„Noi, în calitate de consilieri, îi reprezentăm pe alegătorii noştri şi aceste apeluri ale noastre sunt rezultatul a numeroase apeluri din partea cetăţenilor”, a spus Emilia Slabunova, consilier al opoziţiei în Karelia, nord-vestul Rusiei.
Potrivit acesteia, absenţa unui astfel de decret înseamnă că cei deja înrolați nu pot părăsi forţele armate.
Comandanţii au refuzat să-i elibereze, iar apelurile în instanţă împotriva unor astfel de refuzuri nu au dus nicăieri. Tribunalele au fost de partea comandanţilor, invocând faptul că decretul de mobilizare al lui Putin încă mai avea putere legală, a precizat ea.
Apeluri similare făcute de deputaţi ai opoziţiei au fost remarcate de Reuters și în regiunile Moscova, Sankt Petersburg, Pskov şi Veliki Novgorod. Toţi sunt membri ai partidului liberal de opoziţie Iabloko.
Lipsa unui decret care să încheie mobilizarea „creează incertitudine juridică”, permite „cetăţenilor să continue să fie recrutaţi în armată” şi „permite comandanţilor militari să le refuze cetăţenilor eliberarea din serviciu”, motivează consilierii opoziției.
„Cunosc cazuri în care birourile noastre de înrolare militară deja eliberează astăzi convocări pentru ianuarie şi februarie”, a spus Boris Vişnevski, un consilier din Adunarea Legislativă din Sankt Petersburg care a semnat și el un apel către preşedintele rus.
Întrebat dacă Kremlinul cunoaşte iniţiativa consilierilor regionali, purtătorul de cuvânt Dmitri Peskov a declarat marţi că „deja s-a lămurit totul” pe tema mobilizării.
„Singura forță politică” care i se opune deschis lui Putin
Este rar şi riscant ca oficiali aleşi să conteste public Kremlinul cu privire la desfăşurarea războiului în Ucraina. În urma invaziei, Rusia a introdus legi ce presupun pedepse cu închisoarea pentru „discreditarea” forţelor armate sau răspândirea de ”ştiri false” despre ele, aminteşte Reuters.
„Suntem singura forţă politică din ţară care în mod deschis i se opune lui Putin. Încercăm să facem ceva, deci încă mai există speranţă”, a spus Boris Vişnevski, adăugând că el şi colegii săi nu se tem de represalii.
Vladimir Putin a anunțat pe 21 septembrie mobilizarea parțială, afirmând că măsura este necesară „pentru a ne proteja patria și integritatea” și acuzând Occidentul că „vrea să ne distrugă țara”.
Anunțul a fost urmat de săptămâni de haos, cu bărbați recrutați greșit, și un exod al bărbaților eligibili.
La 31 octombrie, Ministerul Apărării a anunţat încheierea convocării a 300.000 de rezervişti, dar Kremlinul a declarat la acel moment că nu este nevoie de niciun decret oficial de anulare a mobilizării.