Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat pe articole, luni, propunerea legislativă de revizuire a Constituţiei care prevede că familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie. Și a respins amendamentul liberalului Gabriel Andronache, care dorea să se facă o distincție între conceptul de familie și cel de căsătorie.
Proiectul de lege prevede modificarea articolului 48, alineatul 1 din Constituție stabilește că, la nivel constitutional, familia este bazată pe căsătoria liber consimțită între bărbat și femeie și a primit raport favorabil în comisia juridică și avize pozitive din partea celorlalte comisii. A
fost depus prin inițiativă cetățenească, anul trecut, de către mai multe asociații non-guvernamentale, printre care și Coaliția pentru Familie, care a depus și trei milioane de semnături din partea cetățenilor.
Inițiativa a fost susținută, în discursuri, în plen, atât de deputații PNL cât și cei al PSD și ALDE. UDMR, în schimb, nu este de acord cu procedura de dezbatere a propunerii și vera un vot în plenul comun al celor două Camere.
Primul care a pledat cauza Coaliției pentru Familie a fost liberalul Daniel Gheorghe. ”Avem Obligația morală dea duce la sfârșit acest referendum. (..) Familia a devenit o țintă, acest demers presupune apărarea familiei și a tuturor drepturilor cetățenești”, a spus acesta, în plen, precizând că propunerea nu reprezintă o restrângere a legislației ci o clarificare a ei.
”Voi vota pentru această formă a proiectului, propusă de Coaliția pentru familie și rog toți colegii, și de la PNL și de la celelalte partide să facă acest lucru”, a spus el.
Un alt deputat PNL, Ben Oni Ardelean a spus, la rândul lui, că asistăm la un ”moment crucial”.
”Trebuie să spunem lucrurilor pe nume, ne păstrăm identitatea sau cedăm în fața presiunilor externe. În acest moment, ceea ce trebuie să definim clar este cine suntem noi, iar acest vot, pentru acest amendament la Constituție, este o certificare a faptului că avem coloană vertebrală”, a spus el.
Și Florin Iordache a anunțat că grupul PSD susține această inițiativă. ”Această clarificare în Constituție este binevenită”, a spus el.
Varujan Vosganian (ALDE) a spus, la rândul lui, că ar vrea să convingă opinia publică că această opțiune a Parlamentului nu e îndreptată împotriva nimănui.
”Faptul că eu cred că un copil trebuie să îi spună unui părinte mamă și celuilalt tată face parte din educația mea. Șansa de reînprospătare a familiei stă în familia care procrează și educă copiii”, a spus Vosganian.
”Este pentru prima dată când poporul își va exprima suveranitatea, altfel decât pentru demiterea președintelui. Nimic fără Dumnezeu!”, a încheiat și președintele comisiei juridice, Eugen Nicolicea.
Inițiatorul amendamentului prin care dorește separarea instituției căsătoriei de cea a familiei, plecând de la ideea că noțiunea de familie este mai largă decât cea a căsătoriei, liberalul Gabriel Andronache a declarat în plen că, dacă proiectul va trece în forma actuală, se vor încălca drepturi fundamentale ale omului.
”Se exclude filiația, mama care își crește copilul nu va mai fi protejată de Constituție, iar textul propunerii de modificare a Constituției este o greșeală. Uitați-vă în Carta Drepturilor omului, la articolul 9, unde dreptul la căsătorie este distinct de dreptul de familie”, a spus el în plen.
Paradoxal, deși amendamentul a fost asumat de conducerea PNL, care anunțase că îl susține în plen, deputații au respins această propunere a lui Gabriel Andronache. Doar 18 parlamentari au votat în favoarea lui.
Proiectul urmează să fie supus votului final în şedinţa de plen de marţi a Camerei Deputaţilor. Votul decizional va fi dat de Senat.