Nu suntem la ordinul Armatei. Nu cu pumnul în gură se rezolvă problema. Am văzut cum mulți manageri amenință medicii care vorbesc cu presa. Acum este momentul să faci asta?

-Se zvonește că Ministerul Sănătății ar lucra la un ordin prin care să impună un preaviz de 90 de zile cadrelor medicale care-și vor da demisia.
-Este incredibil! În loc să rezolve probleme, ei pun presiune pe cadrele medicale!? Dacă nu ne oferă în timpul cel mai scurt condiții de lucru, o să fie dezastru și pentru unii, și pentru alții. 

Benny Adegbuyi, declarație curajoasă despre Antonia: „Velea, să nu te superi pe mine!”
PARTENERI - GSP.RO
Benny Adegbuyi, declarație curajoasă despre Antonia: „Velea, să nu te superi pe mine!”
BOMBĂ! Ce ajutor primește Cristina Spătar de la stat, de fapt. Suma e colosală în comparație cu șomajul tehnic
PARTENERI - PLAYTECH
BOMBĂ! Ce ajutor primește Cristina Spătar de la stat, de fapt. Suma e colosală în comparație cu șomajul tehnic
Horoscop 16 ianuarie 2021. Gemenii încearcă marea cu degetul, zicând că nu au cum să strice ceva
HOROSCOP
Horoscop 16 ianuarie 2021. Gemenii încearcă marea cu degetul, zicând că nu au cum să strice ceva
Marijuana gratis pentru cei care se vaccinează. În ce țară va fi aplicat acest plan
Știrileprotv.ro
Marijuana gratis pentru cei care se vaccinează. În ce țară va fi aplicat acest plan
Scandal MONSTRU în familia Vlăduţei Lupău. Bătaie ca-n filmele de acţiune în centrul Clujului
Telekomsport
Scandal MONSTRU în familia Vlăduţei Lupău. Bătaie ca-n filmele de acţiune în centrul Clujului
Probleme grave cu care se confruntă copiii și părinții,pe care parlamentarii ar trebui să le ia în considerare (Publicitate politică)
PUBLICITATE
Probleme grave cu care se confruntă copiii și părinții,pe care parlamentarii ar trebui să le ia în considerare (Publicitate politică)